Neem contact op met uw arts als u de volgende symptomen ondervindt tijdens het gebruiken van Tradonal Smelt: Extreme vermoeidheid, gebrek aan eetlust, ernstige buikpijn, misselijkheid, overgeven of lage bloeddruk. Dit kan erop wijzen dat u bijnierinsufficiëntie (lage cortisolspiegels) heeft.
Tramadol is een morfineachtige pijnstiller (opiaat). Het heeft een sterke pijnstillende werking. Artsen schrijven het voor bij plotselinge of langdurige hevige pijn. Soms schrijven artsen het voor bij seksuele stoornissen (voortijdige zaadlozing).
Gebruik tramadol zolang u het nodig heeft en volgens een vast schema. Bijvoorbeeld om de 4 tot 6 uur (gewone capsules en tabletten), om de 12 uur (bij MGA of retard) of om de 24 uur (once-daily). U kunt misselijk worden door tramadol. Dit verdwijnt meestal binnen een paar dagen.
Daarom is tramadol een van de sterke pijnstillers die bij zenuwpijn goed werkt. Ook als zware pijnstiller voor rugpijn wordt tramadol soms voorgeschreven. Tramadol werkt pas na een uur, maar de pijnstiller blijft wel 6-8 uur effectief.
De werkzame stof in dit middel is tramadol hydrochloride. Tradonal Retard 50 mg, 100 mg, 150 mg, 200 mg capsules met verlengde afgifte, hard bevatten 50 mg, 100 mg, 150 mg, 200 mg tramadol hydrochloride.
Wanneer je kortdurend tramadol gebruikt, is het in principe niet gevaarlijk, tenzij je er allergisch voor bent. Tramadol is gevaarlijk tijdens de zwangerschap en mag niet gecombineerd worden met bepaalde medicijnen tegen HIV/AIDS en antidepressiva.
De gebruikelijke dosis is 1 tot 2 tabletten iedere 4 tot 6 uur. De maximale dosering is meestal 400 mg per dag (8 tabletten). Gebruik door kinderen Dit middel mag niet worden ingenomen door kinderen jonger dan 12 jaar.
Gelijktijdig gebruik van alcohol of andere centraal depressieve stoffen (zoals anesthetica, antipsychotica, anxiolytica, hypnotica en sedativa) kan de depressieve werking van tramadol op het centrale zenuwstelsel versterken (meer kans op ademhalingsdepressie, versterkte sedering).
Artsen schrijven deze sterke pijnstiller vaak voor bij chronische pijn en om pijn na operaties te verlichten. Hoewel het één van de minder sterke opiaten is, kan tramadol verslavend zijn. Je voelt je meestal wat rustiger en suffer na gebruik. Om die reden wordt tramadol ook wel gebruikt als ontspannende drug.
Begin altijd met paracetamol. Dit heeft de minste bijwerkingen. U kunt ook een gel met pijnstiller op uw rug smeren, zoals diclofenac gel of ibuprofen gel. Kijk bij pijnstillers zoals ibuprofen, naproxen of diclofenac.
Soms komen de volgende bijwerkingen van tramadol voor: Effecten op hart en bloedcirculatie, zoals hartkloppingen, snelle hartslag en flauwvallen. Maagklachten, opgeblazen en drukkend gevoel in de maag, diarree en braakneiging. Huidreacties, zoals jeuk en huiduitslag.
Dit middel hoort bij de groep geneesmiddelen die analgetica genoemd worden. Dit zijn pijnstillende of pijnverzachtende middelen. De werkzame stof tramadolhydrochloride onderbreekt de pijnsignalen die naar uw hersenen worden gestuurd en het werkt ook in de hersenen om het gevoel van pijn te stoppen.
De smelttabletten werken snel. U heeft meestal binnen 1 uur minder pijn. Dit medicijn werkt 4 tot 6 uur lang. Gebruik dit medicijn zo kort mogelijk.
Antwoord van de apotheker
Tramadol behoort tot de groep geneesmiddelen die morfineachtige pijnstillers of opioïden wordt genoemd. Het heeft een sterke pijnstillende werking. Een beschadigd deel van het lichaam stuurt via gevoelszenuwen een \'bericht\' aan de hersenen.
De meest voorkomende bijwerkingen van tramadol zijn misselijkheid, braken en obstipatie. Ook kan slaperigheid, verwardheid en hoofdpijn voorkomen. Minder voorkomende bijwerkingen zijn diarree, flauwvallen en vermoeidheid. Hartkloppingen, benauwdheid en jeuk of uitslag zijn ook minder voorkomende bijwerkingen.
Tramadol is een morfine-achtig pijnstillende stof die behoort tot de opioïden, net als andere pijnstillers zoals morfine, oxycodon en methadon. Tramadol is alleen op recept verkrijgbaar en wordt gebruikt als pijnstiller na operaties, bij acute en chronische pijn of bij ernstige pijn.
Ze werken allemaal ongeveer hetzelfde: ze remmen de pijngewaarwording in de hersenen. Ze hebben alleen geen ontstekingsremmend effect en de meeste werken ook niet bij zenuwpijn. Voorbeelden van opioïden zijn: tramadol, morfine, oxycodon of fentanyl.
De hoogste score werd gehaald door de combinatie ibuprofen (400 of 200 mg) plus paracetamol (1000 of 500 mg). Interessant weetje: een kop sterke koffie bleek het effect van de meeste pijnstillers nog te versterken. Er werden geen noemenswaardige nevenwerkingen gemeld na eenmalige inname van de diverse pijnstillers.
Als u hele hoge doses heeft ingenomen, kunnen de volgende bijwerkingen optreden: vernauwing van de pupillen, braken, daling van de bloeddruk, versnelde hartslag, flauwvallen, verstoord bewustzijn tot coma (staat van diepe bewusteloosheid), epileptische aanvallen, ademhalingsproblemen en in het ergste geval een ...
De combinatie van tramadol en paracetamol wordt gebruikt bij matige tot ernstige pijn.
Smelttabletten zijn tabletjes die men onder de tong kan laten smelten. Hierdoor wordt de vitamine B12 opgenomen via het mondslijmvlies, waardoor het maagdarmstelsel wordt omzeild, waar meestal de oorzaak van het B12-tekort ligt.
Overweeg een sterk werkende opioïde als voorgaande pijnstillers van de pijnladder onvoldoende effect hebben. Tot de sterk werkende opioïden behoren onder andere morfine, oxycodon en fentanyl.
De combinatie tramadol en alcohol wordt afgeraden. Alcohol versterkt de werking van tramadol. De kans op bijwerkingen neemt toe. Je voelt je mogelijk sneller slaperig of je hebt het gevoel dat je gaat flauwvallen.