Champagne kent een optimale serveertemperatuur en die ligt zo tussen de 8 en 10 graden Celcius. Een non-vintage mag je wat koeler drinken en een vintage juist iets minder koel. Drink je een champagne te koud dan merk je minder van de aroma's en dat is jammer.
Zoals hierboven ook staat aangegeven, champagne kan zeker in de koelkast. Het is zelfs ook beter wanneer de fles al open is.
Zet je Champagne een dag van tevoren in de koelkast, dan weet je zeker dat hij goed gekoeld is. Leg hem bij voorkeur horizontaal onderin de koelkast. Na ongeveer 6 uur is de Champagne koud. Zet hem net voor het serveren een kwartier in een koeler gevuld met ijs en water.
Champagne smaakt beter als je het gekoeld houdt voordat je deze gaat openen.Hierbij is het belangrijk dat je de temperatuur aan houdt tussen de 8 en 10 graden Celsius. Hierdoor blijven de aroma's het beste en smaakt de champagne het beste.
De ideale temperatuur om champagne te serveren is tussen de 8 en 10 graden Celsius. Deze temperatuur is niet zomaar. Wanneer champagne geserveerd wordt op een koudere temperatuur dan 8 graden dan wordt het lastiger om aroma's te herkennen en ook komt het de smaak niet ten goede.
Hoe kun je champagne het beste bewaren? De beste bewaarcondities voor champagne zijn: horizontaal liggend, trillingsvrij, geurvrij, tochtvrij, in het donker, bij een constante temperatuur tussen de 10 en 12 graden Celcius en bij een luchtvochtigheid rond de 80%.
Als de champagne al geopend is, is hij houdbaar tot maximaal 5 dagen nadat hij is geopend. Champagne die geen jaartal hebben, zijn houdbaar tot 9 maanden.
Champagne - Champagne koelen
Voor het serveren zet je de fles 10 à 15 minuten in een ijsemmer die voor de helft gevuld is met ijsblokjes en tot 3/4 is aangevuld met water.
Doorgaans wordt één fles voor vier personen gerekend als hij als erewijn of aperitief wordt geserveerd. Als tijdens de volledige maaltijd champagne wordt gedronken, moet u één fles per twee personen rekenen.
Let erop dat u de glazen overigens ook niet helemaal vol schenkt. Zo blijft er namelijk weinig ruimte over om de aroma's tot hun recht te laten komen. Schenk de champagneglazen driekwart vol. Bij tulp- of wijnglazen schenkt u de champagne in tot iets na de bolling van het glas.
Daarom is het advies: bewaar hem in elk geval niet langer dan 9 maanden. Vintage champagnes zijn langer houdbaar omdat ze geen pinot meunier bevatten. Maar de champagne wordt niet beter bij langer bewaren, je loopt het risico op kwaliteits-vermindering. Daarom hier het advies om de fles binnen een jaar te consumeren.
Als je de champagne inschenkt, zijn de volgende richtlijnen een handige reminder! Houd de fles aan de onderkant vast, waarbij je duim op de bodem ligt. Houd de fles altijd schuin tijdens het inschenken, hierdoor voorkom je overmatige bubbels in het glas. Schenk de champagne per glas in twee keer in.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking. Wijn en alcoholische drank hoeft geen THT-datum te bevatten.
Bewaar de champagne op een donkere en tochtvrije plek.Bewaar de champagne bij een temperatuur van 7-12°C.Leg de fles horizontaal neer.
De smaak van champagne kan ook worden beïnvloed doordat hij niet goed is opgeslagen. Als een fles niet meer bruist voordat hij geopend is, of als hij zuur of muf ruikt of smaakt, dan kan de champagne over zijn hoogtepunt heen zijn. Hij kan dan minder lekker zijn om te drinken, maar dat is niet schadelijk.
Schenk 5 cl Cointreau in je champagne flûte n vul dit aan met cranberrysap tot het glas 2/3 gevuld is.Vervolgens schenk je de champagne erbij en roer je kort door de cocktail en klaar! In plaats van Cointreau kun je er ook voor kiezen om het cranberrysap van tevoren te mixen met wodka.
Erik van der Velde: „Houd met de linkerhand de kurk vast, met de rechter de fles.Draai dan de fles voorzichtig, niet de kurk, die kan afbreken.Dan zachtjes laten ploppen – als een vrouw die zucht.” Sabreren kan ook: de kurk en het bovenste stukje hals in één soepele uithaal met een sabel eraf slaan.
De meest tijdrovende methode om een fles wijn af te koelen is door deze fles in de koelkast te zetten. Bij rode wijnen kan het dan tot wel 30 minuten duren om het optimaal tot de juiste serveertemperatuur af te koelen en voor de witte wijnen heb je minimaal een uur nodig.
Champagne kent zeker gezonde eigenschappen, maar wetenschappers raden aan om niet meer dan 2 glazen op een dag te nemen. Overmatig gebruik van alcohol kan namelijk zorgen voor hersenschade of blijvende schade aan de lever.
Brut is de meest gedronken champagne door zijn rijke smaak en zoetheidsgraad. De champagne heeft een licht droge afdronk en bestaat vaak uit een combinatie van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier druiven.
Frisse, vaak jonge champagnes hebben vaak smaken van (witte) citrusvruchten.Deze gaan goed samen met lichte gerechten als bijvoorbeeld witvis of zeevruchten. Maar bijvoorbeeld vintage champagnes hebben zich qua smaak langer ontwikkeld, zij gaan beter samen met zwaardere gerechten als gevogelte of kalfsvlees.
In tegenstelling tot wijn zonder bubbels kan champagne zowel op zijn kant als rechtop worden bewaard, omdat de druk in de fles de kurk vochtig en de verzegeling intact houdt.
Millésime: Champagne met jaartal
In tegenstelling tot wijnen, hebben de meeste Champagnes geen jaartal. De reden hiervoor is heel makkelijk, het doel van de meeste Champagnemakers is om door de jaren heen een zo constant mogelijk smaak te maken. Zo weet je als consument altijd wat je kunt verwachten.
Prestige champagnes, ook wel premium vintages genoemd, zijn de allerbeste champagnes die een champagnehuis kan maken. Het is hun trots waarmee ze de klemtoon leggen op de stijl van filosofie van het huis.