Je kennissenkring is superbelangrijk bij het vinden van een kamer in Rotterdam. Vertel iedereen - ook via social media - dat je een kamer zoekt. Via vrienden, studiegenoten, kennissen en familie vind je vaak het snelst een kamer. Ook lid worden van een studentenvereniging helpt om je netwerk te vergroten.
Kamernet en facebooktantes
Voor de korte termijn: schrijf je in bij websites waar kamers op verhuurd worden, denk aan Kamernet of kamers.nl. Kost wel geld, maar een handige site als je zelf geen netwerk hebt in Rotterdam. Op deze sites plaatsen verhuurders advertenties van kamers waar studenten op kunnen reageren.
Een paar gebieden springen er in Rotterdam echt uit voor studenten. Kralingen, vlakbij de Erasmus Universiteit, is de klassieke wijk om je kamer te vinden. En ook op Zuid, vlakbij Hogeschool InHolland, en in West, bij een aantal vestigingen van Hogeschool Rotterdam, vinden veel studenten hun kamer.
Amsterdam (met 28 duizend studentenhuishoudens), Groningen (25 duizend), Utrecht (23 duizend), Rotterdam (15 duizend), Nijmegen (14 duizend), en Delft (10 duizend) waren samen goed voor de helft van alle studentenhuishoudens in Nederland.
Houd je uitgaven bij
Als je op kamers gaat, verandert er veel in je uitgavenpatroon. Je moet niet alleen huur en verzekeringen betalen, maar bijvoorbeeld ook boodschappen, collegegeld en boeken. De gemiddelde huur van een studentenkamer is € 436 per maand. Studenten geven gemiddeld € 181 per maand uit aan boodschappen.
De gemiddelde prijs in Nederland van een kamer op Kamernet zou volgens het puntenstelsel 363 euro moeten zijn, terwijl de gemiddelde prijs in de advertenties 512 euro is. Het puntenstelsel om de huur van een kamer te berekenen kijkt onder meer naar de oppervlakte van die kamer en de faciliteiten in de woning.
Huur hoger dan ooit
De gemiddelde huurprijs voor een studentenkamer is gestegen boven de 400 euro per maand. In 2018 bedroeg de gemiddelde kale huurprijs nog 385 euro. Uit een steekproef onder ruim 5000 studenten bleek dat bijna acht op de tien studenten te veel huur betalen op grond van het woningwaarderingsstelsel.
Onder kamerverhuur verstaan we de verhuur van onzelfstandige woonruimten. Dit houdt in dat de bewoners een eigen kamer hebben, maar een of meerdere voorzieningen delen met anderen.
In de wet staat geen maximum aantal bewoners. Wel mogen gemeenten sinds 2015 op basis van artikel 4 van de Huisvestingswet (Hw) een huisvestingsverordening vaststellen.
De gemeenteraad heeft de volgende wijken aanwezen waarvoor deze nieuwe regeling per 1 januari 2022 geldt: Bergpolder, Blijdorp, Bloemhof, Carnisse, Groot IJsselmonde, Het Lage Land, Hillegersberg-Zuid, Hillesluis, Kralingen-Oost, Kralingen-West, Middelland, Nieuwe Westen, Oud Mathenesse, Oud-Charlois, Rubroek en ...
Studeren in Rotterdam
Rotterdam is een stad met veel opleidingen, een groot uitgaansgebied en mooie bezienswaardigheden. Daarnaast is de stad na Amsterdam de grootste gemeente van Nederland, dus er is genoeg te doen, te zien en te beleven. Deze stad is erg divers en is een echte wereld(studenten)stad.
Uit onderzoek is namelijk gebleken dan je voor de beste studentenkamers naar Delft moet verhuizen. Delft heeft een prijs gekregen van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), omdat ze voor kamerverhuurders het gemakkelijker maken om studentenkamers aan te bieden.
In totaal telt Rotterdam 2750 miljoenenwoningen. Met 760 miljoenenwoningen blijft Kralingen-Oost de duurste buurt van Rotterdam. De 'duurste straat' is de Vijverlaan met een gemiddelde woningwaarde van 1,74 miljoen.
Op weetmeer.nl/buurt kunt u de 'Buurtzoeker' invullen. Aan de hand van uw woonwensen krijgt u een advies over welke buurten goed bij u zouden passen. U ziet dan ook meteen of er in die buurt een huis te koop is.
Brede meubelen laten een woonkamer kleiner en lager lijken, verticale dunne lijnen doen het omgekeerde. Gordijnen van plafond tot vloer doen het goed, evenals een slanke, hoge plant. Laat de kleur van de vloer en de muren niet te veel van elkaar afwijken. Samen vormen ze een organisch, ruimtelijk geheel.
Maak dan gebruik van lichte kleuren. Donkere kleuren laten jouw kamer namelijk kleiner ogen. Kies voor witte muren en maak gebruik van accessoires in lichte kleurtjes. Kies ook voor lichte meubels, bijvoorbeeld een bed van licht hout met wit beddengoed en een witte kast.
Woont u zelf ook in de woning? Dan gelden er naast de algemene regels voor kamerverhuur bijzondere regels voor hospitaverhuur. Zo mag uw huurder niet de hele woning onderverhuren, maar wel 1 of meer kamers als hospitaverhuur. Daar moet u als verhuurder echter wel toestemming voor geven.