De tweede helft van de nacht bestaat voor een groot deel uit de droomslaap. Tijdens droomslaap is er meer snelle activiteit in de hersenen, terwijl spieractiviteit onderdrukt wordt. Dit voorkomt dat dromen omgezet worden in actie.
Verschillende definities. Een eenduidige definitie van "nacht" is binnen het Nederlandse taalgebied niet echt te geven. Volgens afspraak valt een etmaal uiteen in vier dagdelen − nacht, ochtend, middag en avond −, waarbij de nacht duurt van middernacht tot zes uur 's morgens.
In Nederland verstaat men er de periode vanaf zes uur 's morgens (volgens sommige bronnen al omstreeks 5.30 uur) tot twaalf uur onder, in Vlaanderen duurt de ochtend slechts tot 9.00 à 9.30 uur.
10-12 uur 's ochtends heet in Vlaanderen de voormiddag (letterlijk: voor het midden van de dag), de tijd na 12 uur en tot de avond (ca. 13.30-18 uur) heet de namiddag (na het midden van de dag).
Ochtend en morgen betekenen voor Belgen doorgaans de vroege ochtend, terwijl in Nederland morgen en ochtend op de hele periode tussen 6 en 12 uur slaan.
Het is dus ochtend. De telling begint midden in de nacht. Om 6:00 uur begint de ochtend en die duurt tot 12:00 uur. Om 12:00 uur begint de middag en die duurt tot 18:00 uur.
Wij (mijn gezin en ik) noemen de periode tussen 06.00 en 12.00 de ochtend; de periode tussen 12.00 en 18.00 noemen wij de middag; en de periode tussen 18.00 en 00.00 noemen wij de avond.
In België verwijst 'namiddag' naar de periode tussen het middaguur en de avond. In Nederland verwijst 'namiddag' naar het einde van die periode, wat in België doorgaans 'de late namiddag' genoemd wordt.
Ook het Engelse 'at the end of the day' heeft zo'n bijna-synonieme betekenis: het is wel ongeveer 'ten slotte', maar dan min of meer samenvattend en alles overziend.
Volgens onze tijdrekening begint een nieuwe dag om twaalf uur 's nachts (0.00 uur).
Door de cortisol (stresshormoon) in je lichaam zal je dus wakker worden. Als je dan rond 3-4 uur wakker wordt gaan we vaak kijken hoe laat het is. Deze lichtbron zorgt naast je alertheid dat je brein een seintje krijgt voor een nieuwe dag.
Naast je biologische klok, houden je organen zich ook aan hun eigen klok. Als je lever niet lekker gaat, is de kans groot dat 'ie tussen 01.00 en 03.00 uur ervoor zorgt dat je wakker wordt. Last van je dikke darm? Dan is de kans het grootst dat je tussen 05.00 en 07.00 uur opstaat.
Volgens die theorie hebben de organen in ons lichaam een 24-uurs cyclus waarbij elke twee uur een ander orgaan een piek in de activiteit heeft. Als je telkens rond hetzelfde tijdstip wakker wordt kan dit duiden op een mogelijk robleem met het orgaan dat op dat moment piekt.
(de) late ochtend; vaak in de verbinding in de late ochtend
Vroege ochtend (6.00 - 9.00). Late ochtend (9.00 - 12.00). Vroege middag (12.00 - 15.00). Late middag (15.00 - 18.00).
02:00 uur is gelijk aan 2 uur 's nachts. Het is een half uur na 2 uur 's nachts. Na 02:00 uur wordt het 03:00 uur 's nachts.
Het woord AM vaak ook A.M. staat voor Ante Meridiem en is Latijns dat je letterlijk kan vertalen naar “voor de middag“. AM staat daarom voor de tijdaanduiding van voor de middag en loopt van 12 uur 's nachts tot 12 uur 's middags.
de tijd tussen zonsondergang en zonsopkomst.
Als ik 's middags met iemand afspreek, is dat rond het middaguur, dus lunchtijd of tussen halftwaalf en twee. Daarna is het namiddag, en vanaf een uur of zes is het avond.
Een dag duurt 24 uur. Een dag later (donderdag) is 48 uur, weer een dag later (vrijdag) is 72 uur, weer een dag later (zaterdag) is 96 uur. 90 uur later valt op zaterdag.
Ga sporten en bewegen, overdag of vroeg in de avond. Neem 's avonds geen koffie, andere drank met cafeïne en nicotine. Stop een uur voor het slapengaan met kijken naar tv, tablet, computer en smartphone. Zorg een uur voor het slapengaan voor ontspanning (korte wandeling, warm bad, ontspanningsoefeningen, muziek).
Het tijdsinterval van 0.00 uur tot 1.00 uur, wordt ook vaak het spookuur genoemd ("Van twaalf tot één, zijn de spoken op de been"). Dit heeft te maken met het feit dat dit tijdstip het verst van de dag (het licht) vandaan ligt.
Beperk alcohol en cafeïne (of theïne) tot een minimum. Na 16 uur drinken we best geen koffie of zwarte thee meer. Alcohol zorgt ervoor dat we sneller inslapen, cafeïne daarentegen zorgt ervoor dat we minder snel in slaap vallen. Beide zorgen ervoor dat we over een ganse nacht bekeken minder diep slapen.