Het gaat om een situatie die veel mensen onwenselijk vinden; die veel mensen in strijd vinden met bepaalde waarden en/ of normen. 2. Er bestaan verschillende meningen over de oplossing van het probleem. Betrokken burgers/ groeperingen hebben vaak verschillende waarden, normen, belangen.
Een maatschappelijk probleem of maatschappelijk vraagstuk is een ongewenste situatie in de samenleving waarbij de overheid betrokken is. Ook moet een relatief grote groep mensen in de samenleving last hebben van het probleem of erbij betrokken zijn.
Kun je niet (helemaal) zelfstandig deelnemen aan de samenleving? Heb je bijvoorbeeld geen dak (meer) boven je hoofd, ben je werkeloos, heb je schulden, of een combinatie hiervan? Heb je daarnaast een psychiatrische stoornis en/of zorg je voor overlast in de buurt. Dan spreken we over sociaal maatschappelijke problemen.
Van maatschappelijke problemen kunnen vele mensen last hebben. Denk aan milieuvervuiling, luchtverontreiniging, maar ook aan vergrijzing, of drugsoverlast. Het fenomeen kan ook ontstaan zodra grotere groepen personen onderling sterk afwijkende meningen hebben over een maatschappelijke situatie.
Stress. Spanningsklachten. Angstklachten. Verlies van een persoon/baan.
Door vergrijzing stijgt het aantal pensioengerechtigden, terwijl het aantal werkenden daalt. Werkenden moeten daardoor steeds meer premie afdragen. Daarbij komt dat ouderen extra voorzieningen nodig hebben, zoals bejaardenwoningen en zorg op allerlei gebied. Ook die kosten komen deels ten laste van de maatschappij.
Wat zijn de verschijnselen bij psychosociale problemen? Iedereen reageert op een andere manier op psychosociale problemen. Sommige mensen trekken zich terug, worden stil en somber. Anderen worden gespannen, opvliegend en agressief.
Psychische problemen worden vaak veroorzaakt door nare gebeurtenissen die het leven onomkeerbaar verstoren. Bijvoorbeeld acuut in de vorm van een zwaar verkeersongeluk, een onverwachte confrontatie met (extreem) geweld of een plotseling overlijden van een geliefde.
Psychische problemen hebben te maken met uw gevoelens en gedachten. Sociale problemen hebben te maken met andere mensen of instanties. Psychosociale problemen zijn een combinatie van deze twee. Ook kunt u er lichamelijke klachten bij krijgen (zoals hoofdpijn, hartkloppingen, slecht slapen).
Maatschappelijk werkers streven ernaar dat mensen zich in wisselwerking met hun sociale omgeving zo goed mogelijk kunnen ontplooien, naar hun eigen aard, behoeften en opvattingen, en dat ze rekening houden met anderen met wie zij samenleven (Beroepsprofiel, NVMW 2006).
Pesten is een groot maatschappelijk probleem. Meer dan 350.000 kinderen en jongeren in Nederland gaan dagelijks gebukt onder (ernstige) pesterijen, zo blijkt uit onderzoek. Ook nog eens 250.000 volwassenen kampen met dit probleem.
Onder maatschappelijke kosten vallen bijvoorbeeld: ziekteverzuim, schade, verkeersongelukken, gezondheidszorg en kosten voor politie en justitie.
De sociaal economische invalshoek gaat om de economische en maatschappelijke positie van een bepaalde groep in de samenleving. Over of een beslissing financiële voor- of nadelen heeft voor een bepaalde groep. De sociaal-culturele invalshoek gaat over elke waardeoordelen een rol spelen.
Sociaal culturele invalshoek: alles wat met normen en waarden, opvoeding en cultuur te maken heeft. Dit is behandeld in het hoofdstuk over opvoeding. Sociaal economische invalshoek: alles wat met verschil in maatschappelijke posities en arm en rijk te maken heeft.
Een invalshoek is het gezichtspunt, perspectief of kader van waaruit je een tekst schrijft. Het is de manier waarop je het onderwerp belicht. Je zet de schijnwerper op een bepaald stukje van de werkelijkheid. Met andere woorden: je zoomt op een aspect van het onderwerp dat voor de lezer relevant is.
Met maatschappelijke ontwikkelingen bedoelen we onder meer mondialisering, het samenkomen van culturen en het ontmoeten (en botsen) van mensen met diverse achtergronden en ideeën. Mede daardoor neemt het belang van communiceren, samenleven en samenwerken toe.
Want uit de bevindingen blijkt dat klimaatverandering (1), extreme weersomstandigheden van orkanen tot hittegolven (2), de achteruitgang van de biodiversiteit en belangrijke ecosystemen (3), voedselzekerheid (4) en afnemende zoetwatervoorraden (5) elk een enorme uitdaging gaan vormen voor de mensheid in de komende eeuw ...
De tien wereldproblemen die internationale wetenschappers in Lomborgs boek onder de loep namen zijn: luchtvervuiling, slechte gezondheidszorg, conflicten, klimaatverandering, onvoldoende onderwijs, biodiversiteit, sekseongelijkheid, ondervoeding, handelsbarrières en gebrek aan water en sanitaire voorzieningen.
Toch worden we nog steeds geconfronteerd met allerlei maatschappelijke problemen, zoals ongelijke onderwijskansen, werkloosheid, armoede, milieuvervuiling, (cyber)criminaliteit, segregatie, eenzaamheid en extremisme. Maatschappelijke problemen hebben echter zelden één oorzaak en er is zelden een simpele oplossing.
Psychosociale hulpverlening betreft het ondersteunen en weer op weg helpen van mensen met klachten die ontstaan door problemen op persoonlijke, relationele of maatschappelijke gebieden. Ieder mens kent in zijn of haar leven periodes van onzekerheid, van ontevredenheid over zichzelf en het contact met anderen.