bereidingstip:Puree kun je van tevoren bereiden. Koel de puree dan af in een ingevette ovenschaal. Verdeel er, voordat je de puree in de oven opwarmt, klontjes roomboter over en bestrooi met wat paneermeel.
Puree op voorhand maken en daarna weer opwarmen is geen enkel probleem hoor. Er zijn verschillende manieren. Wat ik persoonlijk het makkelijkst vind is een beetje melk opwarmen in een steelpannetje en daar de koude puree bijdoen. Warm de puree op een zacht vuurtje voorzichtig op, en vergeet niet geregeld te roeren.
Hoe lang kun je aardappelpuree bewaren? Ingevroren aardappelpuree kun je ongeveer drie maanden in de vriezer bewaren. Verse, net gemaakte, aardappelpuree kun je maximaal 2 dagen bewaren in de koelkast. Buiten de koelkast slechts enkele uren.
Bereidingen zoals een aardappelpuree, rijst,gestoofde groenten, sauzen enz kan je een tijdje warm houden in een pot met gesloten deksel op een zeer zacht vuur, zodat er geen kans bestaat dat de bereiding aanbrandt. Je kan de potten ook in een voorverwarmde oven van 50°C plaatsen, of maak gebruik van een bain marie.
Aardappelpuree kun je, afgekoeld, ongeveer 2 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt aardappelpuree ook invriezen en ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren.
Bewaartip voor dit product. Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Zo verwarm je aardappelpuree het best in de magnetron
Bedek strak met magnetronfolie, zet de magnetron op de helft van zijn vermogen en zet 'm aan voor 1 minuut. Roer de puree om, test hoe warm hij nu is, en herhaal dit met elke keer zestig seconden op vijftig procent van het vermogen.
Verwarm de oven dan voor op 185°C. Zet de schaal eerst afgedekt met aluminiumfolie in de oven en warm het geheel in 25-35 minuten op tot flink heet. Haal de laatste 10 minuten het aluminiumfolie eraf, zodat er een korstje op komt.
Zet de aardappelpuree in de oven.
Roer een kleine hoeveelheid room door de puree om hem weer vochtig te maken. Doe het deksel op de schaal of dek de schaal af met aluminiumfolie. Wanneer de oven op temperatuur is zet je de schaal erin. Verwarm de aardappelpuree ongeveer een half uur.
Het beste aan een ovenschotel zijn de restjes voor de volgende dag, toch? Ikzelf dek de schotel af met aluminiumfolie en warm ze op in de oven, op 160°C. Een halfuurtje is voldoende. De aluminiumfolie zorgt ervoor dat de ovenschotel niet uitdroogt én dat de kaas niet verbrandt.
Zelf bereide potjes kunt u 2 tot 3 dagen na hun bereiding in de koelkast bewaren, en in de diepvries tot 1 jaar (behalve voor bereidingen met melk, vlees of vis, die binnen 6 maanden moeten worden gegeten). Idealiter worden de bereidingen het beste binnen 3 maanden na het klaarmaken opgegeten.
Afgedekte aardappelpuree in de koelkast blijft ongeveer 2 dagen houdbaar.
Puree kun je perfect in porties invriezen! Ook ontdooien en terug opwarmen gaat gemakkelijk. Haal de puree de avond voordien uit de diepvries en laat hem in de koelkast ontdooien. Ik warm de puree op in een bodempje warme melk, op een zacht vuurtje.
Waar aardappels in principe slecht gedijen in de vriezer, kun je aardappelpuree daarentegen prima invriezen.
Gebakken aardappelen kun je goed opwarmen in de magnetron. Aardappelpuree in de magnetron, maar wel om de dertig seconden roeren. Patat kun je heel kort in de pan opbakken met een klein beetje boter.
Aardappel(puree)poeder heeft een Tenminste Houdbaar Tot-datum (THT), maar is mits kurkdroog vrijwel onbeperkt houdbaar. Op aardappelprodukten uit de koeling staat een Te Gebruiken Tot-datum (TGT): mits gekoeld kun je ze tot dan veilig eten, daarna niet meer. Tenzij je ze meteen invriest.
Ongekookte aardappelen invriezen doe je beter niet. Gekookte aardappelen invriezen, dat kan wel. Ze blijven ongeveer een week goed. Tip: maak er eerst puree van en vries die in.
Broccoligerecht invriezen
Broccolipuree of broccolisoep invriezen is geen enkel probleem, want elk warm gerecht met broccoli kan je invriezen. Erg handig als je een portie over hebt.
Leg dan plastic folie bovenop de puree, zo voorkom je dat er een laagje ijs wordt gevormd. Sluit de potjes ook goed af. Op die manier kan je de puree 2 à 3 maanden in de vriezer bewaren. Tip: breng labels aan op de potjes zodat je weet hoe lang de puree al in de diepvriezer staat.
Hutspot kun je ongeveer twee maanden in bevroren toestand bewaren in de vriezer. In de koelkast kun je hutspot afgedekt nog twee tot drie dagen bewaren.
nieuws Stoemp is een op en top Brusselse specialiteit die momenteel zeer in trek is, zowel thuis als op restaurant. Het is overigens een gezond en eenvoudig gerecht dat je best vooraf klaarmaakt.
Een restje eten dat je in de koelkast bewaart, kun je binnen 2 dagen nog opeten. Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter.