Bomenbieb.nl is een database voor iedereen, van natuurliefhebber tot boomexpert. We geven uitgebreide informatie over boomsoorten, boomgasten en bijzondere bomen in Nederland en daarbuiten. De site is zo gemaakt dat informatie alle informatie gekoppeld is en dat u zelf selecties kunt maken op onderwerp.
Prunus met roze bloesem. De fruitbomen staan bekend om hun veelvuldig voorkomende roze bloesems. Die kunnen variëren van witroze tot diep donkerroze. Het bekendst is de prunus, de kersenbomen.
Lavandula angustifolia Hidcote – Gewone Lavendel; langbloeiende- en groenblijvende plant met paarsblauwe bloemen, voor een plek in de zon. Hoogte tot 40 cm. Lavandula Blue Scent – Lavendel; langbloeiende plant met blauwpaarse bloemen, geschikt voor zon/ halfschaduw.
Snoei bij voorkeur in maart. De hibiscus bloeit op eenjarig hout, dus op de jonge takken die zich in hetzelfde groeiseizoen ontwikkeld hebben. Is de plant alleen wat te breed of te hoog geworden, dan kunnen de jonge takken, het gedeelte dat het vorige jaar aangegroeid is, eraf geknipt worden.
Ook in maart is vaak al fraaie bloesem te zien. Onder andere de abrikoos, het amandelboompje en de Japanse sierkers (Prunus) komen al vroeg in het jaar tot bloei. Ook de magnolia bloeit al vroeg in het voorjaar. De soorten die hun blad verliezen zullen eerst bloeien en daarna pas blad vormen.
De bekendste, en misschien ook wel mooiste, sierkers is de Prunus serrulata 'Kanzan'. Dat komt doordat het blad en de roze bloesem gelijktijdig uitkomen. In vergelijking met andere sierkersen zijn de bloemen best groot.
De kersenbloesem en pruimenbloesem zijn de eerste bloesemsoorten die uitkomen. Welke als eerst is wisselt zich af. Daarna ontpopt de perenbloesem zich, en tenslotte de prachtige roze appelbloesem!
Maar ook in de zomer zijn er uitbundig bloeiende bomen die we tot de bloesembomen rekenen. Een voorbeeld is de Chinese vernisboom (Koelreuteria paniculata, ook wel blazenboom genoemd); deze boom met gele bloemen valt in juli-augustus op door zijn lange, opstaande bloeipluimen.
Waar kan je het best bloesems vinden in ons land? Er zijn een paar bekende bloesemsstreken in ons land, denk maar aan: Haspengouw, Hageland en de Vlaamse Ardennen.
Met de gratis apps Plantifier en Plantnet kunt u snel te weten komen welke mooie plant u in het vizier heeft. Na verloop van tijd gaat u de bloemen en planten vanzelf herkennen en kunt u pronken met de opgedane kennis.
ObsIdentify is een gratis app waarmee je niet alleen bloemen en planten kunt herkennen, maar ook dieren en paddenstoelen. Bovendien wordt elke waarneming die je opslaat doorgestuurd naar Natuurpunt en draag je zo je steentje bij aan natuurbescherming. De app is beschikbaar voor zowel Android als iOS.
De grove den is de meest voorkomende boomsoort in het Nederlandse bos met 33%, gevolgd door de eik (18%), douglas (6%), lariks (6%), populier/wilg (6%), berk (6%) spar (4%), beuk (4%). Het overige deel bestaat voor 11% uit andere loofboomsoorten en 6% uit andere naaldboomsoorten.
De Judasboom is giftig en kan dus niet in de buurt van huisdieren of kinderen geplaatst worden. Doordat deze plant bestand is tegen de kou, kan hij de winter goed overleven.
De judasboom groeit traag en is na tien jaar nog steeds compact. Daardoor leent hij zich prima voor een kleine tuin. Uiteindelijk kan hij een hoogte van vijf tot tien meter bereiken. Hij staat het liefst op een zonnige plek en je hoeft hem bijna niet te snoeien.
De nederlandse naam is Judasboom, familie van de Fabaceae. De bloemkleur is purperroze en de bloeitijd is van ca. april tot en met mei. De bladeren zijn groen.
Een aantal boomsoorten bloeien als eerste in het vroege voorjaar: nu dus. Daarmee zijn ze goed te onderscheiden van andere soorten. Als eerste bloeide de vroege sierkersen, waarbij wel geldt dat er ook veel sierkersen veel later bloeien. Op dit moment bloeien ook Abrikoos en Sleedoorn.
De tuinhibiscus is de enige winterharde soort uit de hibiscus-familie. Hij houdt van een beschutte, zonnige plek, maar liever niet in de volle zon. Dan kan het gebeuren dat de bloemknoppen verdorren en je daardoor niet kunt genieten van de volle bloemenpracht. In de herfst laat de plant zijn blad vallen.
De Hibiscus heeft geen giftige eigenschappen. Zoals bij de meeste sierplanten is het desondanks niet aan te raden om de planten op te eten aangezien ze hier niet voor zijn gekweekt. In bepaalde culturen wordt de bloem wel in salades gebruikt, en deze is dan ook eetbaar.
De Hibiscus heeft prachtige grote bloemen en bloeit lang en uitbundig, van juli tot oktober. Elke bloem afzonderlijk bloeit maar enkele dagen, maar omdat de struik zo vol met knoppen zit, heb je toch heel lang plezier van deze heester! In de winter verliest de Hibiscus zijn blad.