De degoe is een klein knaagdier dat oorspronkelijk uit Chili komt. Hij is familie van de cavia en de chinchilla. In het wild leven de dieren in grote groepen en graven ze een hol met veel gangen. Ze klimmen ook graag op rotsen.
De degoe leeft van oorsprong in een strook land die loopt van de westkust tot de hellingen van het Andesgebergte in Chili. Het zijn sociaal levende dieren: in de natuur leven ze in grote groepen. Ze zijn erg actief en klimmen en klauteren graag op rotsen.
Degoes leven in het wild op rotsachtige gebieden waar veel stuiken staan. Ze eten zaden, granen en grassen en vezels zijn erg belangrijk voor degoes. Degoes worden zo'n 25 tot 30 cm groot en hebben dus ook een grote kooi nodig, ze komen uit Chili en ze lijken op kruising tussen een rat en een hamster.
De dieren zijn niet aangepast aan het leven in gevangenschap. Zo maken het natuurlijke gedrag van de degoe (intensief graven en knagen) en hun snelheid het dier ongeschikt om los te laten in huis. Een degoe houden in een kooi is geen optie.
Van nature zijn degoes planteneters en eten zij grassen, zaden en dorre plantendelen. Er is speciaal voer voor degoes verkrijgbaar. Geef je degoes ongeveer een tot twee theelepels droogvoer per degoe per dag en geef ze voldoende hooi. Zorg dat er genoeg water voor je degoes beschikbaar is.
Een degoe kan je vanaf 5 à 15 euro kopen. Een gecastreerde degoe, of één met een speciale kleur zal ongeveer 45 tot 75 euro kosten. Voor een geschikte kooi en toebehoren betaal je minimaal 200 euro.
De bever is met zijn lichaamslengte van 70-100cm en een gewicht van 15-35kg het grootste knaagdier van Europa. Enkel de capibara is groter, maar die leeft in Zuid-Amerika. Hun staart is horizontaal afgeplat en met schubben bedekt en verraadt meteen hun identiteit: als je zo'n staart ziet, heb je een bever voor je.
Fretten zijn strikte carnivoren en eten dus enkel vlees. Door hun korte maag-darmkanaal hebben ze behoefte aan kwalitatief hoogwaardig dierlijk voedsel, met een zo hoog mogelijk eiwit- en vetgehalte en zo weinig mogelijk plantaardige koolhydraten en vezels.
Chinchilla's zijn echte routinedieren: als ze hun voeding op een afwijkend tijdstip ontvangen kunnen ze erg gestrest raken. Overdag moeten ze met rust gelaten worden. Het is vrijwel onmogelijk een chinchilla de verzorging te bieden die hij nodig heeft. Chinchilla's zijn om deze redenen niet geschikt als huisdier.
Leefgebied: Geheel Europa tot aan de Oeral, met uitzondering van IJsland, Ierland en Noord‑Scandinavië en de eilanden in de Middellandse Zee. Leefomgeving: Open bosgebieden met weiden, vochtige terreinen bij rivieren en in de buurt van nederzettingen.
Een chinchilla koop je bij een fokker, in een dierenwinkel of je adopteert er een bij een asiel of knaagdierenopvang. Let er zeker op dat je een kweekvorm van de tamme chinchilla's (Chinchilla lanigera) aankoopt en geen illegale chinchillasoort of een wildvangdier.
De meest voorkomende knaagdieren welke als huisdier worden gehouden zijn; vingervlugge Hamsters, schattige Cavia's, Gerbils oftewel woestijnratjes, mooie Chinchilla's, lieve Muizen, tamme Ratten en Fretten.
Degoes koppelen
Het samen zetten van vreemde mannetjes kan nog wel eens lastig zijn, maar bij koppeltjes en vrouwtjes gaat het over het algemeen goed. Meestal wordt gekozen om dieren van hetzelfde geslacht in een tweetal of groepje te houden.
Voor een ritje op de dierenambulance rekent de Dierenbescherming een vast bedrag van 31 euro. Als de eigenaar van het dier bekend is, kunnen de kosten van 31 euro voor de dierenambulance worden doorberekend aan de eigenaar.
Er zijn allerlei knaagdieren die als huisdier gehouden kunnen worden. Het populairst zijn cavia's en hamsters. Maar ook (tamme) ratten, (tamme) muizen en gerbils worden vaak als huisdier gehouden. Een klein knaagdier is redelijk zelfstandig en heeft minder aandacht nodig dan een konijn of cavia.
Na tien maanden zijn de jongen geslachtsrijp. In het wild kunnen eekhoorns wild 7 jaar oud worden, maar meestal sterven ze jonger. Slechts een kwart van de jongen haalt het eerste levensjaar en slechts 1% van alle eekhoorns wordt 5 jaar of ouder.
Overdag slaapt hij meestal. De witbuikegel wordt in het wild ongeveer twee tot drie jaar oud. In gevangenschap ligt de gemiddelde leeftijd tussen drie en zes jaar hoewel ze bij goede verzorging soms tot tien jaar oud kunnen worden.
Soorten gezelschapsdieren
De meest gebruikelijke gezelschapsdieren in Nederland en België zijn: de hond, de kat, het konijn en de goudvis, maar ook hamsters, muizen, tamme ratten, cavia's, fretten, parkieten, kanaries en vele andere dieren kunnen voor gezelschap gehouden worden.
Met de komst van de lijst wordt het straks niet meer mogelijk om exotische zoogdieren te houden, te fokken of te verhandelen en kan illegale dierenhandel en stroperij beter worden tegengegaan. Dit betekent bijvoorbeeld dat dieren als de serval, Russische dwerghamster en de egel niet meer toegestaan worden als huisdier.