Waarom is de balans altijd in evenwicht? In principe zie je op de balans hoe je de activa die je bezit kunt betalen met de passiva. Daarom moeten de activa en passiva altijd met elkaar in evenwicht zijn. Daarmee zorg je ervoor dat je jouw financiën beter kunt verantwoorden.
Je maakt een balans kloppend door al je bezittingen en schulden onder elkaar te zetten. Uiteindelijk moeten aan beide kanten dezelfde bedragen bij elkaar opgeteld staan. Het verschil tussen je bezittingen en je schulden is je eigen vermogen. Door dit bedrag op de balans in te vullen, maak je de balans kloppend.
Wanneer bezittingen niet met het vermogen van een derde worden gefinancierd, worden ze gefinancierd met behulp van het eigen vermogen. Zodoende is het eigen vermogen steeds gelijk aan de bezittingen min het vreemd vermogen.
Een balans heeft een linker- en een rechterkant. De linkerkant is de activa- of debetzijde. Aan deze kant staan al je bezittingen, zoals bijvoorbeeld geld, goederen of debiteuren (klanten die jou nog moeten betalen). Aan de rechterkant vind je de passiva-, of creditzijde.
Een balans is een momentopname van de activa en passiva binnen je bedrijf. Activa staat voor bezittingen en valt onder de linker- of debetzijde van de balans. Passiva staat voor schulden en vind je onder de rechter- of creditzijde. Beide zijden moeten in evenwicht zijn.
Je kan als eigenaar(s) niet meer of minder hebben dan dat er als bezit in het bedrijf zit. Als er dus iets veranderd op de balans, dan verandert dat altijd aan beide kanten, zodat activa altijd gelijk zijn aan passiva (en dus “in balans”).
Actief en passief staan met elkaar in verband. Elke bezitting van het bedrijf op het actief werd immers ook op de een of andere manier met geld op het passief verworven. Om die reden moet het totaal van het actief en het totaal van het passief altijd gelijk zijn.
De balans heeft altijd een linker- en rechterkant. Links is de debetzijde en staan de bezittingen van de onderneming, die noemen we de activa. Rechts is de creditzijde, hier zien we het eigen vermogen en de schulden die je nog moet betalen, de passiva. Debet en credit zijn afgeleid van het Latijn.
De winst van je bedrijf staat in principe niet als specifieke post op de balans. Als er wel winst op de balans staat, dan betekent dit dat deze winst nog niet is verdeeld. De aandeelhouders moeten dan nog stemmen en besluiten over de bestemming van de winst.
Op je balans vind je al je bezittingen, schulden, en ook je eigen vermogen terug op een bepaald moment. Je balans bestaat uit twee zijden, namelijk de activa en de passiva, de belangrijkste eigenschap van een balans is dat deze ten alle tijden in evenwicht moet zijn.
Gouden Balansregel: vaste activa financieren met langlopend vermogen. Volgens de Gouden Balansregel moet de looptijd van de bezittingen op de balans in hoge mate gelijk zijn aan de looptijd van het vermogen op diezelfde balans.
Hoe hoger de solvabiliteit hoe beter, maar een solvabiliteit tussen de 25% en 40% wordt als gezond beschouwd.
Wat is vermogen? Vermogen is de waarde van uw bezittingen min uw schulden. Wat u wel en niet als vermogen moet meetellen, is hetzelfde als bij uw belastingaangifte. Spaargeld, aandelen en een vakantiehuis in Nederland of het buitenland tellen bijvoorbeeld mee.
De balans geeft net zoals de winst- & verliesrekening en het kasstroomoverzicht belangrijke informatie over de financiële gezondheid van een organisatie. De balans geeft daarbij met name inzicht in de liquiditeit en solvabiliteit van een organisatie.
Op de balans staan activa links aan de debetzijde en passiva rechts aan de creditzijde, deze houden elkaar samen in evenwicht. Activa en passiva geven een financieel overzicht van alle bezittingen van je onderneming.
Als zzp'er of ondernemer is het vanaf de start van je onderneming verplicht om een boekhouding bij te houden én verplicht om aan het einde van het jaar een balans en een winst- en verliesrekening op te (laten) stellen. Een balans is dus verplicht.
Een balans laat de stand van het bedrijf op dit moment zien – en verandert dus met elke transactie. Een jaarrekening wordt slechts eenmaal per jaar opgemaakt, een balans is een doorlopend overzicht dat telkens wordt bijgewerkt.
De winst- en verliesrekening is een overzicht van de opbrengsten en kosten van een onderneming gedurende een periode, meestal een jaar. Het is samen met de balans en het kasstroomoverzicht onderdeel van de jaarrekening.
Als je een hoge omzet hebt, maar je hebt bijvoorbeeld heel veel geld uitgegeven aan advertenties en geïnvesteerd in dure apparatuur, dan kunnen omzet en winst ver uit elkaar liggen. Winst en cashflow kunnen soms gelijk zijn, maar op papier kan winst hoger zijn, omdat er nog openstaande facturen zijn.
Wat is een balans? Een balans is een overzicht van bezittingen en vorderingen aan de ene kant en van schulden en eigen vermogen aan de andere kant. Aan beide kanten zijn zogenaamde balansposten opgenomen. Deze posten zijn, zoals het woord al zegt, in balans.
De omzetcijfers kunt u terugvinden in de winst- en verliesrekening onder bedrijfsopbrengsten. Dit onderdeel van de jaarrekening geeft de inkomsten en uitgaven in het boekjaar weer. Onderaan het overzicht vindt u de behaalde winst of het verlies. De winst- en verliesrekening wordt ook wel de resultatenrekening genoemd.
Een winst- en verliesrekening bestaat uit alle baten en lasten van een onderneming. Dit zijn de binnengekomen omzet en de gemaakte kosten. De ondernemer noteert onder meer zijn netto omzet, ontvangen subsidies en kosten als salarissen, handelsgoederen en sociale lasten. Onderaan de streep staat het resultaat.
De afschrijvingskosten neem je op in de winst- en verliesrekening, zodat die invloed hebben op het resultaat en de belastingen.
Op het moment dat je dus geld op de bank stort, gaat er dus geld weg uit de organisatie (debet). Op het moment dat je dit geld ergens aan uitgeeft, betaalt de bank het geld weer terug en komt het dus binnen (credit).
Pak de jaarrekening er eens bij, dan zie je links op de balans je bezittingen, zoals inventaris, vorderingen en banksaldo. Rechts onder je schulden, zoals leveranciers of de Belastingdienst. Het saldo van je bezittingen minus schulden staat rechtsboven in de balans, je eigen vermogen.