Wormpompen zijn een type positieve verdringerpomp dat wordt gebruikt om viskeuze en dikke vloeistoffen te verplaatsen. Ze zijn ideaal voor toepassingen waar centrifugaalpompen niet effectief zijn, zoals bijvoorbeeld bij het verplaatsen van honing, verf, tandpasta, of zelfs vloeibare mest.
Er zijn twee voornaamste pomptypes te onderscheiden: volumetrische pompen / verdringerpompen en de centrifugaal pompen. Beide soorten hebben elk haar specifieke eigenschappen en toepassingsmogelijkheden.
Een pomp is een werktuig dat een fluïdum (vloeistof of gas) verplaatst door er energie aan af te geven in de vorm van een drukverhoging of snelheidsverhoging.
Monopompen, ook wel wormpompen genoemd, zijn uiterst geschikt om viskeuze, moeilijk verpompbare vloeistoffen te verplaatsen. De twee hoofdonderdelen in een wormpomp zijn het roterende deel, de stalen of RVS rotor (worm), en het vaste deel, de rubber gevulkaniseerde stator.
Bij een opvoerinstallatie of pompstation met een vlotterschakelaar wordt de pomp ingeschakeld als het stijgende water in het afvalwaterreservoir een vlotter omhoog drukt. Zodra de vlotter een bepaalde hoogte bereikt, krijgt de besturingskast het signaal om de pomp in te schakelen.
Een pompput is een (riool)put met hierin een (dompel)pomp ingebouwd welke het instromende (afval)water wegpompt naar een hoger gelegen riolering of naar een persriool / drukriool. Een pompput kan o.a. hemelwater, fecaliënhoudend afvalwater, industrieël afvalwater, huishoudelijk afvalwater verwerken.
Een jockeypomp is een kleine pomp die is aangesloten op een sprinklersysteem om de druk in de sprinklerleidingen te handhaven.
De lobbenpomp werkt op basis van volumetrische verplaatsing. Terwijl de lobben roteren, worden de kamers gevuld met vloeistof aan de inlaatzijde van de pomp. De lobben draaien verder waardoor de vloeistof via de kamers naar de uitlaatzijde verplaatst wordt.
Membraanpompen maken gebruik van twee flexibele membranen gemonteerd op een gedeelde as die herhaaldelijk heen en weer beweegt in slagen om vloeistoffen in en uit de vloeistof kamer van de pomp te pompen. Deze beweging creëert een vacuüm, waardoor vloeistof wordt opgenomen via een inlaatpoort.
Compressoren, ventilatoren en pompen
Compressoren verhogen de druk in gassen terwijl pompen dit doen in vloeistoffen. Het grote belang van dit onderscheid zit in de samendrukbaarheid van gassen.
De gemiddelde warmtepomp levensduur is theoretisch zo'n 15 tot 20 jaar, wat zelfs nog langer kan zijn als de omstandigheden gunstig zijn. Sommige warmtepompen gaan echter wel langer dan 30 jaar mee.
De centrifugaalpomp is een van de meest gebruikte pompen, vooral voor het transport van vloeistoffen, zonder druk toe te voegen. De pomp wordt gebruikt in de procesindustrie, maar ook in de winning en zuivering van drinkwater en de verwerking van afvalwater en wordt ook vaak toegepast op baggerschepen.
Een drukpomp wordt niet gestuurd door een schakelaar in de kraan, maar door drukverschillen. De pomp zorgt dat er een bepaalde druk op de leiding staat.Draai je de kraan open, dan valt deze druk weg en slaat de pomp aan om de druk weer op te bouwen.
Om het grondwater uit een bouwplaats te verpompen, heeft u een vuilwaterpomp nodig (wanneer er fecaliën aanwezig zijn, kies dan voor een FEKA vuilwaterpomp). Wilt u dat het water met een hoge druk wordt overgepompt? Dan is een beregeningspomp het meest geschikt.
Een bronpomp is een waterpomp die, middels de hoge druk die deze genereert, tientallen meters diep onder de grond kan worden geplaatst.Vandaar uit pompt de bronpomp water omhoog om op deze manier te beregenen/irrigeren. Het is zelfs mogelijk dat de pomp uw huis of gedeelte van het huis kan voorzien van water.
Plunjerpompen gebruiken gesloten veerbelaste en hydraulische geopende inlaat-en uitlaatkleppen. De kleppen worden bediend door middel van de stroming in de pompkop. Aan het begin van de slag verplaatst de zuiger de vloeistof in de kamer van de pompkop, waardoor de uitlaatklep open gaat.
Een hydraulische pomp gebruikt mechanische energie om vloeistof in een gesloten systeem onder druk te zetten. Deze vloeistof onder druk wordt vervolgens gebruikt om machines zoals graafmachines, persen en liften aan te drijven.
Een dekwaspomp zorgt ervoor dat je gemakkelijk gefilterd water uit een meer, kanaal, rivier of de zee pompt. Zo pomp je met een goede dekwaspomp snel zo'n 15 tot 20 liter per minuut op! Daarnaast worden de pompen ook geleverd in sets waardoor je met een sproeipistool met hoge druk je boot schoon kunt maken.
Een schottenpomp is een verdringerpomp. De pomp is zelfaanzuigend en transporteert een constante hoeveelheid vloeistof per omwenteling. Drukverschillen hebben slechts een minimale invloed op de hoeveelheid die verpompt wordt. Verliezen worden dus tot een minimum beperkt, waardoor het rendement heel hoog is.
Werking. De vleugelpomp is een dubbelwerkende, zelfaanzuigende pomp en een zuig-perspomp voor vloeistoffen. Dubbelwerkend: zowel bij de heengaande slag van de zwengel als bij de teruggaande slag wordt er door de pomp geperst en gezogen.
Persriolering: bij persriolering wordt met een pomp wordt het vuilwater onder druk door de riolering gepompt. De rioolbuizen bestaat uit een soort dikke tuinslangen.
Dompelpomp werking
Aan de onderkant van de dompelpomp zit een aanzuigrooster waarmee het water rechtstreeks de pomp in wordt gezogen, dit water wordt tegelijkertijd gebruikt voor de koeling van de pomp. Het water gaat vervolgens door de pomp, via de afvoerslang naar buiten.
Het afvalwater bij huizen en bedrijven wordt met drukriolering afgevoerd naar de riolering. Dit zorgt voor een betere kwaliteit van het slootwater. Drukriolering is een systeem van pompen die samenwerken en het afvalwater door een nauwe leiding naar de zuivering transporteren.