En ook kaas en brood zijn bewerkte producten. Soms worden er aan producten stoffen toegevoegd om ze langer houdbaar te maken. Dit voorkomt voedselverspilling en dat mensen ziek worden van bedorven eten. Worden hulpstoffen zoals citroenzuur (E330) toegevoegd, dan gaat dit niet ten koste van de voedingswaarde.
Een recente studie bevestigt nogmaals dat brood – ondanks de categorie (sterk) bewerkt – juist gunstig is voor de gezondheid. Het advies van voedingsexperts is om iedere dag minstens 90 gram volkorenproducten te eten, dat komt overeen met 3 sneetjes volkorenbrood. Dat geldt ook voor brood uit de supermarkt.
Bewerkt eten of sterk bewerkt eten is (volgens de vaak gehanteerde ietwat wollige definitie) voeding die industrieel wordt geproduceerd van gedeconstrueerde en gemodificeerde voeding waarbij er extra toevoegingen worden gedaan om producten bijvoorbeeld lekkerder te maken of langer houdbaar.
Volkoren granen zijn het minst bewerkt en dus het meest aangewezen.
Is brood (sterk of ultra) bewerkt? Ja.
Bijvoorbeeld, brood gemaakt van tarwemeel, water, zout en gist is een bewerkt voedsel. Echter, als er emulgatoren, kleurstoffen of conserveermiddelen aan toegevoegd zouden worden , zou het brood ultra-bewerkt zijn.
Brood van de bakker is volgens hem namelijk veel gezonder. In de supermarkt is het namelijk veel meer bewerkt, en zitten er veel minder mineralen en nutriënten in. Ambachtelijk brood is veel voedzamer.
Volkoren- en donkerroggebrood zijn bijvoorbeeld minder bewerkt dan witbrood en bevatten doorgaans meer voedingsstoffen. Ezekielbrood en authentieke zuurdesembrood zijn ook geweldige opties.
Volkoren- en bruinbrood bevatten veel goede voedingsstoffen. Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe.
Waldkornbrood is een meergranenbrood en staat erom bekend om nog donkerder te zijn dan volkorenbrood. Meergranenbrood kan gemaakt zijn van volkorenmeel of bloem (of een mix), maar bevat ook andere graansoorten zoals gerst, mais, spelt, rijst en boekweit. Deze graansoorten zorgen voor een rijkere smaak aan het brood.
Enkele voorbeelden van gezonde bewerkte producten zijn volkoren brood, diepvriesgroenten of yoghurt.
Soja, granen, peulvruchten, noten of groenten vormen vaak de basis voor plantaardige spreads. Voorbeelden van vegetarisch broodbeleg zijn tapenades, pindakaas (100%) en andere notenpasta's (100%), sesampasta, hummus op basis van kikkererwten, sesampasta en olijfolie en groentespreads.
Een bewerkt voedingsmiddel is elk voedingsmiddel of drankje dat op een of andere manier is veranderd toen het werd gemaakt of bereid . De meeste voedingsmiddelen die we eten, zijn op een of andere manier bewerkt. Bewerking kan worden gebruikt om: voedingsmiddelen veilig te maken, bijvoorbeeld melk wordt gepasteuriseerd om schadelijke bacteriën te verwijderen.
Omdat in volkorenbrood de hele graankorrel verwerkt is, krijg je ál die stoffen binnen als je het eet. En precies daarom is het de meest gezonde variant. Of je nu tarwe, spelt of rogge kiest, gemaakt met gist of met desem… Wie voor gezond wil gaan, kan het dus beste volkoren kiezen.
Veel van de dagelijkse hoeveelheid zout die we binnenkrijgen komt van bewerkte en voorverpakte etenswaren. Alhoewel pindakaas nauwelijks bewerkt is, valt het wel onder die categorie. Er wordt vaak namelijk toch iets aan toegevoegd, bijvoorbeeld zout.
Zoals je hebt kunnen lezen, past brood absoluut binnen een gezonde levensstijl en kun je het prima elke dag eten. Je doet er wel goed aan om kwalitatief brood te eten, zodat je voor een langere tijd een vol gevoel hebt. Brood is een uitstekende bron van energie, dus zeker geschikt om te eten voor je gaat sporten.
Ambachtelijk + volkoren = de juiste match
Even alles op een rijtje. Volkoren is dus altijd de beste keus. En ambachtelijk brood verdient de voorkeur boven fabrieksbrood, omdat het het minst bewerkt is en daardoor beter verzadigt.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels. En dat hebben je darmen nodig, zeker in geval van verstopping.
Er wordt gedacht dat ambachtelijk brood een gezondere optie is dan brood uit de winkel . Hoewel er geen klinische studies zijn om de verschillen duidelijk te definiëren, wordt ambachtelijk brood gemaakt van gezonde verse ingrediënten, terwijl brood uit de winkel bewerkte ingrediënten en conserveringsmiddelen bevat om de houdbaarheid te verlengen.
Volkorenbrood is de beste keuze. Dit brood wordt gemaakt van volkorenmeel en bevat daardoor veel voedingsvezels, vitaminen en mineralen. De voedingsvezels houden jouw spijsverteringsstelsel gezond en kunnen de kans op darmkanker verkleinen.
Voedingscentrum: ultra-bewerkt betekent niet altijd ongezond
Maar dit gaat niet altijd op. Sommige producten die deel uitmaken van een gezond voedingspatroon, en ook in de Schijf van Vijf vallen, zijn sterk bewerkt, zoals volkorenbrood uit de supermarkt of halvarine. Deze producten hebben bewezen gezondheidsvoordelen.
Sommige producten die deel uitmaken van een gezond voedingspatroon, en ook in de Schijf van Vijf vallen, zijn sterk bewerkt, zoals volkorenbrood uit de supermarkt of halvarine. Deze producten hebben bewezen gezondheidsvoordelen. De mate van bewerking laat zich dus niet helemaal 1 op 1 vertalen naar gezond of ongezond.
Dit zijn de ingrediënten voor een wit supermarktbrood: Verrijkt Brits tarwemeel (tarwemeel, calciumcarbonaat, ijzer, niacine, thiamine), water, gist, zout, koolzaadolie, alcoholazijn, calciumpropionaat; sojameel, mono- en diacetylwijnsteenzuuresters van mono- en diglyceriden van vetzuren, mono- en ...
Onderzoeksbureau GfK heeft Jan Linders Supermarkten uitgeroepen tot de Beste supermarkt in Brood.