Een lavalamp is voorzien van een gestold klompje was op de bodem van de fles en de rest van de fles is gevuld met een vloeistof. Door middel van een gloeilamp in de voet van de lamp wordt de fles verlicht en verwarmd waardoor het klompje gestolde was gaat smelten.
De lavalampen op kaarsvoeding van Mathmos behoren tot de beste geschenken om stress te verlichten en te ontspannen. In een enquête onder 5.000 mensen vertelde 93% van de ondervraagden ons dat hun Mathmos-lavalamp hen helpt te ontstressen.
Laat de lavalamp niet langer dan 6 uur per dag aan staan en zorg ervoor dat de lavalamp niet oververhit raakt. Dit zal de levensduur van de lavalamp verlengen. Oververhitting is te herkennen wanneer er een grote bel te zien is of een heleboel kleine belletjes.
De tegenwoordige lavalamp bevat echter een polair mengsel van polyethyleenglycol met water en een apolair mengsel van paraffine (kaarsvet) en gechloreerde paraffine. Het Amerikaanse patent van Edward Craven Walker noemt toevoegingen zoals kleurstof, minerale olie, carbon tetrachloride en polyethyleenglycol (PEG).
De lavalamp is en blijft een unieke lamp. Elke lavalamp heeft een eigen karakter, dus de ene lavalamp is de andere niet. Deze lavalamp is speciaal gekeurd voor kinderen volgens de DIN EN 60598-2-10 norm en dus veilig!
Wij maken een lavalamp met behulp van een bruistablet. Je kan hiervoor eigenlijk elke bruistablet gebruiken. Bijvoorbeeld een vitamine bruistablet. Een lavalamp kan je ook maken met spa rood (fris), zout of baking soda (zuiveringszout) en azijn.
Lampen voor de Astro lavalamp: 35W schroeffitting
35W E14 SES-lampen met schroeffitting als vervanging of reserve.
U kunt ze inleveren bij de winkel waar een nieuwe lamp wordt gekocht. Steeds meer winkels zetten bovendien inzamelbakken neer.
Benaming: lavalamp groen. Afmetingen (H x B): 34 x 9 cm. Wattage: 25 Watt.
Mathmos werd in 1963 opgericht door Edward Craven Walker, de uitvinder van de lavalamp; ontdek ons rijke erfgoed.
Lavalampen zijn uitgevonden door de oprichter van Mathmos, Edward Craven Walker, in 1963. De originele lavalampen van Mathmos worden nog steeds in Groot-Brittannië gemaakt Mathmos maakt lavalampen van de hoogste kwaliteit met een unieke formule die lang meegaat.
Hoe werkt een lavalamp? Lavalampen bestaan uit een vloeistof, een klomp was (vergelijk met kaarsvet of parafine) en een warmtebron (lamp) en is gebaseerd op de fysica van dichtheid. Door de was te smelten met de lamp (hittebron) verlagen we de dichtheid.
Lava in je brievenbus
Leen Bakker is dé woonwinkel bij uitstek. Hier vind je allerlei soorten verlichting, waaronder decoratieve lampen als discolampen, projectorlampen en lavalampen. Va onze webwinkel bestel je precies het model in de gewenste kleur, gewoon vanuit je comfortabele stoel.
Het ligt misschien voor de hand, maar lampen mogen niet in de glascontainer. Gloeilampen en halogeenlampen hebben gehard glas en horen bij het restafval. Spaarlampen, ledlampen en tl-buizen kun je inleveren in speciale bakken bij de supermarkt. Spaarlampen en tl-buizen bevatten een beetje kwik.
Energiezuinige lampen, zoals ledlampen, spaarlampen en tl-lampen, kun je apart inleveren bij de inleverbakken in diverse winkels. Zo zorg je dat het kleine beetje kwik in de spaar- en tl-lamp milieuvriendelijk verwerkt wordt. Led-lampen moeten ook in de inleverbakken, omdat er bruikbare materialen in zitten.
Wees voorzichtig met spaarlampen en tl-buizen, zorg dat ze niet breken. Oude gloei- en halogeenlampen mogen in de vuilnisbak. Bij het recyclen van lampen worden het glas, de metalen, het kwik en het fluorescerende poeder uit de lampen teruggewonnen en hergebruikt.
Tegenwoordig zijn lichtbronnen veel energiezuiniger dan de oude gloeilamp, waardoor de wattage veel lager ligt. De felheid van het licht kun je het beste aflezen aan het aantal lumen (lm). Hoe hoger het getal hoe feller het licht.
Het woord 'lamp' is afgeleid van het Latijnse woord 'lampas' dat fakkel of toorts betekent. Voordat wat voor soort lamp uitgevonden werd, was dat de manier om een binnenruimte te verlichten. Met fakkels of toortsen al dan niet vastgezet in de grond of aan de muur.
Een standaard gloeilamp verbruikt ongeveer 60W. Met 10 tot 15 lampen in een huishouden (welke gemiddeld 3 uur per dag branden) loopt dit op tot maar liefst 15 tot 20 procent van het totaalverbruik.
De gemiddelde gloeilamp zit rond de 40 watt, dus 0,04 kWh. Laat je die een uur branden, dan kost dat niet iets minder dan een cent. Brandt de lamp alleen in de avond als het donker is, laten we zeggen zo'n uur of vijf, kom je uit op 5 cent per dag.