Koffers zijn ook gevoelig voor krassen en deuken die tijdens je reis kunnen ontstaan. Een laagje plastic voorkomt dit. Ook tegen diefstal kan het sealen van je koffer een meerwaarde hebben.
Kleding kun je makkelijk verhuizen door de kledingstukken bij elkaar te binden met een vuilniszak. Zo kun je ze zelfs met hangertjes direct van de kledingkast in de verhuiswagen laden met een vuilniszak er omheen. Zo kun je ze bij je nieuwe woning weer net zo makkelijk uitladen en ophangen.
Om te bepalen hoeveel kleding je mee wil nemen, tel je het aantal dagen dat je weggaat en deel het door 3. Dat is het aantal sets dat je meeneemt. Hou rekening met de activiteiten, het weer en soort vakantie om de juiste sets te bepalen.
Leg een plastic zak onderin je tas of koffer, daar bovenop leg je je kleding en daar leg je weer een plastic zak bovenop. De gladde oppervlakken van de plastic zakken voorkomen grote kreukels en houden je kleding mooi glad.
Ga per week vakantie uit van 2 tot 3 setjes, bestaande uit bijvoorbeeld een broek, een shirt en eventueel een pullover of een overhemd. Tip: ga je langer dan 2 weken op vakantie? Zorg voor een mogelijkheid om jouw kleding te wassen, zodat je geen stapels hoeft mee te nemen in jouw koffer of tas.
Wanneer je kleding gemaakt is van kwetsbare stof of stijf materiaal, kun je deze beter niet oprollen. Plat neerleggen is een betere optie, want dan kan het niet beschadigen. Shirt kun je het beste oprollen door eerst de mouwen naar het midden te vouwen. Ontvouw de kraag en rol vanaf boven naar beneden.
Hoe rol je shirts op? Stap 1: Leg het kledingstuk neer met de voorkant naar beneden. Stap 2: Vouw de linkerhelft van het kledingstuk naar het midden en herhaal dit ook met de rechterkant. Stap 3: Begin aan de bovenkant met oprollen en rol je kledingstuk naar wens zo strak mogelijk op.
Begin een paar dagen van te voren met inpakken
Pak je koffer al een paar dagen voordat je op reis gaat. Je zult zien dat je dan rustiger kunt nadenken over wat je wel en niet wilt meenemen. Daarnaast voorkom je de stress van het last-minute inpakken. Je houdt meer tijd over voor andere zaken.
Pak een grote handdoek en leg het gestreken overhemd hierop. Sla de mouwen wel even naar binnen, anders kreuken ze alsnog. Rol vervolgens de handdoek samen met het overhemd voorzichtig op. Binnen enkele seconden ben je klaar en kun je het kreukvrij meenemen in je bagage.
Leg de zwaarste dingen onderin je koffer en rol je kleding op. Zo kun je meer kwijt in je bagage én kreukt je kleding minder snel. Win-win! Kleine dingen zoals sokken en ondergoed kun je kwijt in je schoenen.
Dus bijv. 10 spijkerbroeken + 5 overhemden + 5 pantalons + 5 t-shirts + 5 onderbroeken + 2 zomerjassen = ong. 10 kg.
Beperk je reisgarderobe tot maximaal 2 broeken en 2 schoenen, afhankelijk van hoelang je weg gaat natuurlijk. Er is natuurlijk een maximum aantal kleding wat je meeneemt. Bijvoorbeeld omdat er niet meer in je koffer of backpack past.
Het minimum aantal kledingstukken dat je in je bezit moet hebben, verschilt echt van persoon tot persoon. Het hangt af van je leefstijl, je werk, of en hoeveel je sport en je andere hobby's en bezigheden, hoeveel je zweet, hoe vaak je kunt en wilt wassen en veel nog meer factoren.
Je kunt gewoon de kleding zo uit je kledingkast netjes oprollen en de opgerolde kleding strak naast elkaar in de koffer leggen. Doordat je de kleding strak opgerold naast elkaar legt kan deze ook niet gaan verschuiven in je tas of koffer. Het oprollen zorgt ervoor dat er geen vouwen of kreukels in je kleding komen.
Colbert (en maatpak)
Leg het colbert voor je neer, met de achterkant naar boven. Sla de eerste mouw naar achteren en vouw diezelfde mouw nog een keer dubbel, zodat deze netjes op het omgevouwen colbert komt te liggen. Herhaal dit met de andere mouw. Pak vervolgens een pantalon en sluit de knoop.
In principe heb je dus aan drie paar schoenen voldoende. Mocht je toch nog wat extra ruimte in je koffer over hebben of gewoon groot fan zijn van loafers of hakken, dan kun je die altijd nog toevoegen. Wat je vooral niet mee moet nemen zijn boots of laarzen.
Stop die vloeistoffen, gels, shampoo, zalfjes, pasta's en spuitbussen in een hersluitbare doorzichtige plastic 1-liter zak. Als je meer wilt meenemen of in grotere verpakkingen, dan stop je deze verpakkingen in je ruimbagage.
Contant geld
Reist u buiten de EU met € 10.000 of meer? Dan moet u aangifte doen bij de Douane, zodat de Douane weet dat u het geld bij zich heeft. U hoeft bij de Douane geen belasting over het geld te betalen. Het bedrag van € 10.000 kan ook in andere valuta zijn, of goud of gouden munten.