Je kunt pizzadeeg invriezen en het zo 2-3 maanden bewaren. Leg de bolletjes deeg na de rijstijd op een (bak)plaat, dek deze losjes af met plasticfolie en zet 'm in de diepvries. Als de bolletjes pizzadeeg bevroren zijn, kun je ze per stuk verpakken in een plastic zakje of in plasticfolie.
Pizzadeeg bewaren: kan dat? Vers pizzadeeg of een verse pizza bewaren, dat kan! Zowel in de koelkast als in de vriezer kun je pizzadeeg bewaren. Zeker als je zelf pizzadeeg hebt gemaakt, kun je dit tot wel 3 maanden in de vriezer bewaren.
Verpak het ongebakken of gerezen deeg in vershoudfolie en bewaar het simpelweg extra maanden in de vriezer. Voor gerezen deeg geldt dat het bij een temperatuur warmer dan 7 °C weer opnieuw gaat rijzen.
Het deeg mag niet langer dan 6 maanden worden ingevroren. De beste manier om het deeg te ontdooien is door het een nacht in de koelkast te laten staan.
Zin in pizza? Je kunt ze afhalen bij de pizzeria, uit de diepvries pakken, maar je kunt ze natuurlijk ook zelf maken.
Als de bolletjes pizzadeeg bevroren zijn, kun je ze per stuk verpakken in een plastic zakje of in plasticfolie. Tijd om het te gebruiken? Laat het pizzadeeg ontdooien in de koelkast en vervolgens op kamertemperatuur komen (het liefst een uur voordat je het gaat bakken).
De winnaar. Het pizzadeeg uit de Lidl kwam met een score van 8,2 op 10 als winnaar uit de bus. De tweede plaats gaat naar het pizzadeeg uit de Carrefour. Die haalde een gemiddelde score van 7,8 op 10, gevolgd door het pizzadeeg uit de Albert Heijn met een 6,7 op 10.
Voor het ontdooien van je deeg, moet je ongeveer rekening houden met 2 tot 3 uur. Dit is een indicatie, en sterk afhankelijk van hoe warm jouw kamertemperatuur op dat moment is. Je hoeft niet meer te doen dan op de dag van gebruik de diepvrieszakjes of je bakblik met bolletjes tijdig uit de vriezer te halen.
Let er wel op dat het goed ingepakt is en zoveel mogelijk lucht dicht. Daarnaast moet je er wel rekening mee houden dat als je pizzadeeg wil bewaren je het niet langer dan twee dagen bewaart.
Pizza invriezen
Een zelf gemaakte kun je inderdaad invriezen, zowel in gebakken als in ongebakken vorm. Doe de pizza eerst in vershoudfolie en verpak de pizza in een speciale diepvriesdoos. Je kunt ook stukken in een normale diepvriesdoos verpakken. Bij minimaal min 18 graden invriezen.
In principe kan je geen gist invriezen tenzij je heel snel bij een zeer lage temperatuur werkt. Om dit te doen, wordt vloeibare stikstof (-190 ° C) gebruikt om de gist in leven te houden. Als de gist te langzaam wordt ingevroren, vormen zich ijskristallen in en rond de gist, waardoor de celwand wordt beschadigd.
Brooddeeg kun je in de vriezer makkelijk één tot twee maanden bewaren. In de koelkast kun je brooddeeg, ook na één keer rijzen, maximaal 24 uur goed houden. Het rijzen van het deeg gaat namelijk gewoon door in de koelkast, ook al is dat langzamer omdat het kouder is.
Ten tweede je krijgt controle over het eindresultaat en zo bepaal je zelf de uiteindelijke smaak van je eigen pizza's. Een derde reden is dat je het een aantal uren vooraf kunt maken maken, maar voor de beste én lekkerste eindresultaat, zul je het een dag van tevoren moeten klaarmaken.
Deeg is 3 dagen in de koelkast houdbaar, en wel 3 maanden in de vriezer. Ontdooi het deeg voor gebruik minstens 24 uur in je koelkast. Zorg er wel voor dat je het goed in plasticfolie verpakt en er geen lucht bij kan komen.
Pizza, zelf gemaakt, kun je tot 3 maanden in de vriezer bewaren. Een reeds gebakken pizza kun je nog twee dagen in de koelkast bewaren, maar bij voorkeur wel afdekken.
Door pizza op kamertemperatuur te bewaren, kunnen er bacteriën op groeien die je goed ziek kunnen maken. Heb je een restje pizza over? Stop het dan meteen in de koelkast. Net als gekookt vlees blijft pizza daar wel zo'n drie of vier dagen goed.
Kneed je deeg lang genoeg
Na zo'n tien minuten kneden, zul je merken dat het deeg soepel en elastisch wordt. Het is klaar als het nog enigszins plakkerig aanvoelt (een beetje zoals een plakbriefje), maar wel makkelijk van de ondergrond loskomt én geen sporen meer achterlaat.
Normaal gesproken kan gerezen deeg niet blijven liggen, want van te lang gerezen deeg kan je geen mooi brood meer bakken. Dus moet de bakker die zijn klanten 's ochtends om acht uur van vers brood wil voorzien, bij nacht en ontij zijn bed uit om aan het kneden te gaan.
De enzymen in je lichaam nemen dan minder water op om het zetmeel af te breken. Dus wanneer je het deeg te kort laat rijzen/rijpen, dan is de kans groot dat je dorst krijgt of snel vol raakt.
Pizzadeeg bewaren
De houdbaarheid van pizzadeeg in de vriezer ligt op ongeveer 2 tot 3 maanden. De exacte houdbaarheid is sterk afhankelijk van een aantal factoren waaronder de versheid van het deeg en het hanteren van een constante temperatuur onder de -18°C graden celsius.
Bakpapier is niet gemaakt om warmte vast te houden, maar om vocht tegen te houden. En dit is precies waarom je bakpapier beter niet kan gebruiken bij het bakken van pizza. Als je je pizzadeeg op een stuk bakpapier legt kan het vocht in het deeg niet makkelijk verdampen.
Mijn diepvries is te vol, kan ik de pizza in de koelkast bewaren? Wij adviseren om dit niet te doen. Als een pizza is ontdooid wordt de pizza niet meer lekker knapperig. De bodem blijft vrij slap.
Pizza beleggen met kaas
Van alle kazen die vaak op pizza worden gebruikt is mozzarella een absolute favoriet. Het is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat mozzarella van alle kazen het beste smelt, kleurt en bubbelt. In Nederland hebben we het vaak over mozzarella.
Beleg je pizza à la quattro stagioni en vul elke kwart in met ander beleg. Ga bijvoorbeeld voor vijf kazen op één kwartje, margherita op het tweede, beleg het derde met champignons en ham en het vierde met tomaten en geitenkaas. Laat je inspireren door onze recepten voor pizza.
Een te natte pizzabodem is vaak te wijten aan de mozzarella. Immers: een goede bol mozzarella is smeuïg en bevat dus heel wat vocht. Logisch dat die sappen vrijkomen tijdens het bakken en dat ze in de bodem van je pizza sijpelen. Het resultaat: de bodem van de pizza is niet knapperig maar nat en klef.