Miskraam of vroeggeboorte na de eerste 24 weken
Als je na 24 weken een miskraam krijgt of je baby wordt te vroeg geboren, dan heb je recht op totaal 16 weken betaald verlof. Net als bij een goed doorlopen zwangerschap, vraagt je werkgever dan een uitkering aan bij het UWV en betaalt jou je salaris door.
Een spontaan verloop afwachten
Binnen twee weken na de echo is bij 60% van de vrouwen het bloedverlies op gang gekomen. Het is medisch verantwoord om zeker twee tot drie weken af te wachten. Voordelen hiervan zijn dat de miskraam in de eigen omgeving kan worden doorgemaakt, en het verdriet thuis kan worden beleefd.
Opnieuw zwanger worden is ook niet moeilijker na een miskraam. Veel vrouwen voelen zich moe en uitgeput na een miskraam. Het is belangrijk om voldoende rust te nemen. 1 tot 6 weken na de miskraam kun je nog wat bloedverlies en bruine afscheiding hebben.
Kun je werken als je een miskraam hebt? Als vrouwen een miskraam hebben of gaan krijgen vragen ze zich vaak ook af hoe ze dat moeten regelen met hun werk. Nu is geen enkele miskraam hetzelfde, noch de vrouw, de situatie en de zwangerschapsduur. Dus is er ook geen standaard advies over miskraam en werk.
Het bloedverlies kan na een miskraam twee tot vier weken aanhouden. Op deze manier kan je dus alweer zwanger worden in de eerste maand na het stoppen van het bloeden na een miskraam, afhankelijk van wanneer je eisprong plaatsvindt.
Je kunt het vruchtje in een potje met water doen.Begraven kan ook als je dat wilt. Je hoeft het vruchtje niet mee te nemen naar de verloskundige, huisarts of het ziekenhuis. Het hoeft niet onderzocht te worden.
Soms duurt dit langer, soms zelfs tot een paar weken. Geleidelijk krijgt u krampende pijn in de baarmoeder en neemt het bloedverlies toe. Als de miskraam normaal verloopt, verdwijnt de pijn vrijwel direct.Ook het bloedverlies vermindert dan snel en is vergelijkbaar met de laatste dagen van een menstruatie.
Het is verstandig om te wachten met vrijen tot u geen last meer heeft van bloedverlies of afscheiding. Daarna is uw lichaam voldoende hersteld om opnieuw zwanger te worden. Het is medisch gezien niet nodig op een menstruatie te wachten, voordat u opnieuw probeert zwanger te raken.
Als de miskraam doorzet krijgt u buikpijn. De buikpijn lijkt op heftige menstruatiepijn. De pijn komt in golven: het houdt enkele minuten aan en gaat dan weer weg. Meestal zakt de pijn af als er weer bloed uit de baarmoeder is gekomen.
Doordat je nog wel het zwangerschapshormoon in je lichaam hebt kan een zwangerschapstest nog twee tot drie weken positief blijven na een miskraam. Als je een miskraam hebt gehad of gaat krijgen, daalt het zwangerschapshormoon in je bloed snel.
Het lichamelijk herstel na een spontane miskraam of curettage is meestal vlot. Na de miskraam staat de baarmoedermond nog een paar dagen open.
Het bloedverlies kan na een miskraam twee tot vier weken aanhouden. Op deze manier kan je dus alweer zwanger worden in de eerste maand na het stoppen van het bloeden na een miskraam, afhankelijk van wanneer je eisprong plaatsvindt. De eerste menstruatie na een miskraam kan heftiger zijn dan normaal.
Na melding van de zwangerschap aan de werkgever wordt elke zwangere werknemer uitgenodigd voor een preventief consult bij de bedrijfsarts. De bedrijfsarts stelt een risicoprofiel op, geeft voor- lichting en advies aan de zwangere werknemer en zonodig ook aan de werkgever en/of leidinggevende.
Feitelijk kun je er dan gewoon weer voor gaan en is een zwangerschap na miskraam weer mogelijk. Hoe snel je weer zwanger kunt worden na een miskraam is lastig in te schatten. Ongeveer de helft van de vrouwen is na de miskraam binnen 4 maanden weer zwanger.
De meeste miskramen vinden plaats tussen de 8 en 12 weken de zwangerschap. Meer dan 90% van de miskramen heeft als oorzaak een aanlegstoornis bij het embryo of foetus. Bloedverlies en menstruatie-achtige buikpijnklachten zijn vaak de eerste tekenen van een dreigende miskraam.
Stress is geassocieerd met herhaalde miskramen, maar er is geen bewijs dat stress ook een oorzaak is van de miskraam.
Maar de kans dat een volgende zwangerschap wel goed afloopt, is veel groter (gemiddeld 65-70%). Van alle vrouwen die zwanger worden, heeft ongeveer 1-3% meerdere miskramen. Vaak kan de gynaecoloog voor u persoonlijk inschatten hoe groot de kans is op een nieuwe miskraam.
Ook breken de vliezen en krijgt de vrouw hevige weeën. De foetus en de placenta verlaten meestal na elkaar de baarmoeder.Als de foetus nog leefde, overlijdt die meestal tijdens de bevalling. Als een foetus al overleden is en de miskraam komt niet spontaan op gang, dan moet de bevalling ingeleid worden.
Regenboogbaby's worden ze genoemd, kinderen die geboren worden na een zware periode voor de ouders, zoals een miskraam of stilgeboorte.
Wanneer na verloop van tijd een nieuw kindje wordt geboren na het verlies van een eerdere baby, wordt dit een “regenboogbaby” genoemd.
Na een miskraam kun je vrij snel weer zwanger raken. Zelfs al voordat je weer een keer ongesteld bent geweest. Hoe snel jouw cyclus herstelt, verschilt wel per vrouw. Maar er is geen medische reden om te wachten; meteen na een miskraam zwanger worden is niet gevaarlijk en geeft geen grotere kans op een nieuwe miskraam.
Lichamelijk herstel
Als de baarmoeder leeg is, verliest u steeds minder bloed. De buikpijn gaat dan over in een zeurderige pijn. De dag na de miskraam verliest u evenveel bloed als tijdens de menstruatie. De buikpijn is dan zo goed als over.
Wanneer kan ik weer zwanger worden na een miskraam? Je kunt zelf beslissen wanneer je weer zwanger probeert te worden na een miskraam. Je hoeft niet te wachten tot je ongesteld bent geweest. De meeste vrouwen worden 4 tot 6 weken na de miskraam weer ongesteld, sommige later.