Zachte kazen zijn de kazen die zich over je kaasplank draperen of zelfs uit laten smeren. Denk aan roombrie, maar ook mozzarella en roomkaas. Deze kazen kun je het minst lang bewaren omdat ze het meeste vocht bevatten. Ze blijven één tot twee weken goed, het liefst in de originele verpakking.
Bij halfharde kazen kunt u uitgaan van een kortere houdbaarheid: tot 2 maanden in de verpakking en zodra u het aansnijdt, blijft de kaas tot 2 weken goed in de koelkast. Tot slot hebben zachte kazen als Brie of Camembert met 1-2 weken (in de verpakking) de kortste houdbaarheid.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Gevaarlijk? Echt niet. Maar ben wat voorzichtiger met zachte kazen – denk aan brie, feta en camembert. Ze zijn vochtiger en na de datum groeien er daarom sneller bacteriën in.
Maar als je een goed doel voor een zachte kaas hebt na het ontdooien, kan je bijvoorbeeld brie of camembert invriezen en daarna smelten. Dan is er niet zoveel aan de hand. Bewaar het echter niet langer dan een paar weken in de vriezer.Pak de kaas heel goed in voordat je het invriest.
Tijdslimiet. Als we Bon Appetit mogen geloven, zit je met een stuk kaas dat maximaal vier uur buiten de koelkast is gegarandeerd goed. In dat tijdsbestek hebben bacteriën niet noemenswaardig de kans gehad zich te ontwikkelen.
Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
Van wittekorstkazen, zoals brie en camembert, is de hele kaas eetbaar. Dus ook de korst. Ook van blauwschimmelkazen, zoals Bluefort en gorgonzola, mag de korst worden gegeten.
Houdbare producten in blik of pot
Jaren na de THT-datum kun je groenten of fruit uit blik nog zonder risico voor de gezondheid eten. Ook groente of fruit uit een pot is nog goed eetbaar. Omdat de producten goed verhit zijn, zijn alle bacteriën gedood en bederven ze eigenlijk niet.
Is brie of camembert gezond? Schimmelkazen zoals brie en camembert zijn bij de productie bewerkt met schimmelsporen, waardoor ze hun karakteristieke sterke smaak krijgen. Geen zorgen, de schimmels zelf zijn niet ongezond (tenzij je er natuurlijk allergisch voor bent).
De meeste kazen hebben zoals eerder gezegd een THT datum. Vooral harde kazen kunnen lang meegaan. Algemeen geld dat jonge en jong belegen kaas 1 week houdbaar is en belegen en oude kaas 2 weken. Aangezien deze producten meestal een THT datum hebben, kan je waarschijnlijk de kaas nog prima na deze datum eten.
Volgens diverse kaasspeciaalzaken kun je harde kazen, zoals Parmezaanse kaas, buiten de koelkast bewaren bij een kamertemperatuur van acht tot vijftien graden. Zachte kazen, zoals brie, kunnen beter in de koelkast bewaard worden.
Het beste is een temperatuur van 5 tot 8 graden. Met name de vochtige groentela in de koelkast is een goede bewaarplek. Hier is de temperatuur het minst laag.
Kaas. Algemeen bekeken gaat kaas vaak langer mee dan de houdbaarheidsdatum. Zelfs als op de kaas wat schimmel groeit, is-ie nog te redden als je dat gedeelte wegsnijdt. Bij zachtgerijpte kazen zoals camembert en brie is witte schimmel volgens kenners zelfs normaal.
De kaas wordt verpakt in speciale HACCP goedgekeurde vacuümzakken waar alle lucht door onze machine wordt uitgezogen. Hierdoor blijft de kaas minimaal 3 maanden houdbaar zonder koelkast. Op deze manier verpakte kaas mag over de hele wereld getransporteerd worden ook per vliegtuig als (hand)bagage.
Kort gezegd: hoe hoger het getal, hoe vetter de kaas. Een brie 60+ bevat 33 gram vet per 100 gram, terwijl een brie 50+ zo'n 25 gram vet bevat. Magere kazen (met 10+, 20+ en 30+) bevatten beduidend minder vet.
“Een zachte kaas zoals een camembert of een brie kun je een week tot anderhalve week bewaren. Het lekkerst is om de kaas binnen zeven dagen op te eten. Als de zachte kaas bestaat uit buffelmelk is de kaas gevoeliger en kun je hem maximaal zeven dagen bewaren.
Door ze regelmatig te keren en te bestrooien met de schimmel (Penicillium camemberti, Penicillium candidum, en/of Brevibacterium linens) krijgen ze de kenmerkende smaak en vorm.
Harde kazen kun je over het algemeen goed invriezen. Denk aan een stuk jonge of belegen kaas, harde geitenkazen, Parmezaanse kaas, harde borrelkazen of cheddar. Deze kazen kun je in plakjes, geraspt en in hun geheel, als groot stuk, invriezen. Hoelang de kaas goed blijft in de vriezer, verschilt per kaassoort.
Het antwoord is nee. “Een blauwkaas kan eigenlijk nooit echt bederven zoals een verse kaas als mozzarella doet. De bacteriën en enzymenen in blauwe kazen zijn eigenlijk continue aan het werk en groeiende.
Bewaar geraspte kaas in de koelkast in een gesloten verpakking, bij voorkeur in een doosje en bewaar de geraspte kaas onderaan in de koelkast. Geraspte kaas is 3 dagen houdbaar in de koelkast. Wil je het langer bewaren, vries het dan in.
Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
Brood dat is ontdooid, kun je beter niet meer invriezen.
Ja, zelf eieren kun je in de vriezer bewaren. Sommige producten, zoals eieren, kaas en kookroom, horen nu eenmaal niet in de vriezer thuis.