Zo is het braden/stoven in een Le Creuset braadpan dus beter voor je gezondheid. De knop is gemaakt van hoogwaardig roestvrijstaal en is hittebestendig tot 250 graden.
Hoe hittebestendig zijn de gietijzeren producten van Le Creuset? Alle gietijzeren producten met een roestvrijstalen knop, metalen knop en/of gietijzeren handvatten kunnen worden gebruikt in een conventionele oven tot 260 °C.
Het materiaal gietijzer kan uitstekend tegen hoge temperaturen en is dus geschikt voor ovens.
Deze stevige held voor in de keuken kan gebruikt worden op de kookplaat, maar is ook perfect om onder de grill te plaatsen of in de oven te zetten. In ieder geval is deze pan veelzijdig en kun je heerlijk braden en bakken.
welk materiaal is ovenbestendig? Alle pannen van puur metaal kan je eigenlijk altijd gebruiken in de oven. De meeste pannen van roestvrij staal, koper, gietijzer en zelfs de meeste aluminium pannen zijn dus ovenbestendig.
Emaille op metaal is hard en sterk, maar zoals met ieder product, als u er te ruw mee om gaat kan het kapot. Zet een emaillen gebruiksvoorwerp dus nooit ruw neer of ergens tegenaan. Hierdoor kunt u stukjes emaille eraf stoten.
De braadpannen van Le Creuset zijn ook vaatwasmachinebestendig. Al het kookgerei met integrale gietijzeren handgrepen, bakelieten handgrepen of roestvrij stalen knoppen mag in de vaatwasser. Desalniettemin kan door constant afwassen in de vaatwasser het email ietwat mat worden.
Niet geschikt voor zure ingrediënten
De natuurlijke anti-aanbaklaag die een gietijzeren pan na verloop van tijd krijgt is gevoelig voor zure ingrediënten. Zo is de pan minder geschikt voor het maken van bijvoorbeeld tomatensaus. Dit tast de anti-aanbaklaag aan.
De laag in een gietijzeren braadpan is poreus en de piepkleine gaatjes kunnen met olie gevuld worden, waardoor een natuurlijk anti-aanbaklaag ontstaat.
Het invetten van de pan met natuurlijke olie
Een aantal soorten die we kunnen aanraden zijn arachide-, zonnebloem- of lijnzaadolie. Het is essentieel dat de olie tegen hoge temperaturen kan, waardoor het een hoog rookpunt heeft (om deze reden is olijfolie niet geschikt om te gebruiken).
De ovale braadpan van Le Creuset is vervaardigd van geëmailleerd gietijzer en is een essentiële pan voor in de keuken. De vorm van de braadpan zorgt voor optimale warmteverdeling en is daardoor perfect voor het koken van stoofschotels.
Traditioneel wordt deze pan alleen gebruikt voor het braden van vlees, maar hij leent zich ook goed voor het maken van stoofschotels, soepen, ovengerechten het koken van pasta, het maken van jus… wat niet, eigenlijk? Leuk weetje: dit model werd voor het eerst door het merk BK Cookware geïntroduceerd in 1891.
De pan mag absoluut niet vallen, want dan kan deze breken. Ook moet je oppassen voor grote temperatuur verschillen. Dus niet in een keer van heel heet naar heel koud; hierdoor barst het gietijzer. Een gietijzeren pan heeft wel meer onderhoud nodig.
Gebruik van een grillpan
Ideaal wanneer je een gerecht nog even op temperatuur wil houden in de oven (als dat past). Pas wel op met snelle temperatuurwisselingen. Warm een gietijzeren pan altijd langzaam op en laat de pan ook langzaam afkoelen. Anders kan de pan gaan barsten.
Grillen is één van de barbecuetechnieken. Grillen doe je op een hogere temperatuur, zeg 190 tot 200 graden, en is geschikt voor kleinere stukken vlees zoals hamburgers, worsten, steaks en saté.
Plaats een ovenplaat bedekt met aluminiumfolie in de oven en leg de pan ondersteboven op een grillplaat daarboven. De folie zal er voor zorgen dat eventuele druppels olie worden opgevangen. Laat de pan een uurtje op 200 °C inbranden. Laat de pan afkoelen en herhaal dit proces nog 1 of 2 keer.
Gietijzeren pannendragers schoonmaken
Voor een grondige reiniging kan je de pannendragers een nachtje in een sopje van warm water en soda laten weken. Dit zorgt ervoor dat vuil en vet loskomt, waardoor je de dragers de volgende ochtend zo schoonveegt.
Heb je je gietijzeren pannen niet goed afgedroogd en in de kast gezet, dan kan er roest ontstaan. Voor veel mensen is het een doodzonde om je pan te laten verroesten, maar als het eenmaal gebeurd is wil je er toch iets aan doen. Weggooien is niet nodig, maar het maakt wel verschil hoe sterk de roest aanwezig is.
De gietijzeren braadpannen van Le Creuset zijn sowieso een icoon in de keuken, maar de gietijzeren geëmailleerde braadpannen van Le Creuset zijn wel het toonbeeld van de uitzonderlijke kwaliteit, niet kapot te krijgen. De braadpan Le Creuset Signature komt wat ons betreft als beste gietijzeren braadpan uit de test.
Emaille mag in de oven, tot 250 ºC. Emaille is niet geschikt voor de magnetron. Onze emaille pannen zijn geschikt voor gebruik op gas, inductie, elektrisch en keramisch.
Hoewel een klein beetje roestvorming niet schadelijk is voor de gezondheid, kun je een pan met wat roestplekjes even goed afwassen voor gebruik. Op die manier beperk je de eventuele inname van roest via je eten. Wanneer een pan duidelijk is beschadigd door roestvorming, kun je deze beter niet meer gebruiken.
Als men bijvoorbeeld metalen producten of voorwerpen heeft die men wil beschermen is een positieve eigenschap van emaille dat de emaillelaag het metaal goed afsluit. Hierdoor kan er geen water en zuurstof bij het metaal komen en is het metaal goed beschermd tegen corrosie.
Vaak heb je na een keer of 5 branden al een heel behoorlijk resultaat. Je zult merken dat vlees in de pan eventjes nodig heeft om zich los te bakken van de ondergrond, maar daarna bakt de pan ontzettend goed. Na een keer of 10 zit je op een optimaal resultaat.
Om een gietijzeren pan nog beter in te branden, kan je kiezen om stap 4 en 5 te herhalen. Dit zorgt voor een nog betere anti-aanbaklaag. Bij het inbranden van nieuwe gietijzeren pannen raad ik aan om minimaal 2 keer de pan in te branden eer je er mee gaat koken.