Kitesurfen laat je totaal nieuwe belevingen ervaren zoals het door de lucht vliegen tijdens een hoge sprong of de gigantische kracht van een kiteloop.Dit vergroot je geluksniveau. Combineer dit met alle andere voordelen van kitesurfen en je zult merken dat deze sport je transformeert.
Het is voor je lichaam superbelangrijk om ook op de windstille dagen te blijven bewegen. Als je de juiste spieren traint kan dit zelfs super veel voordelen hebben als je weer het water op gaat. Als je regelmatig sport is de kans op blessures veel kleiner dan wanneer je dit niet doet.
Spelen met de elementen
Het is een combinatie van meerdere factoren die kitesurfen voor Linda zo'n leuke sport maken. “Je bent actief bezig op een leuke manier, speelt met de elementen van de natuur, het geeft je een gevoel van vrijheid en niet te vergeten de kick door de adrenaline die vrijkomt.
Wat is moeilijker: kitesurfen of windsurfen? De eerste 10 uur zijn kitesurfen moeilijker. Je moet leren om de kite te controleren en echt op het board varen doe je nog niet. In het begin bij windsurfen krijg je een grote plank en een klein zeil en je kunt meteen varen.
Wakker worden op je rug, maar te veel spierpijn hebben in je buik om omhoog te komen. Dus dan maar even op je zij rollen en zo opstaan. Samenvattend: kitesurfen is een fysieke sport, die je zelf zo zwaar kunt maken als je wilt. Ben je een echte pro, dan is training in de fitness zeker aan te raden.
Het aantal uur aan kitesurf les dat je nodig hebt kan variëren tussen de 4 en meer dan 15 uur. Soms gaat het sneller doordat je al ervaring hebt met andere water- of boardsporten. Of duurt het juist langer omdat je tijd nodig hebt om vertrouwd te raken met materiaal en je echt veilig en comfortabel te voelen.
Om het kitesurfen echt goed onder de knie te krijgen heb je in de praktijk gemiddeld 4 tot 6 lessen van 2,5 uur nodig.
Kitesurfen is wanneer je geen lessen hebt genomen erg gevaarlijk, daarom raden wij sterk aan om kitesurflessen te nemen. De meeste ongelukken komen dan ook door onervaren kiters en voornamelijk op het strand. Kitesurfen is echter zo gevaarlijk als dat je het zelf maakt.
Het makkelijkst voor een beginner zijn vaak de wave kites om de waterstart en upwind varen te oefenen. Dit komt doordat deze kites goede depower hebben, snelle relaunch hebben en erg vergevingsgezind zijn. Voorbeelden hiervan zijn de Carbinha Drifter, North Carve, Airush Session en Duotone Neo.
Kitesurfen – 700 kcal/uur
Kiten vergt heel wat training om het onder de knie te krijgen. Maar tijdens deze uren zul je heel wat calorieën verbranden. Je gebruikt de spieren in je rug, buik en armen, wat resulteert in een 700 calorieën per uur.
Het hoogterecord kitesurfen
Deze sprongen kunnen tegenwoordig gemeten worden. Dit wordt gedaan door een hoogtemeter dat op de kitesurfboard bevestigd is. Op dit moment staat het hoogterecord kitesurfen op 27,5 meter, dat is een bijna onvoorstelbare hoogte.
Bij een kitesurf kite besturen kun je de bar naar je toe trekken en bij je vandaan duwen, dit doe je om meer of minder kracht te genereren. Trek je de bar naar je lichaam toe, dan krijg je meer kracht in de vlieger doordat je de kite “dicht trekt”.
Windsurfen is makkelijker te leren dan kiten, je moet bij kiten in het begin zoveel leren en dingen in de gaten houden. Maar eerder dat je bij windsurfen bv een backroll kan ben je paar jaar verder, terwijl je bij kiten het al binnen een jaar kan, tevens kan je binnen een jaar al meerdere tricks.
Kitesurfen wordt ook wel kiteboarden genoemd. Kitesurfen wordt gerekend onder extreme sporten. Door de grote vlieger is het ook mogelijk om hoge sprongen te maken en kan je snelheden bereiken tot en met wel 80 km per uur.
Het water op is pas verstandig vanaf 8 jaar. Meerdere zwemdiploma's zijn dan wel een vereiste. Daarbij moet het kind ook over voldoende fysieke kracht beschikken. In de praktijk starten de meeste kinderen vanaf 10 jaar.
Kitesurfen en regen
Als het regent kun je gewoon doorgaan, nat wordt je toch wel. Let goed op onweer en gevaarlijke wolken. Als het regent is het weer vaak wat onstabieler. Een basiskennis over verschillende soorten wolken is daarom gewenst.
Geschikte weersomstandigheden om te kitesurfen
Het is belangrijk dat de wind tussen de 3 en 6 beaufort of tussen de 11 en 26 knopen. Wanneer deze zachter is vliegen de kites niet goed, te hard en het wordt gevaarlijk.
Ga nooit alleen kitesurfen: Om je kite op de veiligste manier te kunnen oplaten en landen heb je iemand nodig om je te helpen. Een buddy op het land hebben is erg handig maar vooral ook op het water. Stel dat jij in de problemen komt dan kan je buddy assisteren en de nodige hulp bieden.
Kitesurfen behoort tot de zogenaamde extreme sports, en daarom is veiligheid extra belangrijk. Het is niet een sport die je zomaar even onder de knie krijgt door in je eentje het water op te gaan. Het beste startpunt is les nemen bij een erkende school met gecertificeerde instructeurs.
Wereldwijd zijn er naar schatting 1,5 miljoen kiters en wordt in Nederland naar schatting jaarlijks aan 20.000 beginners lesgegeven. Een klein deel daarvan gaat daarna regelmatig kitesurfen.
Aan de kust van Nederland kun je kitesurfen in Scheveningen, Noordwijk, Bergen aan zee, Domburg, Brouwersdam en nog vele vele kitesurfspots op zee. Maar vergeet onze eigen Waddeneilanden niet, bij bijna alle eilanden kun je aan de Waddenzee kant kitesurfen maar ook op de Noordzee kant.
Gelukkig zijn de plekken waar je kitesurfles kunt nemen niet de meest vervelende plekken op de wereld om te vertoeven. Je kunt het hele jaar door op de meest exotische, adembenemende plekken in de wereld kiten. Oman in de zomer, Kaapstad in de winter, Mauritius in de herfst en Lanzarote in de lente.