Samengevat is het kadastraal inkomen het fictieve inkomen dat u met het onroerend goed verdient. Het wordt bepaald door de locatie van het onroerend goed, de samenstelling van uw gezin, en het niveau van comfort (bewoonbare oppervlakte) van uw woning.
Dat zijn verbouwingen die het comfort in uw huis verhogen. Voorbeelden zijn het ombouwen van een zolderkamer tot een slaapkamer of het plaatsen van centrale verwarming. Ook de klassieke verbouwingen die de bewoonbare oppervlakte vergroten, zoals het bouwen van een veranda, zullen resulteren in een hoger KI.
Voor het kadastraal inkomen (ki) betekent dat een toename met 9,6 procent. Dat inkomen is de belangrijkste parameter voor de bepaling van de onroerende voorheffing die iemand jaarlijks betaalt voor zijn woning. Hoe hoger het ki van de woning, hoe meer onroerende voorheffing iemand in geld zal betalen.
Hoeveel het kadastraal inkomen stijgt, hangt af van de precieze aanpassingen en wordt voor elke woning apart berekend. In sommige gevallen kan het KI ook dalen. Bijvoorbeeld als een deel van de woning wordt afgebroken, maar niet heropgebouwd. Ook de ombouw van een handelszaak tot een woning kan een reden zijn.
Dit klinkt misschien vreemd, doch na renovatie kan het kadastraal inkomen ook verminderen. De daling van het kadastraal inkomen is mogelijk wanneer u als eigenaar uw handelspand of opbrengsteigendom verbouwt tot een eengezinswoning (commerciële ruimtes hebben immers een hoger kadastraal inkomen).
Kan mijn kadastraal inkomen (KI) nog gewijzigd worden? Zodra een kadastraal inkomen (KI) definitief is geworden, kan dat nog maar in een beperkt aantal gevallen gewijzigd worden. Bijvoorbeeld: als het onroerend goed fysische wijzigingen ondergaan heeft (verbouwd, grondig gerenoveerd, afgebroken ...)
Het kadastraal inkomen of K.I. is een waarde die bepaald wordt door de Fiscus. Het bedrag staat voor het gemiddeld jaarlijks netto-huurinkomen van een woning. De meeste K.I.'s liggen tussen 400 en 1500 euro.
Onroerende voorheffing is een belasting die je betaalt op onroerend goed, zoals een woning of grond. De onroerende voorheffing wordt berekend op basis van het geïndexeerde kadastraal inkomen. Het kadastraal inkomen is slechts één van de 3 belastingen waaruit de onroerende voorheffing bestaat.
Wat is een kadastraal inkomen (K.I.)?
De netto-huurprijs is de vermoedelijke huurwaarde, verminderd met een forfaitair bedrag voor onderhouds- en herstellingskosten, nl. 40% voor een bebouwd onroerend goed en 10% voor een onbebouwd onroerend goed. Het K.I. wordt vastgesteld door de administratie van het kadaster.
Door het uitblijven van een algemene herschatting van de kadastrale inkomens worden die laatste geïndexeerd. Concreet wordt het kadastraal inkomen vermenigvuldigd met een coëfficiënt. Het niet-geïndexeerde kadastraal inkomen vindt u op het aanslagbiljet van de onroerende voorheffing.
U moet dus de verbouwingswerken aangeven in de volgende situaties: Wanneer u de woning uitbreidt door het creëren van extra leefruimte, bv. het aanbouwen van een veranda. Wanneer u een zolder of kelder omvormt naar leefruimtes, zoals het creëren van een extra slaapkamer.
De onroerende voorheffing is een belasting voor 12 maanden vanaf 1 januari tot 31 december, ongeacht wanneer het aanslagbiljet wordt verzonden. Als het aanslagbiljet het ene jaar wat vroeger of wat later ontvangen wordt, maakt dat dus geen enkel verschil; er zit geen overlap tussen de periodes.
Het KI is geen echt inkomen, maar een fictief inkomen dat overeenstemt met het gemiddelde jaarlijkse netto-inkomen dat het onroerend goed zijn eigenaar zou opbrengen, dat wil zeggen de gemiddelde jaarlijkse normale nettohuurwaarde van het onroerend goed op het referentietijdstip.
De vaststelling van het kadastraal inkomen (KI) gebeurt door de Administratie Opmetingen & Waarderingen (vroeger Kadaster).
Het kadastraal inkomen (KI) is geen reëel inkomen, maar een fictief huurinkomen dat aan elk onroerend goed (gebouwen, gronden,...)wordt toegekend, ook al wordt het niet verhuurd. Het KI geeft een indicatie van de waarde van het onroerend goed.
Zodra de koper het genot van het gekochte goed heeft (in de meeste gevallen bij het ondertekenen van de notariële akte), betaalt hij zijn aandeel in de onroerende voorheffing. Wordt de akte bijvoorbeeld op 1 oktober getekend, dan draagt de koper 3/12de van de onroerende voorheffing, en de verkoper 9/12de.
Verzending aanslagbiljetten onroerende voorheffing 2022 vanaf eind mei. Iedere Vlaming met een eigen woning, bouwgrond of ander onroerend goed ontvangt elk jaar een aanslagbiljet voor onroerende voorheffing (“grondbelasting”). De aanslagbiljetten voor 2022 worden verstuurd vanaf eind mei.
Een voorbeeld: je huis had op 1 januari 1975 een geschatte waarde op de huurmarkt van 200 euro per maand. De berekening is dus als volgt: € 200 x 12 maanden = € 2.400.Dat is je bruto KI.Van dat bedrag wordt 40% ofwel 960 euro afgetrokken, een forfait voor de kosten die je maakt als eigenaar.
Kadastraal inkomen betekenis
De Administratie Opneming en Waarderingen stelt het K.I. vast. Het wordt als volgt geschat: (de huurwaarde van een huis op 1/1/1975 x 12) – 40 % kosten = netto kadastraal inkomen. Dit bedrag wordt vervolgens jaarlijks geïndexeerd.
een invaliditeit van minstens 66 %.een vermindering van het verdienvermogen tot één derde of minder.een vermindering van de zelfredzaamheid van minimaal 9 punten. Let wel: voor een kind volstaat het dat het in aanmerking komt voor de zorgtoeslag voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte.
Ook als u de belastingaangifte al hebt verstuurd, kunt u iets aanpassen, een fout verbeteren of gegevens aanvullen. Zelfs als u al een definitieve aanslag hebt ontvangen. Uw aangifte wijzigen kan tot 5 jaar na het jaar waarover de aanslag gaat.
Wie is belastingplichtige? In de overgrote meerderheid van de gevallen is de belastingplichtige wie op 1 januari van het aanslagjaar de eigenaar is van het onroerend goed. Als er een uitsplitsing is tussen naakte eigendom en vruchtgebruik, is de vruchtgebruiker de belastingplichtige.
Sinds begin 2022 moet op de aankoop van de enige gezinswoning maar 3 procent registratiebelasting betaald worden, in plaats van de vroegere 6 procent. Aan dat gunstregime zijn wel voorwaarden gekoppeld. Zo mag u geen volle eigenaar zijn van een andere woning of bouwgrond.