Vissen kunnen zeker ruiken. Vissen gebruiken hun reukzintuig voor verschillende dingen. Door te ruiken kunnen ze eten vinden en roofdieren uit de weg gaan. Vissen kunnen elkaar ook herkennen door hun geur.
Ja, vissen zijn in staat om te ruiken maar hoe ruikt een vis dan? In vergelijking met mensen is bij vissen de reuk en ademhaling volledig gescheiden van elkaar. Een vis ruikt namelijk via de twee openingen die op hun kop zitten die een zelfstandig orgaan vormen en niet net als bij ons door lopen naar de longen.
Vissen kunnen heel goed ruiken. Ze reageren al op een paar moleculen van een stof in een liter water. Haaien kunnen dus bloed ruiken van op een verre afstand, gewoon met hun neus. Vissen gebruiken hun reukzin om eten te vinden of om vijanden te herkennen.
De vissen maken de geluiden door hun zwemblaas (een met gas gevulde blaas op de buik) te laten trillen. “Alle vissen kunnen het horen, maar ze kunnen het geluid niet allemaal maken,” weet onderzoeker Shahriman Ghazali.
Vissen kunnen zeker ruiken. Zij gebruiken hun reukzintuig voor verschillende dingen, om eten te vinden bijvoorbeeld en om roofdieren uit te weg te gaan.
Bij zoetwatervissen gooit men het aas in de vorm van een bal in het water. Deze bal verspreidt een geurige wolk en trekt hierdoor de vissen aan. U kunt hierbij een redelijk dunne lijn gebruiken. Het aas (de voeding) zou ook aangepast moeten zijn aan de plek waar hij wordt geworpen.
Het water ruikt muf? Dit kan aan rottingsprocessen in het aquarium liggen of aan blauwalgen. Controleren en indien nodig verwijderen: Dode vis, algen, afgestorven planten en teveel niet opgegeten voer of vuil op de bodem. Nitraat (NO3) is een stikstofverbinding die bacterieel uit nitriet (NO2) ontstaat.
Het korte antwoord is ja, vissen slapen. De manier waarop ze slapen is echter totaal anders dan bij mensen, zoogdieren en de meeste andere dieren. Tijdens het slapen komen de meeste vissen in een rusttoestand waarin ze stil blijven, een lagere stofwisseling hebben, minder ademhalen en minder hersenactiviteit hebben.
Een vis heeft kieuwen, die dezelfde functie hebben als de longen bij een mens. Komt een vis uit het water, dan zijn de kieuwen niet in staat om zuurstof op te nemen en zal de vis stikken. Ergo: een vis uit het water 'verdrinkt' op dezelfde manier als een mens in het water.
Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat harde geluiden beschadiging van de gehoororganen, nieren, lever en zwemblaas en soms zelfs de dood tot gevolg kunnen hebben. Nu we weten wat het gevolg van geluid, of trillingen op het welzijn van een vis zijn, kunnen we hier een goede les uit trekken voor ons aquarium.
Ruik aan de rauwe zalm om erachter te gekomen of hij een nare geur heeft. Als de vis intens, visachtig, of ammoniak-achtig ruikt, dan is hij waarschijnlijk bedorven. Verse zalm hoort een erg milde geur te hebben.
Ook het evenwichtsorgaan, de smaak en de reuk zijn bij veel vissen goed ontwikkeld. Daarnaast beschikken veel soorten over een goed gehoor.
Vis is vers als de ogen van de vis helder en doorzichtig zijn en een beetje bol staan. De huid moet vochtig en glanzend zijn, en de kieuwen rood. Alleen bij makreel zijn de kieuwen bruin. Verse vis ruikt fris.
Wel trimethylamine-oxide dat vooral in zeevis voorkomt. Als de vis dood is, dan wordt door bacteriën het trimethylamine-oxide afgebroken tot trimethylamine. De vis krijgt daardoor de typerende vislucht. Hoe langer het afbraakproces duurt, hoe meer trimethylamine er ontstaat en des te sterker de vis ruikt.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vul daarna een ovenbestendig schaaltje met een laagje vanillesuiker en schuif deze vervolgens in de hete oven. Laat het schaaltje er ongeveer vijf minuten instaan. De vislucht is binnen no-time verdwenen en bovendien ruikt je huis heerlijke naar vanillesuiker.
Bacteriën in vis
Voordat bacteriën in schadelijke hoeveelheden op de vis aanwezig zijn, is de vis al bedorven. Kenmerkend voor bedorven vis is de stank. Stinkende vis wordt niet gegeten.
Zo hebben vissen net als zoogdieren een hersengedeelte dat het ruimtelijk geheugen mogelijk maakt. Ze kunnen bijvoorbeeld in korte tijd de weg leren te vinden in een doolhof. En ze herinneren zich die route maanden later nog steeds.
Een vis die in de zee leeft heeft eigenlijk altijd dorst en drinkt veel water via de kieuwen. Een vis die in meren of rivieren leeft heeft nooit dorst, maar die plast juist heel veel! Een vis die in de zee leeft heeft eigenlijk altijd dorst en drinkt veel water via de kieuwen.
nee dat is onmogelijk. om je te verslikken heb je een luchtpijp nodig én een slokdarm. vissen kunnen met eten teveel lucht binnen krijgen (daarom beter geen drijvend voer voor sluierstaarten bv) en hier problemen van ondervinden. ook kan een vis verkeerde dingen in zijn maag krijgen.
Vissen hebben zich aangepast aan die omstandigheden. Ze kunnen vooral de kleuren zien die in hun natuurlijke omgeving veel voorkomen. Sommige diepzeevissen zien alleen blauw licht, andere soorten ook groen, rood en ultraviolet. Op het eerste gezicht lijken vissenogen heel anders dan de onze.
Gewervelde dieren zoals honden, katten, vissen en vogels hebben bijvoorbeeld hersenen, maar ook krabben, insecten en inktvissen. Dieren zoals ringwormen, slakken, sponzen, anemonen en kwallen hebben geen hersenen. De grote hersenen Het grootste deel van onze hersenen noemen we (niet verrassend) de grote hersenen.
De belangrijkste factor bij het bepalen of vissen tijd hebben om een dutje te doen, is licht. Dagactieve vissen, die overdag actief zijn en 's nachts slapen, kunnen in het donker niet zo goed zien. Als de zon ondergaat, gaan ze instinctief schuilen of nemen ze een andere rusthouding aan.
Alleen als je in de bodem poert, of een filter opent, of planten gaat verpoten en koppen, wil er wel geur ontstaan. Een gezonde bak en bodem ruikt als verse bloemenaarde.
De meest voorkomende gevallen van een witte waas in je aquarium is bij het opstarten, het teveel water wisselen of de filter pomp te grondig schoonmaken. Na verloop van tijd, 2 tot 14 dagen zal deze waas vanzelf verdwijnen. Dit zijn kleine bacteriën die in grote mate aanwezig zijn die de witte waas veroorzaken.