De korrels zijn in tegenstelling tot de roze korrel niet oplosbaar in water. Het verteringsproces van de korrels duurt hierdoor wat langer (meestal 2 à 3 maanden); je hoeft dan ook minder vaak te bemesten met blauwe korrel. Kijk op de verpakking van de meststof voor de exacte hoeveelheid en frequentie.
Zeker Blauwe korrel is heel bekend bij tuiniers en wordt dikwijls aangeraden om bij te geven bij planten die achterblijven in groei of wat minder mooi groen staan. Blauwe korrel bevat immers veel stikstof die zeer snel beschikbaar komt voor de planten. Deze stikstof zorgt voor een sterke groei en mooie groene kleur.
Door de blauwe kleur is goed te zien waar al gestrooid is en waar je dus nog moet strooien. Door het hoge gehalte aan stikstof is deze meststof uiterst geschikt voor aan het begin van een teelt en gedurende de volledige teelt van bladgewassen zoals prei, salade, etc.
De alom gekende blauwe korrels zijn giftig! Mensen strooien gretig met de blauwe korrels in de buurt van sla zodat de slakken er vanaf blijven.
De korrels zijn in tegenstelling tot de roze korrel niet oplosbaar in water. Het verteringsproces van de korrels duurt hierdoor wat langer (meestal 2 à 3 maanden); je hoeft dan ook minder vaak te bemesten met blauwe korrel. Kijk op de verpakking van de meststof voor de exacte hoeveelheid en frequentie.
Welke bemesting voor Buxus? Voor het bemesten van de Buxus kunt u het beste organische meststoffen gebruiken, zoals koemestkorrels of kippenmestkorrels. Kijk bijvoorbeeld eens bij de organische mestkorrels van Farmers House.
Overbemesting. Kijk altijd op de verpakking voor de juiste hoeveelheid meststof voor uw gazon. Bij teveel mest of strooien op het verkeerde moment kan het gras aantast worden en zelfs verbranden, dit is eigenlijk alleen bij kunstmest het geval.
In april kan je de winter prei gewoon buiten zaaien. Zaai ongeveer een halve tot één centimeter diep, en bedek de zaden met een dun laagje zaaigrond. Na drie maanden kan je de zaailingen uitdunnen op ongeveer 15 centimeter. Je laat de dikste en sterkste planten staan en verplant de andere plantjes op een andere plaats.
Compost is in principe voor elke plant te gebruiken. Echter moet je wel uitkijken met planten die houden van zure grond (bijv. conifeer). In tegenstelling tot wat vele mensen denken is compost niet zuur.
Kalk of blauwmaker
De wens van een witte hortensia is om een neutrale bodem te staan. Voor een rode hortensia is het belangrijk om kalk als extra voeding toe te dienen. Om blauwe hortensia's blauw te houden is het belangrijk om ze te bemesten met een blauwmaker.
COMPO Roze Korrels is en blijft de bekendste meststof op de markt. Dankzij de rijke en evenwichtige samenstelling kunt u genieten van een tuin in topconditie: de korrels bevatten namelijk alle belangrijke voedingsstoffen voor een prachtige bloei, stevige planten en smaakvolle groenten en fruit.
Wat is Kieseriet? Kieseriet is een magnesiumhoudende meststof die voornamelijk magnesium bevat en zwavel. Beide stoffen zijn oplosbaar in water. Na een regenbui komen deze makkelijk vrij en worden heel snel opgenomen door de planten.
U kunt voor het bemesten van uw beukenhaag prima beukenmest gebruiken. Deze meststof is voorzien van alles wat uw beukenhaag nodig heeft. Zo zal het de heg aan niets ontbreken. Gebruik organische mest om de beuken gedurende een langere tijd van voeding te voorzien.
Groenten die veel kalk nodig hebben (1-1,5 kg/10 m²): Bladgroenten, zoals: sla, spinazie, selder, veldsla, peterselie, prei … Koolgewassen, zoals: witte kool, rode kool, bloemkool, spuitkool, savooikool …
Meststofkorrels verspreid je met de hand of met een strooiwagen bovenop de grond. Zodra ze in contact komen met water worden de korrels afgebroken en opgenomen in de grond. De vrijgekomen stoffen worden opgenomen door het bodemleven en omgezet tot voeding voor de planten.
Ze heeft veel voeding nodig, vooral stikstof (voor bladgroei), maar pas op met overbemesten. Naast de algemene voorbereiding van het onderspitten van oude stalmest geven we een week of 3 voor het planten wat bloedmeel of een andere stikstofrijke organische meststof.
Prei houd van een vruchtbare vochtige bodem, en kan ook goed grote hoeveelheden stalmest verdragen. Vaak zal het nodig zijn om ook tijdens het groeiseizoen nog een keer te bemesten. Gebruik koemestkorrel of rijke compost als we geen stalmest hebben.
prei heeft over de hele groeiperiode 380-400 mm water nodig. Water geven is dus meestal nodig.
Belangrijke tips om het gazon correct te bemesten
De bodem moet vorstvrij zijn. Breng de meststof niet aan bij rechtstreekse zonneschijn. Geef na elke bemesting regelmatig en overvloedig water. Maai pas een paar dagen na het bemesten.
Het is afhankelijk van de hoeveelheid stikstof: hoe meer stikstof, hoe sneller de planten groeien. Ze worden als het ware snel opgedreven (net een plofkip). Met kunstmest zie je na een week tot tien dagen al verschil, met organische meststof duurt dat wel twee tot drie weken.
Het zuurtegraad van de grond moet dus goed op peil blijven. Hierdoor is het noodzakelijk om een keer per jaar de grond te bekalken. De maanden september en oktober zijn hiervoor uitstekend geschrikt! Net voor de rustperiode (winter) vind een Buxushaag het aangenaam om nog een keer kalk als voeding te krijgen.
Naargelang of je buxus in pot zit of in volle grond bemest je buxus 2 à 3 keer per jaar. In pot is de buxus compleet afhankelijk van de voeding die jij ter beschikking stelt dus bemest je best 3 maal. Wanneer hij in de volle grond staat is 2 maal bemesten voldoende omdat deze ook in de bodem voeding kan gaan zoeken.
De buxus is een grote waterliefhebber, dus geef de plant genoeg water in periodes van droogte. Dat geldt voor zowel planten die in de pot staan als planten die in de losse grond staan. Het beste is dan om in één keer veel water te geven, in plaats van elke dag een beetje.