Daarnaast geldt ook dat je sperziebonen een dag van tevoren kunt schoonmaken als je ze later wilt gebruiken.
Doe de sperziebonen in een afsluitbaar bewaarbakje.De sperziebonen kun je dan nog 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.
Voor het bereiden van sperziebonen vul je eerst een (kook)pan met water. Voeg hier een snufje zout aan toe en breng aan de kook. Spoel vervolgens de sperziebonen onder stromend water schoon. Snijd vervolgens de onder en bovenkant van de boon af.
Sperziebonen blijven 1 tot 2 dagen goed in de koelkast. Op de fruitschaal blijven ze zelfs 3 tot 5 dagen goed. Verse sperziebonen kun je ook invriezen.
Om sperziebonen na het schoonmaken langer te bewaren, kun je ervoor kiezen om ze in water te bewaren. Nadat je de bonen hebt schoongemaakt, plaats je ze in een kom met koud water. Dit helpt om ze fris en knapperig te houden. Zorg ervoor dat de bonen volledig ondergedompeld zijn in het water en bewaar ze in de koelkast.
Het koude water werkt bij bladgroenten, omdat ze voor een groot deel uit water bestaan. De groente wordt slap door uitdroging. Het water wordt opgenomen en is daarna waar zo goed als nieuw. In ijswater komen ook verlepte sperziebonen weer tot leven.
Wil je de groente langer bewaren? Dan kun je de boontjes het beste invriezen. Eerst even kort koken en daarna gelijk afspoelen met koud water. In de vriezer zijn ze ongeveer 6 maanden houdbaar.
De perfecte groene bonen hebben een verse uitstraling en moeten kunnen 'breken”. Dit is een goede manier om te testen op versheid. Echter is die versheid niet altijd gegarandeerd. De meest voorkomende klachten gaan over slappe bonen, roest en bruinverkleuring.
Bewaar sperziebonen in een open plastic zak op een koele plaats of in de koelkast. Zo zijn ze een paar dagen houdbaar.
Door het koken van de sperziebonen raakt de giftige stof uitgewerkt. Gekookt zijn sperziebonen dus niet gevaarlijk voor de gezondheid. Sperziebonen in pot en blik en uit de diepvries kunnen wel gegeten worden zonder te koken, want deze zijn al gekookt.
Doe er na het koken een beetje boter bij en ze zijn lekker zacht en smeuïg. Toch zijn ze niet helemaal vrij van draadjes. Draadjes in bonen zijn onvermijdelijk. Het zijn de vaten waarlangs water en voedingsstoffen door de peulvrucht getransporteerd worden.
Tuinbonen, sperziebonen, snijbonen, haricots verts, peultjes, doperwten en sugar snaps: alle peulvruchten bevatten de stof lectine. Dit stofje is giftig voor het menselijk lichaam. Je kunt er misselijk door worden, van braken, en maagpijn of diarree door krijgen. Het is dus niet veilig om peulvruchten rauw te eten!
Rauwe sperziebonen kun je het best buiten de koelkast bewaren. Ze zijn dan zelfs langer houdbaar dan in de koelkast. Dat komt doordat sperziebonen gevoelig zijn voor kou: ze krijgen dan bruine plekken.
Zodra de boontjes een temperatuurverandering ondergaan (van koeling naar kamertemperatuur bijvoorbeeld) gaan ze “roesten”. Deze roestplekjes verdwijnen echter bij het koken volledig. Geen zorgen en gewoon lekker genieten dus.
Waarom zijn sperziebonen goed voor je gezondheid:
Sperziebonen zijn rijk aan folaat (vitamine B11). Folaat helpt in je lichaam bij de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder rode en witte bloedcellen. Daarnaast draagt folaat bij aan je hersen- en zenuwfuncties die betrokken zijn bij het leer- en concentratievermogen.
Rauwe sperziebonen bevatten de stof lectine, dit kan maag- en darmklachten veroorzaken. Als u de sperziebonen minstens 5 minuten kookt voordat u ze eet is er echter niets aan de hand.
Zo dop je ze: zet je duimen op de bolle kant van de peul, druk de peul open en je kunt de bonen er zo uithalen. Na het koken kun je de bonen nogmaals doppen. Dan haal je de stugge velletjes eraf, waardoor je mooie groene boontjes overhoudt. Ze zijn dan “dubbel gedopt”.
Sperziebonen zijn heel gezond voor honden en worden vaak door dierenartsen aangeraden als gezonde snack. En het beste: de meeste honden vinden ze heerlijk! Sperziebonen zijn een goede bron van ijzer, mineralen, vezels, magnesium, vitamine A, vitamine C en vitamine K.
Laat de boontjes na het koken schrikken met ijskoud water. Zo stop je het kookproces en de boontjes behouden hun frisse groene kleur.
Boontjes worden altijd wat slapper na het invriezen. Hoe bereidt u boontjes uit de diepvries? Als u ze ontdooit en uit laat lekken in een vergiet: stoof ze dan aan in een beetje boter met een ui of een sjalotje. Als u ze niet ontdooit, kook ze dan terwijl ze nog bevroren zijn voor een paar minuten in een beetje water.
Doe de zwarte bonen in een pan en vul de pan met driemaal zoveel water. Gedroogde zwarte bonen moeten ongeveer 12 uur geweekt worden, voordat ze gebruikt kunnen worden.
,,Je kunt verse sperziebonen natuurlijk rauw bewaren, zonder ze vooraf te koken, maar dan gaat de textuur wel achteruit tijdens het invriezen. Hou er rekening mee dat ze dan maar enkele weken goed blijven in de vriezer.”
Sperziebonen invriezen is heel makkelijk, maar de bonen moeten wel eerst schoon gemaakt worden. De beide uiteinden er af snijden, en de bonen in kleinere stukken snijden of breken. Dan natuurlijk nog een keer goed wassen onder koud water.