Leg voor gebruik de wetstenen eerst zo'n 10 minuten in een bak met water. Zodra er geen bubbels meer van de steen afkomen is de wetsteen klaar voor gebruik. Leg hem vervolgens met de juiste zijde naar boven in de meegeleverde anti-slip houder, zo blijft de steen goed liggen tijdens het slijpen.
Ze gaan niet eeuwig mee, maar bij goed gebruik kunt u jarenlang plezier hebben van uw slijpsteen. Wanneer u uw slijpsteen iedere dag gebruikt en vele malen per dag, zal het wenselijk zijn de steen na enkele jaren te vervangen. Hoe vlak zijn de slijpstenen? DMT® diamant slijp/wetstenen zijn zeer vlak.
Bij normaal gebruik wijst de praktijk uit dat je na ongeveer een maand je messen moet slijpen. Pas na het slijpen merk je vaak hoe bot je mes was geworden. Wacht hiermee ook zeker niet te lang, want hoe botter je het mes laat worden, hoe meer staal je weg zult moeten nemen om de snede te herstellen.
Het voordeel hiervan is dat het slijpen soepeler en sneller gaat. Bovendien wordt het weggeslepen materiaal door het water afgevoerd, waardoor er geen metaaldeeltjes in de steen komen te zitten, die krassen op het lemmet zouden kunnen veroorzaken.
Dit doe je door een emmer of een bakje met water te vullen en er dan wat slijpsteen cleaner bij te doen. De ideale verhouding is 1 deel slijpsteencleaner op 40 delen water. Je kunt de steen hier gewoon tussen slijpbeurten door in laten liggen zolang het bakje waarin je het bewaart afgesloten is.
Tips om de scherpte en de levensduur van je mes te verlengen: Zet je mes goed en regelmatig aan. Als je dagelijks gebruik maakt van je mes, kan je het zeker één keer per week aanzetten. Maak gebruik van een goede snijplank.
Slijpen met een aanzetstaal
Let er steeds op dat je mes in een hoek van 15 à 20 graden zit ten opzichte van je aanzetstaal. Haal het volledige snijvlak van heft tot mespunt naar beneden en herhaal aan beide kanten. Doe dit enkele keren tot je mes weer helemaal scherp is.
- Gebruik altijd een lichte olie voor het slijpen en wetten met Arkansas stenen. De slijp- en wetolie van Baptist beschermt het oppervlak van de stenen en verhindert dat de stenen verstopt raken door de metalen partikels die tijdens het slijpen en wetten vrijkomen.
Een aanzetstaal gebruik je om een mes dat in goede conditie verkeert net dat beetje scherper te maken. Met een aanzetstaal verwijder je geen materiaal, maar zorg je ervoor dat de microscopische metaaldeeltjes weer netjes uitgelijnd worden. In feite duw je de braam die ontstaat na regelmatig gebruik weer recht.
Keukenmessen kopen
Goede messen gaan een leven lang mee, tenminste, als je ze een beetje onderhoudt.
Om te testen of je bijl scherp genoeg is plaats je de snede (voorzichtig) in een hoek van 45 graden op de nagel van je duim. Als de bijl van de nagel af glijdt is deze niet scherp genoeg.
Oliestenen worden over het algemeen goed gewaardeerd voor het slijpen van messen. Een set wetstenen Norton India of Crystolon zijn de goedkoopste slijpstenen die je kunt aanschaffen.
Voor een mes waarvan de vouw echt hersteld moet worden heb je ongeveer korrel 240 nodig. Daarmee leg je de basis door een nieuwe v-vorm in de vouw te slijpen. Vervolgens kun je gaan slijpen met bijvoorbeeld korrel 600-800 en dan bijvoorbeeld 3000-6000. Vanaf ongeveer korrel 3000 begin je het mes te polijsten.
Van de messenslijpers is de Minosharp Plus 3 voor ons de duidelijke winnaar. Met zijn keramische wieltjes slijpt hij je mes met beleid in drie fasen van grof naar goed scherp. En dat binnen heel acceptabele tijd.
Je kunt hem echter ook gebruiken om brood- en kartelmessen te slijpen. Hiervoor zet je aan de kant waar de kartels ingeslepen zijn de hoekige kant van het slijpstaafje op. Aan de andere kant zet je de vlakke kant van het slijpstaafje in de houder.
Kosten slijpen van koksmes
De prijs van een professionele slijpbeurt varieert van € 5 - € 7 per mes, en een mes zal tot vier keer per jaar geslepen moeten worden.
Vaak is het een ronde schijf, die met de hand gedraaid moet worden of in een slijpmachine gebruikt wordt. Een slijpsteen kan gewoon een zandsteen, bijvoorbeeld een Bentheimer zandsteen, zijn, die in een waterbad draait. Vaak is een slijpsteen echter synthetisch, bijvoorbeeld van carborundum.
Pak een koffiekopje of mok en houd deze op de kop. Haal nu het mes dat je scherper wilt maken er tien à vijftien keer schuin langs. Doe hetzelfde met de andere kant van het mes. Herhaal dan beide kanten met vijf keer, vier keer, drie keer en twee keer.
Voor een mes is een houten snijplank het beste materiaal. Houten snijplanken zijn minder schurend en de kans op ongelukken is ook kleiner, doordat houten snijplanken minder glad zijn dan plastic of stenen snijplanken.
Bij een doortrekslijper trekt of duwt u het mes in de lengterichting door de slijper. De bramen, die opzij staan, worden door een doortrekslijper in eerste instantie gevouwen in plaats van geslepen totdat ze afbreken. Dit levert een rafelige, beschadigde snede op.
Met een aanzetstaal houdt u uw mes dus scherp, en dat kunt u weken, maanden en soms zelfs jaren volhouden, maar na veelvuldige herhaling van bramenvorming en aanzetten slijt de snede langzaam af.
Er zijn messen die minder onderhoud nodig hebben dan andere, maar de meeste keukenmessen moeten regelmatig geslepen worden. In deze gids leggen we je alle messenslijpers uit en de voor- en nadelen van elke soort. Keramische messen kun je niet te slijpen. Die zullen dit niet overleven.
Een aanzetstaal is alleen nodig als je je mes erg veel gebruikt. Het houd je mes langer scherp. Ideaal als je de hele dag in de keuken moet staan en geen tijd hebt om het mes te slijpen. Het kan een bot geworden mes echter niet weer scherp slijpen.
Op deze pagina staan waterstenen, stenen die bedoeld zijn om in water te leggen. Deze zijn soms half getrommeld, soms ruw. Het voordeel van half getrommelde en ruwe stenen is dat ze hun eigen energie volledig afgeven aan het water. Dat maakt ze geschikter voor gebruik in water dan volledig getrommelde stenen.