Tegen 2030 zullen er maar liefst twee miljard mensen meer dan nu in een stad wonen. Dit tempo van stedelijke groei is te vergelijken met de bouw van een stad ter grootte van New York om de zes weken. De komende tien jaar zullen steden gigantisch uit hun voegen gaan groeien.
% bevolking in landelijk gebied 74% van de Nederlanders woont in stedelijke regio's. Daarvan woont de hel in kleine stedelijke regio's. 74% van de Nederlanders woont in stedelijke regio's.
Wat zijn de verklaringen? Allereerst: jongeren van nu doen alles later dan vroeger. "Ze studeren langer, krijgen veel later kinderen, trouwen later en settelen zich dus ook later", zegt Dorien Manting, onderzoeker bij het Planbureau voor de Leefomgeving. "Ze maken dus ook later de keuze om uit de stad weg te gaan."
Zowat 55 procent van de wereldbevolking woont op dit moment in urbane gebieden. Dat zal stijgen tot 68 procent in 2050. China, India en Nigeria zullen verantwoordelijk zijn voor een derde van die toename.
Stedelijke activiteiten veroorzaken verschillende milieu-effecten, zoals lucht-, water- en bodemverontreiniging, geluidshinder en aantasting van de natuur en het landschap. Al die mensen in de stedelijke omgeving hebben consumptiegoederen, energie en water nodig.
Verstedelijking heeft vaak nadelige gevolgen voor de waterhuishouding in een gebied. De neerslag die er valt, kan niet langer in de bodem infiltreren en komt versneld tot afstroming in de rivieren en beken die het gebied doorkruisen.
Na 1980 trad er re-urbanisatie op. Men zag de voordelen van de stad (opnieuw) in: nauwelijks files naar de stad toe en dicht bij voorzieningen als theater, ziekenhuis en winkelcentra. Ook de overheid gaf hier de nodige prikkels door de (binnen)steden aantrekkelijker te maken voor midden- en hogere inkomens.
Relatief groeide Beemster in 2021 het snelst, met 58,7 mensen per duizend inwoners. Op de tweede en derde plaats stonden Zoeterwoude en Heumen. In absolute zin groeien de grote steden het sterkst. In 2021 kreeg Amsterdam er 9 295 inwoners bij, 's-Gravenhage 5 097 en Rotterdam 3 837.
De verwachting is dat de helft van de bevolkingsgroei vanaf 2017 (7,6 miljard mensen) tot 2050 (circa 9 miljard mensen) afkomstig zal zijn van slechts negen landen, respectievelijk India, Nigeria, Congo-Kinshasa, Pakistan, Ethiopië, Tanzania, de Verenigde Staten, Uganda en Indonesië.
Omdat in een stad heel veel mensen samenkomen, is een goede infrastructuur erg belangrijk. De infrastructuur bestaat uit de wegen en de fietspaden. Met al die mensen kan het in een stad erg druk zijn. Daarom ontstaan er vaak files.
Uit het onderzoek komt naar voren dat het wonen in een dorp populairder is dan wonen in de stad. 28% van de respondenten geeft aan in een dorp te willen wonen. Ook wonen mensen liever in kleine steden (24%) en in middelgrote steden (23%) dan in de grote stad.
Tubbergen, Dalfsen en Dinkelland, alle drie in Overijssel, zijn de veiligste gemeentes om te wonen. Daar is relatief gezien de minste misdaad geregistreerd. Rozendaal, Bloemendaal en Wassenaar, chique dorpen met dure villawijken, scoren vooral hoog dankzij de aanwezigheid van natuur en water.
Belangrijkste maatregelen van de Rijksoverheid tegen armoede
Lage inkomens aanvullen met toeslagen. Zoals een bijdrage voor kosten voor zorg, een huurwoning, kinderen en kinderopvang. Kinderen uit gezinnen met een laag inkomen de kans geven om mee te doen in de samenleving. Zoals op schoolreis gaan en zwemles volgen.
Individuele armoede. Individuele armoede kan het gevolg zijn van een echtscheiding, juridische problemen, langdurige werkloosheid, ondernemingsfaillissement, ziekte, of verslaving aan gokken, kopen, alcohol of drugs. Hierdoor kan iemand van welstand tot armoede vervallen.
Is er meer armoede in de stad dan op het platteland? Armoede komt meer voor in stedelijke gebieden, maar niet exclusief daar. Ook op het platteland wijzen cijfers en praktijkervaringen op een reële problematiek.
Plaats 1: Tokio in Japan
Binnen de stadsgrenzen wonen “slechts” tien miljoen mensen maar samen met de metropoolregio eromheen vormt Tokio een van de grootste en meest dichtbevolkte steden ter wereld. Er wonen op een gebied van 14.000 kilometer maar liefst 38 miljoen mensen.
Rotterdam is de armste stad van Nederland. Bijna een vijfde van de Rotterdammers (18,7%) leeft onder de armoedegrens. Ook in Amsterdam (18,2%) en Den Haag (16,6%) wonen verhoudingsgewijs veel armen. In de top 10 staan verder middelgrote steden van buiten de Randstad zoals Enschede, Groningen, Leeuwarden en Arnhem.
Armoedepercentages per gemeente
Figuur 1 toont per gemeente hoeveel mensen in 2017 een inkomen onder het niet-veel-maar-toereikendcriterium hadden. Rotterdam had het hoogste aandeel arme inwoners (10,9%), direct gevolgd door Amsterdam (10,5%) en Den Haag (10,3%).
In Afrika groeit de bevolking nog door; ten zuiden van de Sahara verdrievoudigt ze zelfs, van ruim één naar ruim drie miljard. Maar de meeste landen zien hun inwonertallen afnemen. In landen als China en Japan, maar ook Zuid-Europese landen als Italië, Spanje en Portugal gaat het om meer dan een halvering.
Niger: plus 581 procent
De snelste groeiers zijn allemaal Afrikaanse landen. Niger stijgt in de ramingen zelfs met 581 procent, van 24 naar 165 miljoen inwoners.
Tussen 17,1 en 21,5 miljoen inwoners in 2050
In de variant 'Groei' groeit de bevolking door tot 21,5 miljoen mensen in 2050, in de variant 'Krimp' is er een lichte afname naar 17,1 miljoen.
Na 1980 kreeg de stedelijke vernieuwing een ander doel; de aantrekkelijkheid voor werken, wonen en vrije tijd verbeteren. Er kwam veel moderne hoogbouw (nieuwe kantoren) voor de commerciële dienstverlening en de quartaire sector. Ook kwamen er meer woningen en voorzieningen in het stadscentrum.
Verstedelijking: De uitbreiding van stedelijke gebieden door de groei van het aantal stadsbewoners. Suburbanisatie: De verstedelijking van het platteland rond een grote stad.
Suburbanisatie is eigenlijk een fenomeen dat het tegenovergestelde is van urbanisatie. Urbanisatie is kort gezegd eigenlijk de trek van mensen vanuit dunbevolkte gebieden (zoals dorpjes) naar dichtbevolkte gebieden (zoals steden).