Rakı (info / uitleg), uitspraak rakke) is een Turkse alcoholische drank, die meestal met anijs is gekruid. Er bestaat een Kretenzische variant van raki (ρακί), die men ook tsikoudia noemt. Raki heeft een alcoholpercentage van ongeveer 45% en wordt veelal met water aangelengd.
Raki, ook wel tsikoudia genoemd op Kreta, is een sterke drank die wordt gedistilleerd uit most, de overblijfselen van druiven. Inwoners van Kreta zijn trots op hun raki, en bij een bezoek aan het eiland komt u hiermee zeker in aanraking.
Yeni Raki heeft een alcoholpercentage van 45% en wordt meestal met water aangelengd, net zoals pastis.
Ouzo is een Griekse alcoholische anijsdrank en heeft een alcoholpercentage tussen de 37.5 en 50 procent. Ouzo wordt vaak in kleine shotglaasjes gedronken als een appetizer bij bepaalde Griekse gerechten en wordt meestal gedronken met ijs of water. Raki is een Turkse niet gezoete drank die meestal een anijssmaak heeft.
Een van de meest bekende Griekse sterkedrank is ouzo, die menig puzzelaar tegenkomt bij een puzzel. Griekse drank met vier letters. Maar dit kan ook het andere Griekse drankje raki zijn. Bij ons vindt u de Griekse sterkedranken allemaal, hoge kwaliteit ouzo, raki, tsipouro, metaxa en verschillende Griekse likeuren.
Ouzo (Grieks: ούζο) is wellicht de bekendste Griekse alcoholische drank en heeft een alcoholpercentage van tussen de 37,5 en 44 procent.
De Turkse arts Anastas (Anastasios) Bey zou tijdens een bezoekje aan Tyrnavos gevraagd hebben om een glaasje lokale tsipouro. Toen hij een slok had genomen, riep hij: “Dit is uso Marsilia mijn vrienden!” Hij verwees hiermee naar de hoge kwaliteit. Uiteindelijk leidde dit ertoe dat het drankje de naam uso / ouzo kreeg.
Bekende raki merken
Op het gebied van deze dranksoort zijn er twee merken die ertussen uitspringen: Yeni Raki en Tekirdag. Beide merken zijn afkomstig van dezelfde producent, maar verschillen van elkaar op gebied van smaak.
Raki is een Turkse alcoholische drank, die meestal met anijs is gekruid. Er bestaat een Kretenzische variant van raki, die men ook tsikoudia noemt. Raki heeft een alcoholpercentage van ongeveer 45% en wordt veelal met water aangelengd.
De nationale drank van Kreta is raki (of tsipouro / tsikoudia). Dit is een sterke heldere drank die ongeveer 40% alcohol bevat. Het wordt gedistilleerd uit de drab die overblijft nadat de wijn uit druiven is geperst. Deze drab wordt de wijnmost genoemd.
Lekkere dipsaus bij vlees, vis, op toast, chips en brood.
Rakı (info / uitleg), uitspraak rakke) is een Turkse alcoholische drank, die meestal met anijs is gekruid. Er bestaat een Kretenzische variant van raki (ρακί), die men ook tsikoudia noemt. Raki heeft een alcoholpercentage van ongeveer 45% en wordt veelal met water aangelengd.
Voor de traditionele manier schenk je eerst 6cL Yeni Rakı in een rakı glas. Hierna 6CL water toevoegen en aanvullen met een aantal ijsblokjes. Belangrijk is dat rakı altijd koud of met ijs wordt gedronken.
Griekse drank
Typische Griekse drankjes zijn de dranken Ouzo, Metaxa en Raki. Ouzo is een populaire anijsdrank dat bij voorkeur flink koud gedronken moet worden. Vaak wordt er een glaasje water bij geserveerd. Metaxa is een Griekse cognac dat in twee kwaliteitsvarianten verkrijgbaar is, 3.5 en 7 sterren.
Bier wordt veel gedronken in Griekenland. Behalve Heineken en Amstel vind je Griekse merken zoals Craft, Alfa en Mythos. Hoewel Griekenland bekend staat om zijn ouzo of raki zijn brandy (Metaxa) en whisky de populairste sterke drankjes.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking.
Tsikoudia, in het Grieks τσικουδιά, is een sterke drank geproduceerd op Kreta. Net zoals Tsipouro wordt Tsikoudia gemaakt van de resten van druiven waarvan wijn is gemaakt. Tsikoudia staat ook bekend als Raki en is wat sterker van smaak en in alcoholpercentage dan Tsipouro.
Prijs € 10,98.
Ouzo kan zowel puur als aangelengd met water gedronken worden. Ook kan je Ouzo serveren met een ijsblokje erin. Puur is het drankje kraakhelder, leng je het aan met water wordt de Ouzo wat melkachtig. Dit komt door de ethirische oliën uit de anijs, die moeilijk in water oplosbaar is.
Ouzo is een alcoholische Griekse drank met anijssmaak, gemaakt van druivenresten, die eerst tot een soort grappa worden gestookt. In een tweede stookronde krijgt deze grappa vervolgens een anijssmaak. Het resulterende drankje is zoet en zijdeachtig, met een alcoholpercentage van rond de veertig procent.
Ouzo wordt in de koelkast of in de diepvries bewaart. Wij adviseren om de ouzo in de diepvries te bewaren, zodat u hem zo koud als mogelijk kan drinken. Ouzo kan puur gedronken, het wordt in een shotglaasje geserveerd en kan ook met water worden aangelegd.
Goed afgesloten sterke drank is onbeperkt houdbaar.
De smaak wordt dan nog zachter. Deze ouzo komt zoals de naam al zegt uit het stadje Plomari op het eiland Lesbos. Door vele ouzo genieters is deze variant zelf de beste of meest gewilde Ouzo ter wereld.
Traditioneel wordt een sambuca geserveerd met drie koffiebonen in het glas. Deze koffiebonen staan voor gezondheid, rijkdom en geluk. Een sambuca kan even aangestoken worden om een mooie ronde, dikke smaak te krijgen en om warm en koud tegelijk in de mond te krijgen.