Beweeg het brokje langzaam omhoog tot boven zijn kop en houd het daar. Als je hond zijn kop optilt om aan het brokje te knabbelen, gaat het achterwerk vanzelf naar beneden. Zeg "zit" zodra je ziet dat zijn achterwerk naar beneden gaat. (Zo leert hij de zitbeweging bij het woord.
Beweeg het brokje of speeltje langzaam richting de schouder en je merkt dat je hond gaat zitten. Beloon je hond en geef het brokje of het speeltje wanneer je hond gaat zitten. Doe dit een paar keer, en roep het commando 'zit' wanneer je ziet dat je hond de neiging heeft om te zitten.
Laat je hond tegenover je zitten en hou de beloning vast tussen je vingers en laat je hond eraan ruiken en likken. Breng de beloning langzaam naar de vloer, zodat de neus van je hond bijna tussen hun poten ligt. Laat hem weer aan de beloning likken.
Probeer één onderdeel te kiezen wat je wilt trainen en ga hier gedurende de week twee tot drie keer mee aan de slag. Elke sessie mag in dit geval 5 tot 10 minuten duren. Zoek elke keer leuke nieuwe dingen op voor je hond om te oefenen maar herhaal soms ook nog de oudere oefeningen die je hond al kan.
De beste manier om jouw hond aan de lijn te leren lopen is door te beginnen in een omgeving waar het dier weinig afleiding heeft. Loop bijvoorbeeld een paar rondjes door de tuin of neem het dier mee naar een rustige plek. Zo heeft jouw hond alleen oog en aandacht voor jou.
Wanneer er spanning op de riem komt, verander je direct 180 graden van richting en loop je de andere kant op. Wanneer de hond met je meeloopt en zonder spanning op de riem loopt, kun je hem belonen. Ook op deze manier leert de hond dat trekken averechts werkt en hem niet zal brengen waar hij heen wil.
Dan is deze anti trek riem je beste optie om je hond te leren netjes met je mee te lopen zonder trekken. De anti trek riem is de beste optie omdat je je hond het trekken niet afleert maar het netjes aan de riem lopen aanleert en aanleren is makkelijker dan afleren.
Een straf resulteert meestal in een tijdelijke onderdrukking van het gedrag. Het is dus veel beter om de hond te belonen, en het ongewenste gedrag: Te negeren, vaak dooft het gedrag dan uit; Nog beter is het om de hond een alternatief te bieden, dit alternatief kan dan worden beloond.
Blijf consequent!
Je moet bevelen en commando's vaak herhalen – op verschillende plaatsen. Als hij nooit meer gemotiveerd wordt en geen snoepje, speelgoed of aai over zijn bol meer krijgt, zal hij geen reden meer zien om naar je te luisteren. Zo keert ongehoorzaamheid bij honden terug.
Border Collie
Hij kan in minder dan 5 seconden een nieuw kunstje leren en onthoudt deze voor 95% van de tijd: de Border Collie is de slimste hond van de wereld.
Knuffelen: liever niet.
We vinden onze honden vaak zó lief dat we ze een dikke knuffel willen geven. Maar honden begrijpen hier weinig van. Ze voelen zich gevangen door de armen die om hen heen worden geslagen. Het is niet veilig en de hond kan onverwachts reageren.
Stap voor stap leren lopen zonder trekken aan de lijn
Zoek een omgeving zonder afleiding en houd veel kleine, hondensnacks bij de hand. Kies iets dat hij écht heel lekker vindt! Blijf heen en weer of in cirkels lopen. Blijf je hond belonen als hij blijft volgen.
Je hond niet los laten lopen
Je hond kan ook aan de lange lijn genoeg beweging krijgen. Daarnaast kun je altijd kiezen voor fietsen, een loopband of regelmatig naar een omheind veld gaan voor extra beweging. Ook snuffelen kan net zo goed aan een lange lijn als los. Spelen met andere honden is de enige beperking.
Wanneer je zeker weet dat de hond altijd zal blaffen als je met speeltje in de hand de hond de rug toedraait dan kan je daar een commando aan koppelen. Als commando zeg je "luid" of "woef", om het even wat, maar gebruik geen commando die lijkt op een ander commando (denk maar aan "blaf", lijkt goed op "af").
Als een hond in paniek raakt als je weggaat, is dit meer een teken dat hij scheidingsangst heeft dan dat hij van je houdt. Als een hond in zijn mand gaat liggen of accepteert dat je weggaat (oftewel: rustig blijft), betekent dit wel dat je hond van je houdt en erop vertrouwt dat je weer terugkomt.
Honden communiceren o.a. met hun lichaam en reageren nauwkeurig en eenduidig op wat iemand laat zien met zijn lichaamstaal. De honden spiegelen dus direct wat jij neerzet en uitstraalt en geven daarmee informatie over hoe je in contact staat met jezelf en met de ander.
Negeren maakt het erger
Vanuit die spanning zal de hond overgaan tot het harder en beter laten zien van het ongewenste gedrag. Dit noemen we de uitdovingsweerstand. De hond kan als het ware niet geloven dat zijn gedrag niet meer de gewenste beloning oplevert.
Laat je hond het gedrag zien.
Om je hond `nee` of `laat dat` aan te leren, begin je door het gewenste gedrag te laten zien. Laat hem bijvoorbeeld zien dat je een koekje in je hand hebt en zeg dan `nee` voordat je je vuist om het koekje sluit. Laat hem aan je hand ruiken en likken, maar geef hem het koekje niet.
Soms kregen ze het commando na een minuut, soms pas na een uur. Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan. Sommige dieren konden de handeling zelfs na een uur nog imiteren.
Ook honden die voorop lopen tijdens het wandelen doen dit niet omdat ze de baas willen zijn. Het is eerder andersom. In een roedel loopt de leider achterop en houdt het overzicht over de groep. Als jouw hond een paar meter voor jou loopt doet hij dat eigenlijk om de boel te 'verkennen'.
Mogelijk is uw hond angstig of is hij erg geschrokken. Vuurwerk en onweer worden door veel honden als spannend ervaren en kunnen de aanleiding zijn om te gaan trillen. Ook dierenartsbezoek heeft soms een tril-effect bij de hond.
Komt je pup naar je toe en bijt hij in je handen, dan wil hij vaak uitdagen tot spel. Dit kan komen omdat hij zich verveelt. Het is belangrijk dat je op dit moment de pup niet wegduwt of tegen hem praat. Hij heeft dan namelijk bereikt waar hij voor kwam, namelijk aandacht!