Goed isolerende stoffen zijn onder andere wol, zijde en fleece. Ook dons houdt je warm bij extreme kou, maar verliest zijn isolerende functie als het nat wordt. Vermijd wel katoen bij kleden tegen de kou. Deze stof isoleert slecht en blijft lang vochtig als het nat wordt.
Bedek je handen, neus en oren.
Draag bijvoorbeeld een muts of warme wanten. Zorg dat je voldoende eet en drinkt. Dit houdt je energie op peil en je blijft beter warm. Blijf in beweging om zoveel mogelijk te voorkomen dat je het koud krijgt.
Kasjmierwol, wol(mix), fleece, thermische materialen, velours en chenille zijn warme stoffen waarmee jij het in de winter niet koud krijgt. Een lekkere warme trui van wol of kasjmier is altijd goed voor de winter, zowel voor mannen als vrouwen.
Om je warm aan te kleden is lang ondergoed of zelfs thermisch ondergoed en een onderhemd bijzonder geschikt. Een paar lange sokken maakt de basislaag compleet. Isolerende laag: Nu komt een dunne laag om je warm te houden. Afhankelijk van hoe koel het is, is een T-shirt of een top met lange mouwen geschikt.
In de winter houdt thermo ondergoed je warm en beschermt het je lichaam tegen de kou. In de zomer houdt thermokleding je koel en warmt het lichaam op als iemand niet actief is. Er bestaan verschillende soorten thermokleding in de vorm van een thermoshirt, thermobroek, thermo jas of een thermoset die beiden bevat.
Fietskleding bij 0˚C tot 5˚C graden
Wanneer je rond het vriespunt op pad gaat moet je je warm kleden. Een goed winterjack, thermoshirt en wind- en waterdichte fietsbroek zijn essentieel. Je tenen en tengels hebben het daarnaast zwaar te verduren dus warme handschoenen en overschoenen mogen niet ontbreken.
De stof die het warmst is, is wol. Deze stof isoleert beter dan andere soorten textiel, waardoor hij warmer is. Veel mensen associëren wol met gekriebel. Dit hoeft niet altijd, als het een goede trui is hoeft hij niet te kriebelen.
Goed isolerende stoffen zijn onder andere wol, zijde en fleece. Ook dons houdt je warm bij extreme kou, maar verliest zijn isolerende functie als het nat wordt. Vermijd wel katoen bij kleden tegen de kou. Deze stof isoleert slecht en blijft lang vochtig als het nat wordt.
Het ziet er fantastisch uit zo'n mooie strakke jurk, maar echt fijn om te dragen is het niet op een zomerse warme dag. Doordat de stof strak om je lichaam valt, plakt het sneller tegen je aan en zorgt het voor meer transpiratie. Kies liever luchtige en wijde kleding in de juiste pasvorm.
Minimale temperatuur in huis
Een temperatuur in huis die lager is dan het minimum van 15 of 16 graden is ongezond. Als u de temperatuur in uw woon-, bad- of slaapkamer té laag zet, dan kunt u last krijgen van vochtproblemen in huis. Vocht kan astma- of reumaklachten veroorzaken of verergeren.
Een temperatuur van 12 graden Celsius wordt als vrij koud beschouwd en kan oncomfortabel zijn voor de meeste mensen. Het wordt aanbevolen om de binnentemperatuur op een comfortabel niveau te houden, meestal tussen de 18 en 21 graden Celsius.
Temperaturen rond de 15 graden lijken koud, maar zijn eigenlijk best comfortabel. Maar wat trek je aan? In te dikke kleding heb je het al snel te warm, in te dunne stoffen te koud. Om deze temperaturen goed door te komen, zetten we onze favoriete najaarsitems op een rij.
Hoe ouder, hoe kouder
Het is inderdaad zo dat je het sneller koud kunt hebben zodra je ouder wordt. Dit komt onder andere doordat de sensoren in je lichaam langzamer reageren en je haar- en bloedvaten zich minder goed kunnen aanpassen.
Vitamine B12, ook wel cobalamine genoemd, is een belangrijke vitamine voor de goede werking van het lichaam. Een tekort leidt tot verschillende symptomen, waaronder ook een aanhoudend koud gevoel. Vitamine B12 draagt immers bij aan de productie van rode bloedcellen die zuurstof in het bloed vervoeren.
Overgevoeligheid voor kou is een pijnlijke reactie van met name de vingers op een temperatuur die normaal niet pijnlijk is. Dit noemen we ook wel koude-intolerantie. Koude-intolerantie komt vaak voor bij mensen die een ongeval of operatie van de arm of hand hebben gehad, waarbij een zenuw of een bloedvat is beschadigd.
Welke stoffen zijn het warmst? Stoffen als merinowol en kasjmier zijn het warmst. Truien die vervaardigd zijn van deze natuurlijke materialen hebben een isolerende werking en houden lichaamswarmte goed vast.
Wol. Wol is de warmste stof van allemaal. Dit materiaal isoleert beter dan andere soorten textiel.
Verder kunt u fleece dragen om uzelf te verwarmen. Het materiaal is lichter dan wol, maar net zo isolerend en snel drogend. De productie van een fleecetrui of fleecedeken is alleen niet zo milieuvriendelijk. Zijde kan eveneens helpen om het warm te krijgen.
Fleece vesten zijn ook erg warmhoudend, maar iets minder winddicht dan een teddy gevoerd vest. Fleece kan ook in alle seizoenen gedragen worden. Kleding van deze stof wordt vaak gedragen als extra tussenlaag of als vest voor de lente en zomeravonden.
De warmste thermokleding wordt gemaakt van merino wol en heet Warm Odlo en Craft. Deze warme thermo kleding is vaak dikker van stof en heeft een thermische werking op de huid.
Waarom een fleece dragen? Een fleece speelt een belangrijke rol in het behouden van warmte. Een fleece houdt lucht vast door zijn volumineuze structuur (fleece wordt 'geruwd' genoemd wanneer het uit kleine lusjes bestaat); die luchtlaag is van nature isolerend en houdt zo het lichaam warm.