Postduiven leren op verschillende manieren de weg te vinden. Nadat ze geboren zijn, leren ze eerst om in de omgeving rond te vliegen. Op deze manier kunnen ze de omgeving al goed opnemen. Vervolgens wordt de duif op een paar kilometer van zijn hok los gelaten om vervolgens de weg terug weer te vinden.
Er zit een duif die niet meer wegvliegt
Soms kan dit een lastig klusje zijn. Een tip is om een doek over de duif te gooien. U kunt de duif dan met doek en al oppakken en in een doos doen. U kunt de duif naar de vogelopvang brengen of de dierenambulance bellen om de duif op te laten halen.
Als een postduif wordt losgelaten vliegt deze een paar rondjes voor zijn oriëntatie. Als de duif niet helemaal zeker is, vliegt hij meer rondjes. Vervolgens heeft de duif de richting bepaald en vliegt de goede richting op. Daarbij vliegt hij liever over land dan over water.
Voldoende opleren
Na enkele vluchten zitten de duiven al op een paar honderd kilometer. Ze moeten dan al voldoende ervaring hebben opgedaan op de opleervluchten die je ze zelf gegeven hebt. Met dit opleren mag je beginnen als de jonge duiven ongeveer twee tot drie weken zelfstandig bij het thuishok wegtrekken.
Hun neus achterna
Duiven gebruiken ook hun reukvermogen om de weg naar huis te vinden. Iedere plek op aarde heeft een eigen geur. Wetenschappers denken dat duiven deze geuren gebruiken om een soort kaart in hun hoofd te maken. Wanneer duiven nog thuis zijn, leren ze welke geuren uit welke richting komen.
Wil je houtduiven naar je tuin lokken, bied ze dan eten aan. Strooi wat graan op het terras. Plant een besdragende boom of struik aan. En koester de inheemse boomsoorten in je tuin.
Volgens hoogleraar diergedrag Tim Birkhead kunnen vogels veel beter ruiken en horen dan de meeste mensen denken. Bovendien, zo betoogt hij in zijn boek De zintuigen van vogels, hebben ze emoties. Wetenschapsjournalist en bioloog Ronald Veldhuizen interviewde hem hierover. KIJK: u stelt dat vogels emoties kennen.
Doffers op weduwschap kun je ook met koud weer prijs laten vliegen. Het gaat erom de nacht en dag temperatuur zo dicht mogelijk bij elkaar te houden. Dit kun je op verschillende manieren bewerkstelligen door bijvoorbeeld de verluchting schuiven in het plafond van je duivenhok, 's avonds dicht te doen.
Begin je duiven te trainen om naar huis te komen nadat ze ergens zijn losgelaten. Dit onderdeel van de training kan beginnen wanneer je duiven 6-8 weken oud zijn. Begin door je duiven 1,5 km verderop te brengen en ze daar los te laten. Doe dit meerdere keren per week.
Jonge duiven dienen grondig opgeleerd te worden. Een kennismaking met de mand alleen al is van belang. Uiteraard nooit jongen opleren die niet in orde zijn. Of ze in orde zijn tonen ze door aan huis spontaan en lang te trainen.
Duiven staan erom bekend vast te houden aan hun gewoontes. Concreet betekent dit onder meer dat ze vaak terugkeren naar dezelfde plek (waar ze opgegroeid zijn). Uitgevlogen jonge exemplaren kunnen dus altijd terugkeren om een eigen nest aan te leggen.
Duif Spirituele Betekenis
De duif zou je vragen om je te verbinden met je hogere zelf, vrede te voelen in jezelf en in harmonie te leven met Moeder Aarde en het universum. Onvoorwaardelijke liefde is een uitdaging. De grootste les zit in het onvoorwaardelijk houden van jezelf.
Een anonieme koper uit China heeft 1,6 miljoen euro betaald voor de Belgische duif New Kim. Ze is daarmee de duurste duif uit de geschiedenis. Het vorige record stond op naam van de West-Vlaamse topduif Armando, waarvoor 1,2 miljoen euro was betaald.
Als het jong nog niet kan vliegen, maar wel gewoon veren heeft, moet u het - zoals hierboven uitgelegd - laten zitten en rust gunnen. Als een jonge vogel nog klein en (deels) kaal is, is het soms mogelijk hem terug op het nest te zetten.
Jonge vogels leren vliegen vanaf de grond. Dit is ook de reden dat zij de eerste dagen buiten het nest op de grond doorbrengen. De ouders zijn dan in de buurt en vliegen steeds af en aan met eten. Na een aantal dagen zal het vogeltje steeds beter leren vliegen en steeds verder zelf op pad gaan.
Bij aankomst krijgen de duivinnen een half uurtje voor zichzelf zodat ze op krachten kunnen komen en een beetje kunnen eten en drinken, er wordt een “goede sport mengeling gegeven. Daarna mogen ze bij hun partner, waar ze de rest van de dag mogen doorbrengen, 's avonds worden ze weer van elkaar gescheiden.
Een duif eet per dag zo'n 30 tot 40 gram granen en drinkt ongeveer 50 ml water. Een duif heeft in verhouding veel vocht nodig, dit is om het voer goed te kunnen verteren.
Op het menu staat voornamelijk plantaardig materiaal, zoals zaden, knoppen en bladeren. Net als oogstresten (granen) zijn deze te vinden op akkers, maar ook in de bebouwde omgeving is voldoende voedsel te vinden. Zoals in tuinen, maar ook rondslingerende etensresten zijn in trek.
Waar moet een duivenhok aan voldoen? Een goed duivenhok voldoet pas wanneer de duiven voldoende ruimte hebben en wanneer het hok eenvoudig schoon te maken is. Daarnaast moet er voldoende isolatie en ventilatie aanwezig zijn en is het verstandig om het hok op het zuiden of zuidoosten te plaatsen voor voldoende zonlicht.
Overdrijf het niet met voeren. Voer geen lichte mengelingen met een hoog vetgehalte en veel koolhydraten, zoals Vandenabbele, Gerry Plus, Super Winner, Super Diät of Super Start etc. Dan trainen de duiven weliswaar geweldig goed, maar gebruiken de vetten lang niet op.
Wilde kraaien herkennen gezichten en kunnen jarenlang een wrok houden jegens iemand die hen slecht heeft behandeld. Dat blijkt uit onderzoek. Het bewijst hoe zorgvuldig kraaien mensen in de gaten houden. Volgens de wetenschappers is het mogelijk dat ook andere wilde dieren ons zorgvuldig observeren.
Duiven die hun partner kwijtraken, rouwen soms zelfs langer dan een jaar en weigeren een andere partner aan te nemen. En een jaar is lang, als je je bedenkt dat duiven vaak niet ouder worden dan 10. En ook ganzen, bijvoorbeeld, kunnen echt depressief worden als ze hun partner kwijtraken.
De achterblijver raakt van slag en zoekt en roept naar de weggevallen partner. Vooral vogelsoorten die bekendstaan als monogaam en intelligent, zoals papegaaien en parkieten, hebben daar last van. Er ontbreekt wetenschappelijk bewijs dat vogels rouw ervaren.