Laten we het flesje even nemen als voorbeeld, voor het gemak. Als je dan dus een kwart van een liter drinkt, wat in een flesje bier zit, dan zijn dat best wat slokken. Een milliliter is een duizendste van een liter, dus 0,25 liter is 250 milliliter. Dus dan drink je ongeveer op in 25 slokken.
Het bier moet in principe zonder enige hindernis door je keelgat kunnen stromen. Tip 5: Adem door je neus Rijnholt geeft nog een andere tip: adem door je neus, anders verslik je je bij het openzetten van je keelgat.
Slikken en verslikken
Slikken doen we zeer vaak; zo'n 3000 keer per dag. Naast het doorslikken van eten en drinken, slikken we ons speeksel weg. Overdag doen we dit zo'n twee keer per minuut, 's nachts een keer per minuut. Slikken is voor een groot deel een reflexmatig proces.
Verslikken kan komen doordat de luchtweg niet goed afgesloten kan worden, maar het kan ook gebeuren als u de tong niet (goed) kan bewegen of doordat u niet goed kunt voelen waar het voedsel zich in de mond bevindt. Het is belangrijk uw arts te laten weten dat u zich (regelmatig) verslikt.
Met deze rietbuis kun je gemakkelijk een flesje bier atten, ook wel de rietadt genoemd. Het metalen rietje zorgt ervoor dat er lucht kan stromen, waardoor het bier niet klokkend uit het flesje komt. Hierdoor zal het bier in recordtempo in je mond terecht komen en zul je indruk maken tijdens een feestje.
Maar het glas van een shotje is dan ook veel kleiner dan een bierglas. Zo zit in elk standaardglas (zoals je deze in de horeca bestelt) uiteindelijk evenveel alcohol! Qua alcoholpercentage staat 1 (klein) shotje dus gelijk aan 1 (groter) glas bier. 1 shotglaasje bevat minder vloeistof dan 1 glas bier.
Adje, een afkorting van ad fundum, het in één keer leegdrinken van een glas bier of andere alcoholische drank (studententaal).
in één teug een drankje opdrinken.
Adten (of atten) betekent een glas drank in één keer opdrinken. Adten komt van het Latijnse 'Ad fundum', wat 'Tot op de bodem' betekent.
Bier kan niet tegen licht. Als licht bepaalde zuren in het bier (van de hop) raakt worden deze omgezet in stoffen die stinken. Bier + licht betekent stank! Driekwart van wat je proeft is aroma, dus driekwart stank drinken is heel vies.
Bijna alle andere bierstijlen worden lekkerder naarmate ze iets warmer worden (zo tussen de 6 en 10 graden). Een goede leidraad is: hoe donkerder het bier, hoe warmer je het kan drinken. Haal je bier op tijd uit de koelkast, wacht geduldig een kwartier tot halfuur en geniet!
De smaak is niet bepalend
Maar níet aan de genen die bepalend zijn hoe je smaak waarneemt. Een onderzoek onder 330.000 proefpersonen wijst uit dat het te maken heeft met een genetisch bepaalde psychische invloed die koffie en bier op je kunnen hebben en je een bepaald gevoel kunnen geven.
0,5 promille (ongeveer 1 glas voor een vrouw, 2 glazen voor een man): u voelt zich meer ontspannen, maar u bent minder alert in het verkeer. 0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): u bent 'aangeschoten', u kunt niet meer veilig aan het verkeer deelnemen.
0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): je bent 'aangeschoten', je kan niet meer veilig aan het verkeer deelnemen. 1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): je bent dronken, je kan absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.
Het schadelijke effect wordt immers veroorzaakt door de alcohol (ethanol) in de dranken [1]. Er zijn wel indicaties dat met name sterke drank de risico's op long- (alleen bij mannen), alvleesklier- en maagkanker verhoogt [2 – 4]. Maar de bewijskracht is nog zwak; de meeste studies vinden geen verschil [1].
Alcohol heeft een verdovende werking op de hersenen. Hoe hoger de concentratie van alcohol in de hersenen, hoe groter het verdovende effect. Alcohol is een zogenaamde psychotrope of psychoactieve stof. Dat wil zeggen dat het inwerkt op bepaalde processen in de hersenen en daarmee de werking van de hersenen beïnvloedt.
Hoe trek je een rietadt? Pak een flesje en een rietje en maak het rietje vochtig door deze te likken of door de mond te halen. Doe een riet in een flesje bier en plaats het biertje ondersteboven op de mond met het rietje naar buiten. Hierdoor zal het flesje sneller leeg zijn dan zonder riet.
Door aan een rietje te zuigen ontstaat er lage druk in je mond. Als de druk lager is, verdampt de alcohol sneller. De alcoholdampen komen zo via de longen opnieuw sneller in je bloed terecht dan via maag en darmen. Hou er ook rekening mee dat alcohol uit koolzuurhoudende dranken sneller wordt opgenomen in je bloed.
Dat wat in de luchtpijp is gekomen, wordt door het hoesten daar als het ware weer 'uitgeblazen'. Als u moeite heeft met hoesten of het niet meer kunt, is het mogelijk dat er voedsel in de longen terecht komt en zo een longontsteking veroorzaakt. Dat kan soms levensbedreigend zijn. Ook is er kans op verstikking.
U kunt zich verslikken in uw eigen speeksel. Het is dan ook erg belangrijk dat uw mond zo schoon mogelijk is en blijft. Volgt u bij het tandenpoetsen de adviezen van de verpleegkundige goed op. U kunt zich bijvoorbeeld ook verslikken in tandpasta.
Bij slaapgerelateerde gastro-oesofageale reflux vloeit tijdens de slaap maaginhoud terug in de oesofagus. Daardoor wordt de patiënt vaak wakker met een bittere smaak in de mond, zuurbranden, hoesten of een verstikkingsgevoel.