Na een borstamputatie mag u gedurende vier tot zes weken geen zwaar huishoudelijk werk doen of zwaar tillen (niet meer dan 5 kg), zodat de wond voldoende tijd heeft om te genezen. Na een sparende operatie kan u na een paar dagen steeds meer bewegen en na een tot twee weken weer alles doen wat u voor die tijd deed.
Hoelang het herstel van een borstsparende operatie duurt, is lastig te zeggen. Dit hangt af van een aantal zaken, zoals je leeftijd, je conditie en of je voor de operatie al een behandeling hebt gehad. De eerste weken na de operatie kan de wond pijnlijk zijn en een trekkend gevoel geven.
Het herstel van borstkanker duurt gemiddeld een jaar. Dat is ongeveer net zo lang als de behandeling meestal duurt. Sommige klachten gaan niet meer over. Bijvoorbeeld de gevolgen of complicaties die je overhoudt aan bestralingen of een operatie.
Het kan ook zijn dat een borstbesparende operatie wel mogelijk is, maar dat u zelf een voorkeur hebt voor een borstamputatie. Voor een borstamputatie blijft u enkele nachten in het ziekenhuis. De meeste patiën- ten mogen 1 à 2 dagen na de operatie naar huis.
Mogelijke risico's en complicaties. Een borstoperatie is lichamelijk gezien geen zware operatie. Uw lichaam herstelt zich vaak snel. Ook oudere patiënten herstellen lichamelijk meestal goed.
Na een borstoperatie is vaak nog een behandeling nodig. Bijvoorbeeld bestraling, chemotherapie, antihormonen of medicijnen tegen groei-eiwitten. Zo'n nabehandeling vernietigt kankercellen die misschien nog in uw borst of in uw lichaam zijn achtergebleven, of voorkomt dat er opnieuw borstkanker ontstaat.
Als je er op let dat ze goed zitten, voor een goede ondersteuning kiest en ervoor zorgt dat de cups goed van elkaar verwijderd zijn, zit je goed. Je kan zelfs voor een model zonder bandjes gaan, als je een comfortabel exemplaar kiest. Veel vrouwen verhullen zich na de operatie in donkere, losse kledij.
Bijna iedereen die wordt behandeld voor borstkanker is moe. Zowel de ziekte, als de behandelingen en de mentale stress die alles met zich meebrengt, maken het een belastende periode. Moe zijn is dan ook logisch. Het is meer dan alleen constant moe zijn.
Het kan weken duren voordat de vermoeidheid minder wordt. Dat je moe bent voor, tijdens en kort na de behandeling, is heel normaal. De ziekte en de behandeling vragen veel van je lichaam. Ook slecht slapen, weinig bewegen, pijn of een verminderde eetlust kunnen ervoor zorgen dat je moe bent.
In het kort. Borstkanker zaait meestal uit in botten, lever, longen of hersenen. Het vaakst in de botten. Mogelijke klachten bij uitzaaiingen zijn: botpijn, misselijkheid, hoofdpijn, benauwdheid en vermoeidheid.
In overleg met uw behandelend plastisch chirurg mag u uw werk weer hervatten. Over het algemeen zal dit tussen de twee en vier weken na de ingreep zijn, maar dat is afhankelijk van uw werkzaamheden. Wanneer u zich lichamelijk goed voelt, mag u twee weken na de ingreep weer autorijden en fietsen.
Vermoeidheid tijdens je behandeling
Dat geldt voor chemotherapie en bestraling, maar je kunt ook moe zijn door andere behandelingen. Behandelingen beschadigen kankercellen en gezonde cellen. Daardoor is je lichaam steeds bezig met kankercellen opruimen en gezonde cellen laten herstellen. En daar kun je moe door zijn.
Werk je tijdens de behandeling, let dan goed op de signalen van je lichaam. Vraag niet te veel van jezelf en neem op tijd rust. Wanneer je doorwerkt is er vaak meer mogelijk dan je denkt. Bespreek met je werkgever en de bedrijfsarts wat jij nodig hebt om (deels) te kunnen blijven werken.
Advies aangepaste voeding tijdens bestraling
Vermijd alcohol, tabak, alle melkproducten, koffie, chocola, frisdranken met cafeïne, vers en gedroogd fruit, noten, zaden, rauwe groenten, alle soorten pasta, sterk gekruid eten, kant en klaar maaltijden.
Bestraling duurt meestal 3 tot 6 weken. Bij chemotherapie zijn er verschillende behandelschema's mogelijk. Het kan al gauw 3 tot 6 maanden duren, waarbij chemo-behandeling en rustperiodes worden afgewisseld. Een antihormoonbehandeling (dagelijks tabletten) met bijvoorbeeld tamoxifen kan 5 of 10 jaar duren.
Bestraling zelf doet geen pijn. Ook bestraling van binnenuit (brachytherapie) doet geen pijn. Bestraling kan wel bijwerkingen hebben die pijn doen, bijvoorbeeld darmkrampen of pijn in je mond. Je huid kan na een aantal keren ook gevoeliger worden en soms pijn gaan doen.
Het advies is om 24 uur per dag een sport-BH (of stevige BH met brede schouderband zonder beugels) te dragen, gedurende 6 weken; Als er huidkleurige pleisters (hechtpleisters) op de wond zitten, moet u deze laten zitten; deze worden door de arts op de polikliniek verwijderd.
Prothesebeha's worden speciaal ontwikkeld voor vrouwen die een mastectomie of borstamputatie hebben ondergaan. In de beha bevinden zich speciale hoesjes waarin een borstprothese kan worden geplaatst. Hierdoor verschuift de prothese niet en blijft alles mooi op z'n plaats zitten.
Op het begin mag een postoperatieve bh ook iets te strak zitten, dit is niet erg. Na even dragen gaat deze wat losser zitten en ondersteunt de bh perfect. Het is belangrijk dat de tepels na een borstvergroting of borstlift goed naar voren blijven wijzen, wanneer een bh te los zitten gaat dit mis.
T1c: de tumor is tussen de 1 en 2 centimeter groot. T2: de tumor is tussen de 2 en 5 centimeter groot. T3: de tumor is groter dan 5 cm. T4: de tumor is in de omliggende weefsels gegroeid.
De bestraling begint meestal 5 tot 6 weken na de operatie. Dan is de wond meestal genoeg genezen. En dan is ook je oksel genoeg hersteld, zodat je in de juiste houding kunt liggen. Tijdens de bestraling lig je namelijk met je armen boven je hoofd.
Na een borstsparende operatie volgt er bijna altijd nog radiotherapie (een bestralingsserie). Afhankelijk van het stadium en de ernst van de ziekte wordt een gedeelte of de hele borst bestraald. Het kan ook nodig zijn om de lymfklieren ook te bestralen. Na een borstamputatie volgt er soms ook radiotherapie.
Zolang u zich fit genoeg voelt, is er geen enkel bezwaar tegen autorijden. Uiteraard is het niet toegestaan aan het verkeer deel te nemen als u gebruik maakt van medicatie die de rijvaardigheid beïnvloedt, bijvoorbeeld bepaalde pijnmedicatie.
Maar omdat radiotherapie ook gezonde cellen beschadigt, is er een risico dat er opnieuw kanker ontstaat (het gaat hierbij niet om terugkeer van de oorspronkelijke tumor of uitzaaiingen daarvan).