Vele verkopers van stoomreinigers beweren dat stoomreinigers geschikt zijn voor houten vloeren. Echter raden wij dit af omdat hier relatief veel warmte en vocht aan te pas komt. Zeker bij onbewerkte houten vloeren is het ongeschikt om een stoomreiniger te gebruiken.
Met een SAMUDO stoomzuiger kunt u een houten vloer reinigen. Dit kan omdat de contacttijd tussen stoom en hout maar zeer kort is. Het voordeel is overigens dat u het vuil wat zich ophoopt in de nerf van het hout ook direct opzuigt waardoor het hout altijd fris zal blijven ogen.
Stoomreinigers kunnen gebruikt worden op houten vloeren
Ook hier geldt dat water en hout niet samengaan. Veel houten vloer specialisten vertellen dat stoomreinigers niet geschikt zijn om te gebruiken op je houten vloer.
Laminaat reinigen met stoomreiniger
Door de stoom wordt niet alleen de onderkant van het laminaat vochtig, maar ook de ondervloer. Door het vocht is de kans groot dat de vloer gaat uitzetten en dus omhoog komt. Laminaat schoonmaken met een stoomreiniger raden we dan ook af.
U kunt uw parket dweilen met water. Bij behandelde parketvloeren kunt u een beetje schoonmaakazijn toevoegen aan het dweilwater. Behandelde parketvloeren kunt u ook dweilen met groene zeep. U kunt beter geen bleek, ammoniak of allesreiniger gebruiken om uw parketvloer te dweilen.
“Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger.”
Waar het aanvegen en stofzuigen uw houten vloer voornamelijk netjes houdt, maakt u door te dweilen de vloer echt schoon. Wij raden aan om uw parketvloer minimaal eens in de twee weken te dweilen om de uitstraling van uw vloer te waarborgen.
Houten vloer schoonmaken met groene zeep
Daarnaast is het van belang dat de houten vloer grondig is gestofzuigd voordat er begonnen wordt met dweilen. Vul vervolgens een emmer met warm water en voeg niet bijtende groene zeep toe. Gebruik liever te weinig zeep dan teveel. Teveel zeep kan namelijk de toplaag beschadigen.
Gebruik lauw/koud water, voeg een klein dopje natuurzeep toe aan het dweilwater en maak de vloer een klein beetje vochtig. Gebruik altijd natuurzeep en geen andere schoonmaakmiddelen op een houten vloer!
De stoomreiniger is stukken effectiever tegen hardnekkige, ingetrokken vlekken en opgedroogd vuil dan simpelweg dweilen. Vanwege de hete stoom dat je verder het schoon te maken oppervlak in schiet, wordt het vuil losgeweekt en kan je het zo met de stoomreiniger afnemen.
Het vuil wordt losgeweekt door het water/ reinigingsmiddel waarna het vuil met een mop of poetsdoek wordt weg gehaald. Met deze methode blijft vuil achter in o.a. voegen en kieren waardoor bacteriën weer verder kunnen groeien. Door de hoge temperatuur worden bacteriën direct gedood.
Voeg één dopje onderhoudsproduct (bij voorkeur Quick-Step Clean) toe op 5 liter water, drenk hierin opnieuw een microvezeldoek en wring hem goed uit: de doek mag slechts lichtjes vochtig zijn. Poets de vloer en dweil hem nadien goed droog met een droge doek. Giet nooit een emmer met schoonmaakproduct uit over de vloer!
Parket mag je gewoon stofzuigen en dweilen
Maar als je stofzuigt, zorg er dan voor dat je het borsteltje op het zuigstuk neerklapt, kwestie van krassen te vermijden. En alleen maar stofzuigen zal niet volstaan. Op elke vloer ligt weleens een vlek en die krijg je alleen met dweilen weg.
Driehoek groene zeep past goed bij hout, omdat de natuurlijke ingrediënten het hout niet beschadigen. De terugvettende werking van zachte zeep zorgt zelfs voor een beschermend laagje!
De vloer blijft mooi door hem regelmatig te zuigen en dweilen. Verwijder vlekken zo snel mogelijk, dan maken ze geen kans om in de vloer te trekken. Gemiddeld moet een houten vloer eens in de 10 jaar opnieuw geschuurd en gelakt worden, maar dan gaat hij ook weer jaren mee.
Onderhoud parket met Woca
Gebruik nooit warm water. De olie lost hierdoor op en zo is de parket niet langer beschermd. Vooreerst verwijder stof en vuil met de stofzuiger. Dweil vervolgens de vloer met een half uitgewrongen wringmop of dweil gemaakt van katoenen haren in de lengterichting van de houten planken.
Vernevel een dunne laag onderhoudsolie op 4 m2 per keer. Het is belangrijk dat de Onderhoudsolie zorgvuldig in het hout gewreven wordt. Blijf wrijven tot het hout verzadigd lijkt (zijdematte glans) en het oppervlak er gelijkmatig uitziet. Voor grote oppervlakken wordt het gebruik van een éénschijfsmachine aanbevolen.
Echter, een houten vloer schoonmaken met groene zeep wordt dus afgeraden. Groene zeep op een houten vloer laat namelijk zeepresten achter, zeker als je teveel zeep gebruikt. Ook laminaat of pvc schoonmaken met groene zeep is een afrader, omdat je dan een doffe waas over je vloer krijgt.
– Geolied parket heeft deugd van een wekelijkse dweilbeurt met lauw water en een zachte natuurzeep, bijvoorbeeld van Woca. – 1 of 2 keer per jaar is het tijd voor een grondigere poetsbeurt en moet je het hout voeden met een nieuwe laag olie.
Een sopje met soda maakt wel schoon en ontvet en een scheut schoonmaakazijn ontkalkt het oppervlak." Bovendien zijn de middeltjes uit grootmoeders tijd volgens Groothuis ook een stuk goedkoper en milieuvriendelijker dan de kant-en-klare producten die in de winkel te koop zijn.
Gebruik lauw water met een paar druppeltjes Dreft, of een scheutje natuurazijn. Eens per maand mag je ook een klein beetje ammoniak aan t water toevoegen. En het allerbeste is om je vloer te dweilen met de voegen/naden mee.
Gemiddeld moet je twee keer per week dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.