Cacao verlaagt de bloeddruk en het LDL cholesterol, maar verhoogt juist de insuline gevoeligheid. Insulinegevoeligheid betekent dat eventuele bloedglucose beter in de spieren en lever worden opgenomen in plaats dat het omgezet wordt in lichaamsvet.
Meer cacao zorgt voor minder angiotensin II, en dus een lagere bloeddruk. Theobromine werkt onder andere als diureticum (een diureticum, ook wel 'plaspil', wordt vaak voorgeschreven naast andere bloeddrukpillen). Ook hierdoor daalt de bloeddruk.
Kleine hoeveelheden pure chocolade (ruim 6 gram of 30 kilocalorieën per dag) verlagen de bloeddruk, zonder dat ze leiden tot gewichtstoename. Dat melden Dirk Taubert c.s. van het universiteitsziekenhuis in Keulen in JAMA van 4 juli. Deze onderzoekers voerden een gerandomiseerde, gecontroleerde trial uit.
Minder zout eten verlaagt je bloeddruk. Je let op zout door bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden, eten uit pakjes en zakje en zoute snacks zoveel mogelijk te laten staan. In verse, onbewerkte producten zit geen zout. En het zout dat je zelf over het eten strooit kun je vervangen door (verse) kruiden.
Dieet gerelateerde factoren die de bloeddruk verhogen zijn: de inname van zout, drop, zoethout, alcohol en drugs. Leefstijl, in de vorm van stress, weinig bewegen en overgewicht, kan ook leiden tot een verhoogde bloeddruk. Probeer deze factoren aan te pakken voordat u met medicatie begint.
Als je dus op zoek bent naar wat extra bloeddrukverlagende voeding, volg dan een dieet met kaliumrijke producten. Je kunt hierbij denken aan groenten (spinazie, erwten, tomaten en zoete aardappelen), fruit (bananen, meloenen en abrikozen) en magere melk of yoghurt.
Een gezonde bloeddruk ligt onder 140/90 mmHg, maar het risico op hart- en vaatziekten neemt toe als de bloeddruk stijgt. Waarden vanaf 140/90 mmHg worden als hoge bloeddrukwaarden beschouwd. Ernstig verhoogde waarden zijn gevaarlijke bloeddrukwaarden en liggen boven 180/110 mmHg.
Epidemiologische studies suggereren dat cacaorijke producten het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Flavanolen in cacao blijken de vorming van endotheel stikstofoxide te verhogen, wat vasodilatatie en dus bloeddrukverlaging bevordert .
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Groente & fruit
Het is in ieder geval aan te raden om dagelijks 250 gram groenten en 2 stuks fruit te eten. Daarmee lever je al een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van je levensstijl. Bij groenten en fruit kan je om de bloeddruk te verlagen het beste voeding nemen met veel kalium.
Hoe vaak kan ik cacao drinken? Het is veilig om dagelijks cacao te drinken.
Het wordt aanbevolen om 1 tot 2 eetlepels per dag te consumeren , wat ongeveer 5 tot 10 gram rauwe cacaopoeder is. Als u echter wilt profiteren van de antioxidanten die aanwezig zijn in cacao, kunt u de dosis licht verhogen, maar het is belangrijk om te onthouden dat het theobromine en een beetje cafeïne bevat.
Naast een hoge bloeddruk kan pure chocolade ook uw cholesterol verlagen. vooral 70% pure chocolade kan uw HDL-cholesterol verhogen en uw LDL-cholesterol verlagen. Dus als u uw cardiovasculaire gezondheid wilt verbeteren, pak dan de volgende keer dat u trek hebt in pure chocolade in plaats van melkchocolade.
Heeft u een hoge bloeddruk en/of vaak hoofdpijn? Dan kan een banaan helpen. Bananen zijn namelijk rijk aan het mineraal kalium, uit onderzoek is gebleken dat het eten van 2 stuks per dag al voldoende is voor een bloeddrukdaling van 10%.
Maar nu is uit onderzoek gebleken dat eieren hoge bloeddruk kunnen verlagen, wat ook een risico voor hartaanval is. Zowel gekookt als gebakken fungeren eieren als een natuurlijke ACE-remmer die de bloeddruk verlaagt; gebakken eieren blijken nog het effectiefst.
Kaas is helaas niet zo gezond: het bevat veel verzadigd vet en zout.Dit vergroot de kans op een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.
Veel groenten en fruit
Minimaal 2 à 3 stuks fruit en 300 tot 500 gram groenten verdeeld over de dag, dus zowel bij ontbijt, lunch, diner en/of tussendoortje. De mineralen hierin – met name calcium, kalium en magnesium – spelen een belangrijke rol bij een te hoge bloeddruk.
In de Europese richtlijn (Visseren, 2021) wordt een systolische bloeddruk < 140 mmHg geadviseerd bij ouderen > 70 jaar en tot 130 mmHg als het goed verdragen wordt.
Een gebalanceerd dieet rijk aan fruit, groenten en volkorenproducten draagt bij aan een lagere bloeddruk. Specifieke voedingsadviezen, zoals het verminderen van zoutinname (minder dan 6g per dag) en het verhogen van kalium (bijv. bananen, aardappelen), zijn effectief.
Je kunt het beste zwarte thee en groene thee drinken. Deze soorten thee verlagen de bloeddruk en verkleinen de kans op een beroerte. Het advies voor volwassenen is om 3 koppen groene of zwarte thee te drinken per dag.
Voor kinderen geldt vijf dropjes per dag en voor zwangere vrouwen, mensen met een hoge bloeddruk of mensen die vocht vasthouden geldt een advies van acht dropjes per dag.