De meeste jongeren verlaten tussen hun 18e en 30e het ouderlijk huis. Van de 18-jarigen woonde 88,7 procent op 1 januari 2023 nog bij één of beide ouders. Met 25 jaar was dat 31,7 procent, en van de 29-jarigen was 11,3 procent nog thuiswonend. Vrouwen zijn minder vaak thuiswonend dan mannen.
Uit onderzoek blijkt dat mensen in Nederland gemiddeld zo'n 7 keer in hun leven verhuizen, dat komt neer op eens per 10 jaar. Voor veel mensen is verhuizen een belangrijk moment in hun leven waar vaak ook de nodige stress bij komt kijken.
Er geldt geen strikte minimumperiode voor het gebruik als hoofdverblijf. Als vuistregel kan worden aangehouden dat de woning minimaal een half jaar als hoofdverblijf moet worden gebruikt. In situaties van oneigenlijk gebruik kan dit anders zijn.
Hoe vaak verhuizen Nederlanders? Nederlanders verhuizen gemiddeld 7 keer in hun leven. Dat is dus gemiddeld één keer in de 10 jaar. Jongeren verhuizen veel vaker dan ouderen.
Hoe lang een verhuizing duurt kan variëren van 2 uur tot zelfs 10 uur en hangt af van twee belangrijke factoren: de tijd die het nodig is om alle spullen in en weer uit te laden en de tijd die het kost om van plek A naar plek B te rijden.
De reden hiervoor is dat veel mensen rond dezelfde periode in de maand willen verhuizen. In de meeste gevallen verhuizen mensen aan het einde van de maand, de voornaamste reden hiervoor is dat de woningoverdracht vaak plaatsvindt aan het begin van de volgende maand.
Je woning verkopen binnen 5 jaar na aankoop - de meerwaardebelasting. Verkoop je je eigendom binnen de vijf jaar nadat je het zelf aangekocht hebt? Dan zal je een belasting van 16,5% op de meerwaarde moeten betalen.
Hoe lang wil je ergens wonen en hoe flexibel wil je zijn? Als je een huis koopt, betaal je vaak extra kosten. Denk aan de overdrachtsbelasting, afsluitprovisie, notariskosten en makelaarskosten. Als je ergens kort wilt wonen, is het financieel waarschijnlijk slimmer om een huis te huren.
Jongeren raken nog moeilijk aan een eigen woning. Leg de gemiddelde woningprijzen, gemiddelde inkomens en jaarlijkse uitgaven naast mekaar, en het is inderdaad niet evident. Maar harde waarheid wil niet zeggen dat het onmogelijk is. Zeker als je weet waar je moet gaan aankloppen.
De woningen die gebouwd zijn tussen 1920 en 1945 zijn van hoge kwaliteit. Sterker nog, de jaren '30 huizen zijn van zó'n hoge kwaliteit, dat deze woningen vandaag de dag nog erg gewild zijn. Het is een groot voordeel dat er in die tijd maar liefst 800.000 woningen zijn gebouwd.
Het bouwjaar van een huis kunt u gratis vinden in de BAG Viewer. Het bouwjaar is ook opgenomen in ons product Woningrapport. Naast het bouwjaar krijgt u met het product Woningrapport onder andere informatie over inhoud en oppervlakte, wie de eigenaar is en de geschatte waarde van een woning.
Dit betekent dat er uiteindelijk funderingsherstel nodig en dat er misschien monitoring nodig is waarbij zakkingen en de grondwaterstand regelmatig gemeten worden. De fundering gaat nog 20 tot 25 jaar mee ( code groen). Dit betekent een goede fundering waarbij geen maatregelen nodig zijn.
Als je een huis huurt, hoef je geen grote hoeveelheid eigen geld in te brengen. Bovendien ben je niet verantwoordelijk voor het onderhoud van het huis en hoef je je geen zorgen te maken over dalende woningprijzen. Dit kan ervoor zorgen dat het huren van een woning voordeliger is dan het kopen van een woning.
Het huren of kopen van een woning kennen allebei hun voor- en nadelen. Even kort door de bocht: Huren is flexibel en kent weinig risico maar de mogelijkheden zijn beperkt en het huurgeld ben je kwijt. Kopen is (uiteindelijk) voordeliger, je hebt meer mogelijkheden maar ook meer verplichtingen.
Het grootste nadeel van huren is namelijk dat je geen eigen vermogen opbouwt. Maar toch is het niet helemaal terecht. Je betaalt immers iedere maand geld voor een fijn onderkomen, toch? Nadelen van huren zijn wel het beperkte aanbod, de stijgende huurprijzen en het niet kunnen renoveren of verbouwen.
Je betaalt 33% belasting op de winst (plus de gemeentebelasting) als de termijn tussen aankoop en verkoop korter is dan vijf jaar. Valt de termijn tussen aankoop en verkoop tussen de vijf en de acht jaar, dan betaal je 16,5% belasting op de winst (plus de gemeentebelasting).
Kijkend naar de laagste transactieprijs kunnen kopers het beste in februari hun slag slaan. De minst gunstige maand om te kopen is juli. Dus heeft het zin om te wachten met (ver)kopen tot het meest gunstige moment van het jaar?
Wanneer u uw huidige hypotheek wilt meenemen, heet dit een pandwissel of hypotheekoverdracht. Uw oude woning moet geschrapt wordenvan uw hypotheek, omdat een huis met hypotheek niet verkocht mag worden. Onroerend vastgoed moet namelijk steeds 'vrij en onbelast' verkocht worden.
Als je voor jouw werk verhuist of wordt overgeplaatst, kun je onder voorwaarden van je werkgever een belastingvrije verhuiskostenvergoeding krijgen. Het maximale bedrag van deze vergoeding is € 7.750. Of je hiervoor in aanmerking kunt komen, vind je vaak terug in de betreffende CAO.
Je officieel inschrijven bij je nieuwe gemeente en bij onder andere een nieuwe huisarts en tandarts; Nieuwe contracten afsluiten voor gas, water, licht, internet, televisie en telefonie; Zorgen dat je verzekeringen op orde zijn; Een offerte aanvragen voor je verhuizing!
Voor de verhuisdag
Als uw handen op de verhuisdatum nog steeds in uw mouwen zitten, dan gaat er iets goed mis. Wij raden aan ongeveer drie maanden van tevoren te beginnen met zaken als uw adres wijzigen en de eerste spullen inpakken.
Heel globaal kan je de volgende formules aanhouden: Bij weinig spullen: 0,8 verhuisdozen per m² woonoppervlakte. Gemiddeld: 1 verhuisdoos per m² woonoppervlakte. Bij veel spullen: 1,2 tot 1,5 verhuisdozen per m² woonoppervlakte.