In 1982 tekenden de Europese landen het Verdrag van Bern, waarin onder meer de wolf een beschermde status kreeg.Volgens dit verdrag mag het dier niet worden gedood of verjaagd. Tien jaar later werd de Europese habitatrichtlijn aangenomen, bedoeld om de Europese biodiversiteit in stand te houden.
De terugkeer van de wolf kan een positief effect hebben op de natuur. Voorbeelden hiervan zijn: Populaties van reeën, zwijnen en herten worden gezonder omdat een wolf vooral zwakkere en zieke dieren doodt. Raven, vossen, rode wouwen, zeearenden en aaskevers eten graag van de prooiresten die de wolf achterlaat.
Volgens artikel 2 van Wet op de economische delicten is het opzettelijk uitzetten van een wolf een misdrijf. Hier staat een maximale gevangenisstraf op van 2 jaar, een taakstraf of een geldboete van de vierde categorie (maximaal 22.500,- euro). Hierbij kunnen ook bijkomende straffen en maatregelen worden opgelegd.
De wolf houdt populaties van reeën, edelherten en zwijnen gezond, omdat hij vooral jaagt op verzwakte en jonge dieren. Karkassen die de wolf achterlaat, zijn weer voedsel voor aaseters. Raven, vossen, rode wouwen, zeearenden en aaskevers eten graag van de prooiresten.
In het versnipperde Nederlandse landschap zal een wolf regelmatig een weg moeten kruisen. De kans op aanrijdingen is daarmee groot.Wolven zelf vormen een risico voor vee. Wolven vestigen zich meestal in grotere natuurgebieden, waar het aanbod van natuurlijke prooien voldoende is.
Verder heeft de wolf nog als natuurlijke vijand de coyote, ook een dier uit de familie van de hondachtigen en een wasbeerhond. De grootste vijand is misschien nog wel de mens. Wij hebben ruimte nodig en daarom wordt het leefgebied van de wolf steeds kleiner.
Wolven hebben er een hekel aan afgeschoten te worden. Wolven hebben vooral een gruwelijke hekel aan ezels.
Afhankelijk van het leefgebied jaagt de wolf op verschillende prooidieren, zoals elanden, edelherten, reeën en everzwijnen.Knaagdieren, als konijnen en hazen, en vogels staan eveneens op het menu.
Bekende welpen zijn de jongen van wolven, tijgers en leeuwen, maar ook het jong van bijvoorbeeld een beer en een otter wordt welp genoemd.
Ook in Nederland hoort de wolf van oudsher in onze natuur thuis, maar hij werd eeuwenlang intensief vervolgd totdat het dier volledig was uitgeroeid. De laatste wolf in Nederland werd waarschijnlijk in 1868 bij Schinveld gedood. Elders in Europa verging het de wolf niet veel beter en werden ze steeds zeldzamer.
Maar als je het idee hebt dat een wolf je gaat aanvallen, dan moet je anders reageren. Jansman: "Maak lawaai en gebaren.Laat de wolf zien dat je niet bang voor 'm bent en dat je groot bent en in staat om je te verweren.Dat je er niet van gediend bent dat die wolf dichterbij komt." Jansman lacht.
Volgens de wet kun je voor het doden ervan een gevangenisstraf van zes maanden tot vijf jaar krijgen, of een boete van maximaal 50.000 euro.
Dit gebeurt meestal wanneer jonge wolven op zoek zijn naar een nieuw territorium. Waarbij ze tot wel 70 kilometer per dag afleggen. In een gebied met voldoende wilde prooidieren komt dit nauwelijks voor. Voorwaarde is wel dat het vee voldoende wordt beschermd met zogenaamde wolvenrasters.
Een mens alleen wordt zelden benaderd door een wolf. In het bijzijn van een hond kan dit vaker voorkomen. Dit komt omdat de wolf in een hond een sociale partner kan zien, een paringspartner of een concurrent. Het komt zeer incidenteel voor dat een wolf een loslopende hond aanvalt.
Allereerst: de kans dat je een wolf tegenkomt is klein. Hoeveel wolven er exact in ons land rondlopen, is niet helemaal te zeggen. Niet iedere wolf laat zich zien. Maar volgens de tellingen zijn er in Nederland zo'n 30 tot 35 wolven.
Wolven vermijden mensen. Ze merken mensen vroeg op en meestal vluchten ze dan of verstoppen ze zich. Mocht je toch een wolf tegenkomen: blijf rustig en houd afstand. Net als bij andere grote wilde dieren.
De poolwolf is groter dan de andere soorten wolven en de mannetjes zijn groter dan de vrouwtjes. Volwassen wolven zijn 150 cm lang en hebben een 30 cm lange staart. De schouderhoogte varieert van 75 tot 90 cm. De poolwolf is zwaarder dan de grijze wolf.
Een wolf kan tot wel 60 km per uur rennen en houdt u met gemak bij.
Een wolf kan tegen de wind in andere dieren ontdekken die zich op een afstand van 300 meter van hem bevinden. Ook kan hij uitstekend zien in het donker. De wolf heeft een zichthoek van 250° (ter vergelijking: 180° bij mensen). De wolf kan tonen horen tot 40 kHz, tonen die te hoog zijn voor het menselijk gehoor.
Aanvallen door wolven op mensen komen tegenwoordig nauwelijks nog voor. Tijdens de laatste 50 jaar van de vorige eeuw zijn er in Amerika, Europa en Rusland samen slechts 17 slachtoffers gevallen, waarvan de helft dan nog betrekking had op gevallen van hondsdolheid die toen nog heerste.
Dat een wolf en een hond met elkaar paren is zeldzaam. In Duitsland leven verschillende wolvenroedels. Vorige week werd ook op de Veluwe een wolf gespot.
"Een wolf kan dagen zonder voedsel, dus als hij de kans heeft om te eten dan propt hij zich helemaal vol.Als schapen een omheining om zich heen hebben, kunnen ze nergens heen. Een wolf grijpt er dus nog eentje en nog eentje, als het tóch voorradig is... De wolf legt dan een voorraadje aan."
Keffen en blaffen zijn geluiden die wolven maken als er gevaar dreigt. Grommen doen ze als ze geïrriteerd zijn (bijvoorbeeld als ze hun prooi willen beschermen). Janken doen wolven als ze het niet naar hun zin hebben.
Bijna het hele jaar rusten en slapen wolven in het gras of tussen de struiken. Maar is het paarseizoen eenmaal begonnen, dan verhuist de hele roedel naar de buurt van het hol. Daar bevalt het vrouwtje van de puppy's of pups en verzorgt ze.