Vanaf het moment dat jij op de doorspoelknop drukt, komt er een grote hoeveelheid water in het toilet vrij die je ontlasting gaat wegspoelen. Dit gaat meteen het riool in. Maar hierbij komen ook kleine deeltjes van je ontlasting in de lucht terecht. Die komen bijvoorbeeld op je vloer.
“Poep, Plas en (wc)Papier. Spoel alleen de drie P'S door de wc! Helaas spoelen veel mensen ook schoonmaakdoekjes, billendoekjes, tampons, verfresten, (frituur)vet, olie, etensresten en medicijnen door de gootsteen of het toilet. Natuurlijk doen veel mensen dit onbewust.
Sommige producten kunnen het riool verstoppen of vervuilen. Daarom mag u niet al uw afval door de wc of gootsteen spoelen. Denk aan maandverband, medicijnresten of frituurvet. Wat wel mag is bijvoorbeeld toiletpapier, zuivelresten (melk) en resten van reinigingsmiddelen.
Ons afvalwater stroomt via het riool naar een rioolwaterzuivering van het waterschap. In de rioolwaterzuivering wordt het vieze water schoner gemaakt. Sommige stoffen, zoals meststoffen, worden bijna helemaal verwijderd (ongeveer 85%). Na zuivering stroomt het schonere water naar het oppervlaktewater.
De oorzaak is vaak een doorzakkende, liggende leiding, waardoor er een vacuüm ontstaat bij het doorspoelen. De lucht komt niet via het ontluchtingskanaal, maar wordt ergens anders gezocht. Zo ontstaat er een borrelend geluid ergens anders in uw huis wanneer u het toilet doorspoelt.
Het borrelende geluid is een signaal dat de afvoer niet volledig is verstopt maar dat er wel sprake is van een vernauwde afvoer.
De ontluchter hoort op de standleiding te zitten, waarbij de lucht via het dak moet ontsnappen. De ontluchter hoort dus helemaal bovenin een pand te zitten.
Poep kan rechtstreeks worden omgezet naar energie. Dat gebeurt in een zogenaamde vergis- ter. Daarin leven bacteriën die de poep als eten gebruiken om te kunnen groeien. Daarbij produ- ceren ze het zogenaamde biogas, een soort bacte- riescheetjes.
Het klinkt een beetje vies, drinkwater maken van rioolwater. Maar het kán wel, en het gebeurt ook. Het grootste deel van ons drinkwater komt van grond- of oppervlakte water. Maar dat wordt langzaam schaars en dus moet op den duur rioolwater gerecycled worden tot drinkwater.
Hoe diep ligt mijn riolering? Globaal ligt een riool op 80 centimeter onder het maaiveld, dit is echter een gemiddelde. In de praktijk komt het er vaak op neer dat de diepte varieert tussen de 30 en 100 cm. Als het goed is ligt het riool in ieder geval vorstvrij dus minimaal 20 of 30 cm diep.
Filter vaste etensresten uit saus en soep voor het gft-afval. Spoel olie en frituurvet niet door de wc of de gootsteen, maar lever het gescheiden in. Een lege plastic fles of melkpak met dop is daarvoor heel handig. De restjes uit de pan kun je met keukenpapier verwijderen en dan in de groene bak doen.
Haren verstoppen douche putjes, wasbakken en toilet leidingen. Net als tandzijde vormen ook haren zich tot een gigantische bol van haar die geuren vasthouden en enorme verstoppingen creëren in je leidingen. Sterker nog, haren veroorzaken meer verstoppingen dan elk ander item op deze lijst.
Keukenrol is een stuk dikker en nou juist ontwikkeld om stevig te blijven, ook als het nat is. Hetzelfde geldt voor servetten. Rioolservice Breda waarschuwt tegen Indebuurt dan ook voor het doorspoelen van keukenpapier: “Zeker niet doen.Keukenpapier lost totaal niet op en dat heeft veel invloed op je leidingen.
Wat kost water? Gemiddeld verbruiken we 130 liter water per dag. Het toilet doorspoelen kost 0,0043 euro per keer. Een gemiddeld kinderzwembadje vullen kost 17 cent en een kwartiertje de tuin sproeien kost 0,036 euro.
Zuid-Europa: niet doorspoelen!
Toch wordt het onfrisser als je het papier wél doortrekt. De pijpleidingen in deze landen zijn vaak erg smal waardoor ze snel verstoppen en de pot overstroomt. Met alle viezigheid van dien.
Bij de rioolwaterzuivering wordt het wc-papier uit het rioolwater gefilterd.Daarna wordt het papier schoongemaakt en de cellulose eruit gehaald. Cellulose zijn de vezels die nodig zijn om het bindmiddel te maken. Vroeger werd wc-papier uit het rioolwater gehaald en verbrand.
Een effectieve en veilige manier om water veilig te kunnen drinken is door het te koken. Door water ongeveer 5-10 minuten laat koken worden bacteriën, protozoa en virussen gedood. Deze methode kost wel meer tijd omdat u eerst een vuur moet maken (outdoor) en u een pan of beker nodig hebt waarin u kunt koken.
Regenwater gebruiken om van te drinken, te koken, te douchen of te baden? Dat raden we ten zeerste af. Regenwater kan besmet zijn met bacteriën.
Om regenwater drinkbaar te maken, moet het water eerst worden opgevangen en gefilterd om eventuele fysieke verontreinigingen zoals bladeren, vuil, vogelpoep en insecten te verwijderen. Vervolgens moet het water worden gedesinfecteerd om bacteriën, virussen en andere micro-organismen te doden.
Bij bijna elke persoon die een westers dieet volgt, zijn de afvalproducten zich langzaam aan het ophopen in het lichaam, in het lichaamsvet, in de spieren, de organen, bijna overal in. Naar schatting heeft de gemiddelde westerling maar liefst 3 tot 4,5 kilo giftig fecaal afval (ontlasting) in zijn darmen.
Als je de wc doortrekt gaat je drol , met papier en water, naar een buis onder de grond.Dit is een rioleringsbuis.Daarna komt je drol aan op de rioolwaterzuivering. In Nederland zijn ongeveer 350 rioolwaterzuiveringen die het vieze afvalwater van alle Nederlanders weer schoon maken.
'Ja, poep hoort een bepaalde walging op te roepen. Deze vieze geur ontstaat doordat het afvalstoffen bevat. Dit zijn soms zelfs ziekteverwekkers die je lichaam naar buiten heeft gewerkt', legt ze uit. 'In principe stinkt het dus altijd, maar we zien wel dat de geur kan verschillen.
Als de lucht niet weg kan stromen uit de buizen dan kan is er geen plek voor water wat het systeem verstoort. Dit is de reden waarom riool ontluchting zo belangrijk is voor een optimaal functioneren van het rioleringssysteem.
Meestal zie je het lek niet
En omdat er in een toiletpot altijd water staat, merk je dat fijne waterstraaltje zelfs niet op. Ook lekken op andere plekken – bijvoorbeeld achter de muur of onder de grond – zijn vaak onzichtbaar. Gelukkig is het niet zo moeilijk om vast te stellen óf je met een lek zit.
Ventilatie is niet alleen voor verblijfsgebieden, verblijfsruimten, toilet- en badruimten noodzakelijk maar ook voor een sommige andere ruimten in een gebruiksfunctie.