Vetluis slaat op de rubbers van de wasmachine die aan de manchetrand zitten wanneer het niet weggespoeld wordt met heet water (60 – 90 graden). De combinatie van zeepresten van wasmiddel en vetluis kunnen voor stank zorgen.
Gelukkig heb je maar één product nodig om deze drie probleempjes op te lossen: schoonmaakazijn. Laat de machine één keer per maand een beurt draaien op 60°C, 90°C of 95°C, zonder wasgoed maar met een liter schoonmaakazijn. De schoonmaakazijn verwijdert de vetluis en vuilophoping die de was vies laten ruiken.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken. Hoeveel azijn je gebruikt, hangt af van de hardheid van het water.
Azijn verwijdert kalk en doodt schimmels en bacteriën. Bovendien maakt azijn het water zachter, waardoor de reinigende werking nog beter tot zijn recht komt in de wasmachine. Omdat schoonmaakazijn niet giftig is kun je het prima gebruiken bij het wassen van je kleding en voor beddengoed wassen.
Vetluis, ook bekend als wasluis, is een vettige substantie die na het wassen achterblijft in de wasmachine. Het is geen luis, maar vervuiling die ontstaat doordat huidvet en -schilfers samenklonteren met onoplosbare stoffen (silicaten) uit het wasmiddel. Het is een voedingsbodem voor bepaalde bacteriën.
Vetluis of wasluis is een micro-organisme dat groeit op restjes vuil en wasmiddel. Doordat we minder heet en met minder water wassen, krijgt vetluis meer kans. Vetluis kan bruine of zwarte vlekken op het wasgoed maken.
Gebruik dan 2 vaatwastabletten om vetluis tegen te gaan. Je stopt ze in het zeepbakje en je draait vervolgens een programma (geen was erbij!) op 90 graden. Het anti-vetmiddel van de vaatwastabletten gaat ook in de wasmachine vet tegen.
Een wasmachine reinigen met vaatwastabletten voorkomt vetluis, waardoor de wasmachine geen vieze geur afgeeft. Voor het schoonmaken van de wasmachine stop je 2 vaatwastabletten in het zeepbakje en draait u een wasprogramma op 90 of 95 graden. Het vaatwastablet zorgt ervoor dat de wasmachine van binnen schoon wordt.
De trommel van de wasmachine schoonmaken doe je door er een flinke scheut schoonmaakazijn in te gooien. Draai vervolgens een wasprogramma op 90° C. Door de hoge temperatuur in combinatie met azijn lossen vet vuil en kalk goed op. Je wasmachine is daarna weer helemaal schoon en ruikt weer fris.
ALS WASVERZACHTER
Bij hard water mag je rekenen op een kopje. Omdat het dienst doet als vervanger voor wasverzachter, giet je azijn in het vakje voor wasverzachter. Het is wel belangrijk om te weten dat azijn de wasverzachter vervangt, maar niet het wasmiddel. Gebruik in combinatie met azijn steeds een mild wasmiddel.
Vetluis, ook wel wasluis genoemd, is geen levend wezentje. Het is een zeepbacterie die op den duur bruine en/of grijze strepen veroorzaakt en de wasautomaat vervuilt. Vetluis kan ook in de slangen van de wasmachine komen en de waterniveauregeling van slag brengen.
Soda in wasmachine
Je wasmachine schoonmaken met soda is ook mogelijk. Maar let op: te veel soda kan de wasmachine wél beschadigen, dus gebruik maximaal een kopje soda per keer. Laat ook bij deze methode een was draaien op 90/95 graden zonder wasgoed. Kleding kan namelijk beschadigen als je het wast met soda.
Conclusie: voor wassen op lage temperaturen kun je beter vloeibaar wasmiddel gebruiken omdat dit sneller oplost. Op hogere temperaturen is waspoeder weer fijner in gebruik. Geen van de twee is dus op alle vlakken de beste keuze, maar het is wel slim om de twee middelen af te wisselen.
Is de was toch te lang blijven zitten en stinkt hij enorm, dan valt dat ook simpel op te lossen. Draai gewoon een nieuw programma op 60 graden - een korte was is meer dan voldoende - en alles komt wel weer goed. Reinig vervolgens ook de wasmachine met wat soda, of met een portie Onderhoudsmonteur van HG.
Als vuistregel kun je hanteren: Maak je wasmachine 1x keer per maand schoon. Er zijn ook mensen die de wasmachine schoonmaken na elke keer wassen.
Zwarte vlekken en strepen op pas gewassen wasgoed ontstaan veelal door vetluis, een opeenstapeling van vet- en zeepresten in de wasmachine. Doordat een deel van de laag loslaat bij het wassen op hogere temperaturen, verspreidt deze zich door de wasmachine en over je wasgoed.
Te veel wasmiddel kan de kleding aantasten. De zeep wordt niet goed uit de kleding gespoeld, daardoor gaan de kledingstukken stinken. Daarnaast is het gebruik van te veel wasmiddel niet goed voor de wasmachine. Er kan 'vetluis' ontstaan, waardoor de kleding ook gaat stinken.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Te veel wasmiddel of -verzachter kunnen de handdoeken een plakkerige laag geven. Ook dit kan leidden tot een vieze geur. U kunt, in plaats van wasverzachter, een kopje azijn van 250 milliliter toevoegen. Dit dood de bacteriën en is ook nog eens goed voor de ontkalking van de machine.
Ruikt je was juist heel muf? Dan kun je je kleding laten weken in koud water, gemengd met een kopje baking soda. Dit zuiveringszout helpt bij het vrijgeven van alle geurtjes die in de stof zitten. Vergeet niet om eerst even te kijken of je kleding tegen baking soda kan, door het op een stukje binnenin te testen.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.