Na het toevoegen van chloor aan een zoutwaterzwembad is het belangrijk om te wachten tot de chloorwaarden weer op een veilig niveau zijn voordat je het zwembad weer kunt gebruiken. Dit kan enkele uren tot een dag duren, afhankelijk van de hoeveelheid chloor die is toegevoegd.
In principe kun je het zoutwatersysteem de hele dag aan laten staan. Er zit namelijk een 24-uurs timer op. Je bent vrij om te kiezen hoe lang je het zoutwatersysteem aan laat staan. Het systeem regelt de afgifte van het chloor zelf, maar jij bent verantwoordelijk voor de hoeveelheid.
Nee, u dient minimaal 6 uur te wachten voordat u gaat zwemmen. Wij adviseren u om het chloor in de avond toe te dienen na het zwemmen.
Minder jaarlijkse onderhoudskosten: je moet slechts 1 keer per jaar zwembadzout in je zwembad gieten. Bij een chloor zwembad moet je veel vaker chemische chloor toevoegen aan je zwembadwater. Door die lagere onderhoudskosten verdien je de aanschaf van het zout water systeem sneller terug.
Dit is heel simpel: je mag het zout gewoon verspreiden over het zwembad. Let wel op dat je daarna goed filtert gedurende een 12 tal uren zodat het zout kan oplossen in het water. Daarna kan je het zoutwatersysteem in werking laten treden.
U kan het zoutgehalte snel en eenvoudig meten met een EC/TDS-tester (HI983124 of HI981304). Het zoutgehalte of de TDS-waarde wordt uitgedrukt in g/l of ppt.
Het is niet verstandig om na een shockbehandeling direct te gaan zwemmen! Wacht ten minste 12 uur, voordat je weer in het water gaat. We raden daarom aan om de behandeling in de avond te doen.
Verschillende onafhankelijke studies tonen aan dat zwemmen in zee heel wat voordelen heeft voor je gezondheid. Zo is het goed voor je immuunsysteem, verzacht het pijn en huidaandoeningen, verlicht het allergieën én geeft het een boost aan je seksleven.
Een overzicht: Geen rode ogen, jeukende huid, chloorgeur: met een zoutwater zwembad geniet je van zachter, gezonder water zonder chemicaliën. Daardoor heb je geen last van de klassieke ongemakken van een chloor zwembad.
Voorbeelden: Zwembad 10.000 liter - 10.000 * 0,003 = 30 kg zout.
Mag de zwembadpomp aan staan tijdens het zwemmen? Het is geen probleem als de zwembadpomp aan staat, terwijl je aan het zwemmen bent. Houd er wel rekening mee dat de zwembadpomp water aanzuigt en terug in het zwembad blaast. Let dus op met losse touwtjes van zwemkleding, zodat deze niet in de zwembadpomp terecht komen.
Na toevoeging van pH-plus granulaat of vloeistof moet je de filterpomp gedurende 6 uur laten filteren voordat je opnieuw de pH waarde kunt controleren. Ook dien je minimaal 6 uur te wachten voordat je weer kunt gaan zwemmen.
Als je een bubbelbad hebt met zoutwatersysteem dan is het verstandig om het zoutwatersysteem vaker te laten draaien, in ieder geval op dagen van gebruik 2-3 uur vóór en 2-3uur ná het gebruik.
Zachter en comfortabeler water. Minder gebruik van chemicaliën. Lagere kosten op lange termijn. Minder irritatie aan ogen en huid.
Het is raadzaam het water van je zwembad minimaal 1 keer per jaar te verversen. Afhankelijk van je situatie doe je dit gedeeltelijk of volledig. Daarnaast zijn er diverse omstandigheden, waarbij het nodig is het water vaker te verversen. Denk aan extreem hete zomers, onweer, poolparty's en slecht onderhoud.
Voor het onderhoud van een zoutwater zwembad voeg je geen chloor aan je zwembad toe, maar zout. Ook dit zorgt ervoor dat algen en bacteriën geen kans krijgen. Heb je toch last van algen? Voeg dan Anti-Alg aan het zwembadwater toe.
Ongeacht welk zout je neemt, en ongeacht of je nu een Intex zwembad of een bouwkundig zwembad hebt. Houd de volgende regel aan: inhoud zwembad in liters / 250. Heb je bijvoorbeeld een zwembad van 20.000 liter (20m3)? Dan heb je 20.000 / 250 = 80 kg zwembadzout nodig.
Het is mogelijk om de pH-waarde te testen met een zoutwatersysteem. De kans op pH schommelingen met een zoutwatersysteem is echter véél kleiner dan bij een zwembad met chloor. Het zoutwatersysteem heeft een positieve invloed op de pH-waarde. Door middel van teststrips kun je de pH-waarde testen.
Wanneer jij veelvuldig in de zee zwemt en je niet grondig afspoelt, loop je het risico op huidinfecties, irritaties en zelfs ziektes. Daarom is het noodzakelijk om na ieder stranddagje – en zeker wanneer je dus in de zee hebt gezwommen – even grondig te douchen.
Het zwembadzout kan 1x per jaar rechtstreeks toegevoegd worden aan het zwembadwater. Het water zal eerst door de filter stromen en dan door het zoutwater systeem. Het natrium wordt van de chloride gescheiden door middel van zoutelektrolyse. Hierdoor krijg je natuurlijk chloor waardoor het water wordt gedesinfecteerd.
Het meest aanbevolen type zout is zuiver zwembadzout, ook bekend als natriumchloride. Dit type zout is speciaal geformuleerd voor gebruik in zwembaden en bevat geen toevoegingen of onzuiverheden. Zuiver zwembadzout is verkrijgbaar in verschillende korrelgroottes, zoals fijn, medium en grof.
Door te zorgen dat het water langdurig blootgesteld wordt aan zonnestralen, zonder dat er in de tussentijd gebruik van gemaakt wordt, zal de chloorwaarde automatisch zakken. Vaak is het chloorgehalte na ongeveer 24 uur tot de juiste waarde gezakt.
Hoe verwijder je te veel chloor in je zwembad? De makkelijkste manier om het gebonden chloor uit je zwembad te verwijderen, is door een deel van het water te verversen. Om waterverspilling tegen te gaan of het gebonden chloor preventief al te voorkomen, kan er gebruik worden gemaakt van een UV-lamp.
Laat na een schokbehandeling de pomp 24 uur draaien. Wij adviseren u om na een schokbehandeling ten minste 12 uur niet te zwemmen.