De kruiskarper is een kruising (hybride) tussen een karper en een giebel. De kruiskarper heeft dan ook kenmerken van zowel de giebel als de karper.
Kruiskroeskarpers ofte Kruiskarpers / F1-Karpers. Leveringen starten weer vanaf November, bestel dus nu! Een hybride, een kruising tussen Karper en Kroeskarper met als doel een vis specifiek voor de hengelsport! Deze traag groeiende soort word maximaal 2 à 3 kilo wat hen heel aantrekkelijk maakt voor wedstrijdvijvers.
Wormen, muggenlarven, maden en deeg zijn zowat het standaard aas. Als lokaas is een gewoon grondvoer of een speciaal voor kroeskarper ontwikkeld lokvoer dat je in de hengelsportzaak koop voldoende. Als toevoeging kan je wat gemalen oud bruin brood toevoegen als je met deeg vist, zeker aan te raden.
Karper heeft stevig vlees met een karakteristieke aardse smaak, die goed samengaat met stevige smaakmakers als mierikswortel, uien en knoflook. Zoetige of zoet-zure sauzen met azijn, gember en donker bier passen goed bij deze vis, evenals pittige bereidingen met peper en paprika. De karper is een grondvis.
Voedsel. De kroeskarper eet voornamelijk kleine waterdiertjes, zoals insectenlarven, kreeftachtigen, slakken en erwtenmossels, aangevuld met plantendelen.
Kroeskarpers kunnen ongeveer 55 centimeter lang worden. Karper en giebel lijken op kroeskarper. Het onderscheid met karper kan gemaakt worden doordat karper bekdraden heeft. Kroeskarper heeft een bolle rugvin en 33-36 schubben op de zijlijn, de giebel heeft er 27-32 en een holle rugvin.
Het vlees van de snoek is heel stevig van structuur maar heel zacht van smaak, ontzettend lekker! Het bevat wel vrij veel kleine graten, sommigen zelfs gevorkt. Maar dat is het helemaal waard.
Dia 12: Karpers hebben een reukorgaan waarmee ze heel goed geurstoffen in het water kunnen waarnemen. Geuren verspreiden zich over grote delen van het water en de karper kan op die manier al van verre 'ruiken' of er ergens eten te halen is.
Dat doet het grote publiek weinig. Vandaar dat de ecologen een ander argument in stelling brengen: de traditie om met Kerst karper te eten is een uitvinding van de communisten. Met de Kerst verorberen Polen ruim 15.000 ton karper.
Nieuw wereldrecord karper - 51,2kg. Vandaag (23/11/2018) heeft Michel Schoenmakers een nieuw wereldrecord karper gevangen op het gewicht 51,2kg. Met dit enorme gewicht is het gelijk de zwaarste karper ooit gevangen met een hengel.
Het oog van de karper lijkt op die van mensen, deze bestaat namelijk ook uit staafjes en kegels. Door de kegels kan de karper bij voldoende licht uitstekend kleuren zien, waaronder ook rood.
Karpers hebben een kleine en simpele hersenen
Vissen (dus ook de karper) hebben dus lekker simpele hersenen, die in vergelijking tot hun lichaamsgrootte ook nog eens vrij klein zijn.
Bij zoetwatervissen gooit men het aas in de vorm van een bal in het water. Deze bal verspreidt een geurige wolk en trekt hierdoor de vissen aan. U kunt hierbij een redelijk dunne lijn gebruiken. Het aas (de voeding) zou ook aangepast moeten zijn aan de plek waar hij wordt geworpen.
Spijsvertering van de karper
Karpers hebben geen maag, maar een zeer lange darm. Hierin verteerd hij zijn voedsel. De karper is een 'alleseter' en de darm moet dit allemaal kunnen verteren.
Dorade, inktvis, paling, poon, rog, blauwvintonijn, wijting en zeewolf zijn voorbeelden van vissen die nooit een goed idee zijn. De redenen kunnen uiteenlopend zijn: overbevissing, habitatvernietiging, vervuilende kweektechnieken, de kweek is niet duurzaam of de vis is met uitsterven bedreigd.
Zoutwatervissen: ansjovis, bot, griet, heilbot, makreel, kabeljauw, koolvis, rode poon, sardien, schar, schelvis, schol, tarbot, tong, tonijn, wijting, zeepaling en zeeduivel. Zoetwatervissen: baars, forel, karper, meerval, paling, snoek en steur.
De baars is een relatief kleine roofvis en daardoor zijn de filets ook wat kleiner en dunner. Maar deze zijn zeer stevig en vallen helemaal niet uit elkaar wanneer je de filet op de huid bakt. Ook zonder huid is een baarsfilet heerlijk.
CyHV-2 is uitsluitend schadelijk voor vertegenwoordigers van het genus Carassius, te weten: giebel, goudvis en kroeskarper. Het is dus niet schadelijk voor andere vissoorten of diersoorten, noch voor de mens. Het eten van giebels levert ook geen risico van ziekte op voor mens en dier.
Naast dierlijk voedsel als dierlijk plankton, insectenlarven en kleine kreeftachtigen, eet de giebel ook algen en plantendelen. In de winter stopt de voedsel- opname. Aan het eind van het eerste groeiseizoen bedraagt de lengte van de giebel 8-10 cm.
Een nieuwe studie van de University of Liverpool komt tot de conclusie dat de veel gehoorde uitspraak van vissers dat "vissen geen pijn voelen", niet klopt. Vissen voelen hoogstwaarschijnlijk wel pijn, en dat op een gelijkaardige manier als zoogdieren en dus ook mensen, zegt de studie.
De enige goede reden om een vis te doden, is wanneer de vis ernstig lijdt en niet meer te redden is door eventueel medicijnen en/of goede zorgen. Ongeneeslijke zieke, misvormde en/of verzwakte vissen kunnen zo snel en pijnloos mogelijk uit hun lijden worden verlost.
Vissen zijn hoogontwikkelde gewervelde dieren met gevoel en bewustzijn, die pijn en angst kunnen ervaren. Voor de vissen is hengelen dan ook een pijnlijke en levensbedreigende activiteit. De vishaak, waarmee de vis wordt gevangen, veroorzaakt de eerste verwonding.
Wilde karper of boerenkarper is een slank gebouwde karpersoort die hierdoor erg snel en wendbaar in het water is. De boerenkarper is de oervorm van de karper en komt voornamelijk voor in natuurlijke wateren zoals de poldergebieden.
Het Nederlands record karper is sinds 23 oktober in handen van Joop Butselaar met een enorm lange 108 cm schub, ook wel bekend als 'de recordvis'. Joop ving deze superschub op de Nieuwkoopse Plassen op een gewicht van 31,4 kg. 'De recordvis' van de Nieuwkoopse Plassen in handen van Joop Butselaar.