Bij bepaalde hondenrassen zien we vaker een maagtorsie, bij andere hondenrassen zelden of nooit. Een aantal rassen waarbij een maagtorsie voorkomt en de kans op een maagtorsie zijn: Duitse Dog (36,7%), Konings Poedel (25,3%), Ierse Setter (24,9%), Weimaraner (19,1%), Rottweiler (3,9%).
Welke honden zijn gevoelig aan een maagtorsie? Maagtorsies komen vaker voor bij grotere hondenrassen met een diepe borstkas. We denken hierbij vooral aan Deense doggen, weimaraners, boxers, duitse herders… Ook oudere honden blijken gevoeliger voor maagtorsies dan jonge honden.
Een maagkanteling of maagtorsie is een ernstige aandoening waarbij de maag letterlijk gedraaid komt te liggen in de buik. Het komt gelukkig niet zo vaak voor en dan vooral bij de middelgrote tot grote hondenrassen (maar heel soms ook kleinere rassen).
Helaas kan een maagtorsie of maagkanteling bij honden dus niet worden voorkomen. De enige effectieve methode om een maagkanteling te voorkomen is om de maag bij voorbaat vast te zetten. Dit gebeurt nog wel eens bij grote rassen. En om niet te fokken met honden die al eens een maagtorsie hebben gehad.
Eerst en vooral: een maagkanteling vindt meestal een uur tot anderhalf uur na het eetmoment plaats. Daarom geef je je hond best niet te laat op de avond zijn portie voer, want dan zou je weleens 's avonds laat nog bij de dierenarts moeten aanbellen.
De symptomen van een hond met een maagtorsie zijn: Rusteloos gedrag, vaak niet willen liggen. Braken zonder dat er iets uitkomt. Opgezette buik (met name aan de linkerkant is de buik hard en gespannen)
Waarom is het zo belangrijk dat je een hond rustig houdt na het eten? Vooral bij grotere honden kan dit een maagkanteling veroorzaken. Doordat het eten nog niet goed verwerkt is kan eten in de maag gaan bewegen en zorgen dat de maag een kanteling maakt. Een maagkanteling wil je absoluut voorkomen.
Het beste moment om een hond eten te geven is na het uitlaten. Als je een hond voor het uitlaten eten geeft is er een kans dat hij last krijgt van steken tijdens de wandeling. Dit is voor je hond natuurlijk niet fijn. Daarom kun je het beste een half uur na het uitlaten je hond voeren.
En wacht tot zeker een uur na de wandeling met zijn eten. Een rustige eetomgeving voorkomt dat je hond te gulzig eet en daardoor teveel lucht inslikt. Deze eetroutines zorgen voor een stabiel metabolisme en een gezonde spijsvertering. Voorzie ook altijd vers water als je hond zijn brokken krijgt.
Het verhelpen van een maagkanteling bij een hond is een ingreep waar de kosten hoog oplopen. Het is dan ook een operatie waarin de handelingen voorzichtig en secuur uitgevoerd moeten worden. De kosten van een maagkanteling bij een hond beginnen dan ook vanaf 949 euro excl.BTW (prijzen 20222).
Wanneer de hond braakt maar er komt niets uit de bek, dan noemen we dat loos braken.
Een hond mag af en toe (1 keer per week) braken zonder dat het verontrustend is. Wanneer er een duidelijke oorzaak is, zoals wagenziekte, is dat niet erg. Er is geen harde vaste grens hoe vaak een hond mag braken of welke frequentie als normaal beschouwd kan worden.
erfelijkheid: als een eerste graad familielid in het verleden een maagkanteling heeft gehad. te weinig maaltijden per dag, één is te weinig. te snel eten. kleine brokken.
Een maagtorsie is een echt spoedgeval en kan binnen een uur al tot ernstige schade leiden. De toestand van de hond verslechtert snel en de maagwand kan afsterven. Er bestaat een grote kans dat de hond het niet overleeft als u te lang wacht met ingrijpen.
Soms kan de maag een pathologische torsie krijgen, echter alleen indien de eerder genoemde ligamenten, die de maag vasthouden, verslapt of uitgerekt zijn. Er worden twee vormen van maagtorsie onderscheiden: – Bij de organo-axiale vorm draait de maag om zijn lengte-as, de as die de cardia en de pylorus verbindt.
Loop het laatste rondje vlak voordat jullie gaan slapen en zorg dat in ieder geval één van de uitlaatrondes minimaal een half uur duurt. Extra tip: Wacht met je hond uitlaten tot minimaal een uur na zijn maaltijd om de kans op een maagtorsie te verkleinen.
Gemiddeld genomen is het belangrijk voor je hond dat hij minimaal 1 uur tot 1,5 uur per dag lekker los van de lijn of aan een lange lijn kan snuffelen en kan wandelen. Dat in combinatie met 1 tot 2 keer per dag mentale uitdaging aanbieden. Zodat je hond in ieder geval in de basis voldoende beweging krijgt.
Wanneer stop je met het gebruik van de bench? Wanneer de hond zindelijk is én wanneer hij geen vernielzucht toont. Let wel: honden die nooit iets gesloopt hebben, kunnen er in de pubertijd mee beginnen. Het is dus raadzaam om de bench te laten staan tot na de pubertijd.
Je kunt je hond zijn eerste maaltijd in de ochtend geven, de tweede in de middag of rond etenstijd en de laatste maaltijd vlak voordat je naar bed gaat. Voor een goede vertering en een betere benutting van de voedingsstoffen is voldoende rust voor en na de maaltijd belangrijk.
In het algemeen is het voor je hond prettig om drie tot vier keer per dag erop uit te gaan. Bijvoorbeeld in de ochtend, middag, avond en vlak voor het slapengaan. Zo kan hij verspreid over de dag zijn behoefte doen en kan hij zijn energie kwijt. Neem de tijd voor je wandeling, het liefst meer dan een kwartier per keer.
In ieder geval moet je een aantal porties verdeeld over de dag voeren. Een pup tot vier maanden oud heeft vier maaltijden per dag nodig. Voor een junior pup is drie tot vier maaltijden per dag voldoende. En als je hondje bijna volwassen is, dan is twee tot drie maaltijden per dag genoeg, afhankelijk van het ras.
Buikkrampen: als je hond ongemakkelijk lijkt en regelmatig zijn buik likt, kan dit duiden op buikpijn. Borrelende darmen: het horen van luide geluiden in de buikstreek van je hond kan ook wijzen op buikpijn. Veel winden laten: laat je laat veel scheten, dan kan dit betekenen dat hij buikpijn heeft.
Een hond met een probleem in zijn spijsvertering kan gal overgeven. Denk maar aan een (chronische) ontsteking in de darmen, maag- en darmzweren, parasieten of zelfs kanker. Als je hond dus blijft gal overgeven, twijfel niet en breng hem naar je dierenarts. Beter te vroeg dan te laat!
De volgende symptomen kunnen onder andere wijzen op darmobstructie bij uw hond: Frequent braken. Zwakheid en uitputting. Een geharde en opgeblazen maag.