Zoutvlees is een gepekeld en gekruid soort rundvlees, afgeleid van het uit de joodse keuken bekende pekelvlees. Het wordt veel gegeten in de Surinaamse cultuur. Het gepekelde en gekruide rundvlees kan gebruikt worden in pom, een ovengerecht dat vaak op (verjaardags)feesten en familiebijeenkomsten wordt geserveerd.
1kg. Zoutvlees is een gepekeld en gekruid soort rundvlees. Zoutvlees moet allereerst altijd worden uitgekookt, omdat het anders veel te zout is.
Zoutvlees is gepekeld rundvlees met specerijen. Het gepekelde rundvlees eten we in diverse Surinaamse gerechten. Denk hierbij aan Surinaamse gele pesi soep, okersoep maar ook in pom of gewoon op een broodje.De voorbereiding van het maken van zoutvlees duurt langer dan de bereiding zelf.
Het vlees dat gebruikt wordt voor pekelvlees is runderborststuk. Er gaat veel zout en verschillende andere kruiden in. Daarnaast wordt salpeter toegevoegd om het vlees rose te houden. Alleen zout maakt het vlees grijs.
Pekelvlees is zoals de naam al doet vermoeden vlees dat in de pekel wordt bewaard. De naam is afkomstig uit de tijd van de VOC waar aan boord van de schepen, om de bemanning te voeden, het vlees in houten vaten in pekel werd bewaard.
Zoutvlees is een gepekeld en gekruid soort rundvlees, afgeleid van het uit de joodse keuken bekende pekelvlees. Het wordt veel gegeten in de Surinaamse cultuur. Het gepekelde en gekruide rundvlees kan gebruikt worden in pom, een ovengerecht dat vaak op (verjaardags)feesten en familiebijeenkomsten wordt geserveerd.
Pekelvlees komt van de borst van het rund. Het vlees wordt eerst in pekel (een zoutoplossing) gelegd en daarna gekookt. Goed pekelvlees is mals en sappig.
Pastrami is gepekeld, gerookt en gekruid rundvlees. Het vindt zijn oorsprong in de binnenlanden van Roemenië, waar het met name van schapenvlees wordt gemaakt. Pastrami is populair bij de Joodse gemeenschap in de Verenigde Staten, en dan vooral in New York.
Er zit 2,8 gram vet in 1 voor snee (22 gram) pekelvlees, waarvan 1,1 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Masterbeef is verkrijgbaar in vacuüm pakjes van 250 g en in emmers van 1 kg, 2 kg en 12,5 kg. Voor zoutvlees recepten: www.surinaamseten.nl!
Bewaartip voor dit product
Bewaar vlees goed afgedekt onderin de koelkast zodat vleessappen niet op andere producten kan lekken. Invriezen van vlees kan ook.
*Kook het zoutvlees nog wel uit voor je het gaat gebruiken. *Het is in de koelkast ongeveer 2 weken houdbaar.
Rundvlees
Het behoort tot de gezondste vleessoorten die er zijn. Rundvlees is een natuurlijke bron van vitamine B3, B12, zink en ijzer. Het vetgehalte in het vlees hangt ook af van de diersoort, het lichaamsdeel en natuurlijk het voer. Mager rundvlees bevat minder dan tien gram vet per 100 gram vlees.
Volgens het warenwetbesluit 'Vlees, gehakt en vleesproducten' mag vlees de vermelding 'mager' krijgen als het minder dan 20% vet bevat.
Echte cornedbeef wordt rauw, in fijne plakjes op sandwiches gegeten, maar evengoed gekookt of gestoofd met aardappelen, kool en wortelen.
Pastrami (Roemeens: Pastramă) is een soort gerookt, gepekeld vlees. Het komt oorspronkelijk uit Roemenië, waar het vooral van schapenvlees werd gemaakt. Het is in principe hetzelfde als pekelvlees, maar bij pastrami zijn kruiden zichtbaar in het vlees en bij pekelvlees niet.
Pastrami is een soort gepekeld en gerookt rundvlees en komt uit Roemenië, waar het oorspronkelijk van schapenvlees werd gemaakt.
Salami is een worstsoort waarin rauw vlees verwerkt wordt. Bij rauw vlees gaan bij de meeste zwangere vrouwen al gelijk de alarmbellen rinkelen. Er wordt namelijk gewaarschuwd voor Toxoplasmose bij het eten van rauw vlees. Een parasiet veroorzaakt toxoplasmose dat voor zwangere vrouwen een bedreiging kan vormen.
Vleeswaren als rauwe ham, rookvlees of salami worden ook afgeraden omdat het rauwe vleeswaren zijn en ziekmakers zoals Toxoplasma gondii kunnen bevatten. Deze mogen na goede verhitting of indien ingevroren geweest (min 2 dagen bij min -12 ℃) wel gegeten worden. Rookvlees en bacon zijn veilig om te eten.
Zoet beleg zoals jam, appelstroop, groentespread en pindakaas mag je eten tijdens je zwangerschap. Appelstroop is een goede bron van ijzer, neem dus gerust wat vaker appelstroop op je brood. Pindakaas bevat goede vetten die je lichaam hard nodig heeft.
Pom wordt meestal gegeten met witte rijst, maar een broodje pom is ook heel erg lekker. De basis van pom bestaat uit geraspte pomtayer, een wortelknol die in Suriname groeit. Er zijn heel veel verschillende versies van deze Surinaamse specialiteit. Je kan vegetarische pom bestellen, maar ook pom met kip of zoutvlees.
Het betekent letterlijk gemengd (moksi) vlees (meti) en bestaat uit geroosterde kip, twee soorten geroosterd varkensvlees en worst (fachong). Moksi meti wordt meestal geserveerd met een bijgerecht van gebakken noedels (tjauw min) of van witte of gebakken rijst (Surinaamse nasi).
Het rundvlees dat wij in Nederland kennen als pekelvlees heet in Suriname ' zoutvlees '. Toch zijn er een twee belangrijke verschillen. Het vlees wordt niet alleen gezouten maar ook gekruid met een speciale kruidenmix waardoor het heel anders smaakt. Daarnaast is zoutvlees rauw en peklevlees gegaard.