Een zwangerschapsmasker is meestal pas zichtbaar vanaf de vierde maand van je zwangerschap of later. Een paar maanden na je bevalling verdwijnen de pigmentvlekken in de meeste gevallen vanzelf weer.
Maar een zwangerschapsmasker kan ook na de bevalling ontstaan. Dit gebeurt meestal tijdens de borstvoedingsperiode, of enkele weken later, als de huid aan de zon is blootgesteld. Als melasma tijdens de zwangerschap verschijnt, verdwijnt het meestal na de bevalling.
Melasma is vaak blijvend, wanneer je het hebt blijf je er gevoelig voor, vooral in de zonnige periodes van het jaar. Melasma kan plotseling verschijnen en zich geleidelijk uitbreiden, maar het kan ook vanzelf verdwijnen.
De pigmentvlekken van een zwangerschapsmasker zijn niet gevaarlijk en verdwijnen na je bevalling geleidelijk. Dit kan wel een paar maanden tot soms ruim een jaar duren. In sommige gevallen blijf je altijd een paar pigmentvlekken op de huid zien. Helaas kunnen de vlekjes niet goed behandeld worden.
De grootste factor voor het ontstaan van een zwangerschapsmasker is de zon. Gebruik daarom tijdens je zwangerschap een goede zonbescherming om verdere pigmenttoename te voorkomen.
Een zwangerschapsmasker is ongevaarlijk. In de meeste gevallen verdwijnt het een paar maanden na je bevalling vanzelf weer. Dat neemt niet weg dat de pigmentatie wel vervelend kan zijn. Probeer daarom uit de zon te blijven en een goede zonnebrand te gebruiken.
Een zwangerschapsmasker heeft meestal een hormonale oorzaak en dankt zijn naam daarom aan de zwangerschap. Wij kunnen zwangerschapsmasker prima verwijderen. Soms door lasertherapie, maar meestal met peelings en/of producten van ZO medical. Dit is afhankelijk van je pigment.
Bij vrouwen is het zo dat het lichaam tijdens de zwangerschap bepaalde vrouwelijke hormonen aanmaakt, die leiden tot een verhoogde melanineproductie. Als de huid dan blootgesteld wordt aan de zon, kan zich hyperpigmentatie ontwikkelen middenin het gezicht. Ja, zwangerschapsvlekken, het beruchte zwangerschapsmasker.
Het zwangerschapsmasker is een specifieke vorm van hyperpigmentatie, ook wel mélasma genoemd. het treft specifiek vrouwen die zwanger zijn. Het komt zeer vaak voor: er wordt geschat dat zo'n 90% van de zwangere vrouwen tijdens hun zwangerschap pigmentvlekken vertonen.
De zonnebank raden wij af. De eerste maanden na de zwangerschap zijn je hormonen nog niet in balans en kan een zwangerschapsmasker ook nog ontstaan. Meestal verdwijnt een zwangerschapsmasker na een aantal maanden vanzelf maar zeker niet altijd. Zorg dus dat je goed beschermd bent.
Sommige vrouwen krijgen donkerbruine vlekken op hun huid als ze zwanger zijn. De vlekken zitten meestal in het gezicht. Dit heet melasma of zwangerschapsmasker.
Een zwangerschapsmasker komt veel voor, want 50 tot 75% van de zwangere vrouwen krijgt ermee te maken. De kans op melasma is groter bij vrouwen die al een redelijk donkere huidskleur hebben.
Als je gevoelig bent voor pigmentvlekken, is de beste remedie uit de zon blijven of wanneer de stralen het sterkst zijn - van 10 uur 's ochtend tot 2 uur 's middags. Vermijd de zonnebank, ga niet uitgebreid zonnebaden en gebruik een hoedje of pet. Smeer je huid goed in met een hoge factor zonnebrandcrème.
Na de bevalling ben je direct zo'n vijf kilo kwijt. Naast je baby ben je ook het vruchtwater en de placenta kwijt.
Als je huid zichtzelf gaat herstellen, worden er nieuwe cellen aangemaakt.Deze nieuwe cellen vervangen de cellen in je pigmentvlekken, waardoor de vlekken verdwijnen. Na de eerste behandeling zal je zien dat de vlekken al wat vervagen. Na meerdere behandelingen kunnen ze zelfs helemaal verdwijnen.
Pigmentvlekken crèmes en -serums
Probeer bijvoorbeeld eens een anti-pigmentserum van Biodermal, Vichy Liftactiv of Eucerin Anti-Pigment. Deze verminderen de zichtbaarheid van pigmentvlekken én beschermen de huid tegen veroudering. Kijk ook eens naar producten met het ingrediënt niacinamide.
Melasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd, is een bruine verkleuring in het gezicht. De pigmentvlekken worden gekenmerkt door donkere, onregelmatige vlekken op de jukbeenderen, voorhoofd, bovenlip en kin.
Zwangerschapsstriemen kunnen zich vanaf het 2e trimester voordoen, maar komen veel vaker voor naar het einde toe. Het valt ook op dat sommige vrouwen er gevoeliger voor zijn dan andere. Bijvoorbeeld jonge, lichte en gladde huidtypes. De genetische aanleg speelt ook een rol.
Er zijn afgelopen jaren veel studies gedaan naar het effect en de beste toedieningsvorm van tranexaminezuur bij melasma. In een crème die je op de huid kunt smeren, als injectie of als tablet. Het lijkt er inmiddels op dat het slikken van een middel met tranexaminezuur het beste werkt.
Ze kunnen na de zwangerschap vervagen, maar ze verdwijnen vaak niet helemaal. Bij verkleuring van je huid, bijvoorbeeld na een dag in de zon, kan striae weer extra zichtbaar worden. Na verloop van tijd, dit kan soms jaren duren, krijgen de striemen een witte, grijze of beige achtige kleur.
gebruik dagelijks spf
Zonbescherming met spf voorkomt dat UV-stralen nieuwe plekken op de huid maakt – en helpt ook om de kleurintensiteit van de reeds aanwezige plekken te reguleren. Draag dagelijks zonbescherming om ook optimaal resultaat te behouden van behandelingen.
Pigmentvlekken, bloedblaasjes en couperose zijn te behandelen met technieken die diep in de huid ingrijpen.Denk hierbij aan behandelingen met IPL of laser. In het geval van Melasma (zwangerschapsmasker) kan beter een behandeling met de Spot Out kit worden toegepast.
Melasma kan plotseling verschijnen en geleidelijk uitbreiden, maar het kan ook weer vanzelf verdwijnen.
Pigment kan in veel gevallen goed behandeld worden met bijvoorbeeld laser, peelings, microdermabrasie , microneedling of een Meline pigmentbehandeling. Daarbij is het gebruik van goede thuisproducten heel belangrijk!
Hydroquinone effectief bij melasma
In de meeste studies (totaal 7) wordt voor het behandelen van melasma hydroquinone op de huid aangebracht. De uitkomsten van deze studies wijzen uit dat een behandeling met een crème met 3 tot 4 % van de stof een positief effect heef.