Kalk is een natuurlijk bestanddeel van drinkwater. De aanwezigheid van kalk in kraanwater is niet schadelijk voor uw gezondheid.
Kalk in water is niet slecht of schadelijk voor de menselijke gezondheid, en ook planten en dieren hebben er geen last van. Sterker nog: kalk (calcium) is onontbeerlijk voor zowel mensen, dieren als planten.
Mineralen calcium en magnesium (kalk) in kraanwater hebben geen duidelijk gezondheidseffect. Kalk in je water helpt je lijf maar een heel klein beetje aan de voedingsstoffen calcium en magnesium. Calcium en magnesium in kraanwater doen kortom weinig tot niks voor je gezondheid.
Het effect van kalk op het lichaam
Op zich is kalk niet ongezond of gevaarlijk. U hoeft zich dus geen zorgen te maken als u hard water drinkt of het gebruikt om koffie of thee te bereiden.
Water koken.
Er wordt vaak gedacht dat kalkaanslag kan worden voorkomen door water te koken. Dit is onjuist. Kalk verdampt namelijk niet, dus water koken heeft geen zin.
De enige manier waarop de samenstelling van gekookt water verandert, is dat exact dezelfde opgeloste stoffen (mineralen) nu in een kleiner volume zitten, maar dit gebeurt ook al na één maal koken. Iedereen kan dus met een gerust hart een kopje thee zetten met water dat al één of meerdere keren heeft gekookt.”
Om kalk volledig uit je kraanwater te halen, is er eigenlijk maar 1 optie: een waterverzachter met zout installeren.
Er zijn verschillende technieken waarmee je de waterhardheid van je water kan testen. Zo kun je het kalk in het water meten met zeeptesten, teststroken en druppeltesten (waterhardheid tester). Daarnaast kan je ook gegevens opvragen bij het lokale leidingwaterbedrijf.
Het water dat door de ontharder behandeld is, verandert van samenstelling en is mogelijk niet meer drinkbaar.
De invloed van hard water op huidproblemen
Hard, kalkrijk water irriteert de huid en droogt die juist uit. Bovendien is bij hard water meer zeep nodig: dit droogt de huid nog verder uit. Huidproblemen verergeren dus als u hard water gebruikt.
Zacht drinkwater heeft net als hard water vrijwel geen effect op de menselijke gezondheid. Er werd een tijd gedacht dat er mogelijk een relatie bestond tussen te zacht water en hartfalen, maar uit wetenschappelijk onderzoek bleek dat effect verwaarloosbaar.
Het drinken van onthard water is net zo veilig. Voor je gezondheid doet water uit een waterontharder zo gezien niets, behalve dat de smaak van zacht water stukken lekkerder is.
Kalkvrij water betekent dat je huid minder droog is of trekt na bijvoorbeeld het douchen. Ook huidirritatie is minder waarschijnlijk met een waterontharder. Je wasgoed komt zacht en helder uit je wasmachine en je hoeft stukken minder wasmiddel te gebruiken en helemaal geen wasverzachter.
Kalk en fosfaat zijn nodig voor een goede opbouw van botten en gebit. Het is te gebruiken bij vitaminegebrek en bij botontkalking.
Hoeveel kalk mag er wettelijk in het drinkwater zitten? In het Drinkwaterbesluit is er vastgesteld dat de totale hardheid van het drinkwater moet liggen tussen de 5,6 en 14 °dH.
Een waterhardheid tussen 4 en 8 dH wordt gezien als de ideale hardheid voor water. Bij die hardheid vormt er zich doorgaans geen kalk op je leidingen, kranen… Bovendien ligt de hardheid van het drinkwater in Nederland gemiddeld rond de 8 dH.
Het minst harde water hebben we in Friesland, Flevoland en in delen van Gelderland Het hardste water hebben we vooral in Overijssel, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg.
De eerste is het kopen van mineraalwater. Dit soort water is gezuiverd water en bevat daardoor al veel minder tot geen kalk. Of het kalk daadwerkelijk volledig uit het water is gehaald staat op het etiket. Wanneer je daar nog de calcium- en magnesium-ionen ziet staan weet je dat het niet volledig ontkalkt is.
Het drinkwater mag in Nederland niet te hard, maar ook niet te zacht zijn. Naast de wettelijke normen, is kalk ook nodig voor de drinkwaterleidingen. Zonder kalk worden die leidingen aangetast. Ten slotte zou het volledig verwijderen van kalk enorm duur zijn en de waterprijs onnodig verhogen.
Je kunt de hardheid van je water zelf testen met een teststrip of met een druppeltest. Een teststrip hou je enkele seconden in je leidingwater. Wanneer de strip verkleurt, kun je en met de bijhorende kleurcode het resultaat aflezen. Met een druppeltest druppel je een indicatorvloeistof in het water.
Het water voor het zetten van koffie moet koud en vers zijn.Het moet mineralen en zuurstof bevatten en niet te hard zijn. Koffiezetapparaten hebben meestal een waterreservoir. Vaak zie je dat er koffie wordt gezet met water dat al een tijdje in het waterreservoir zit.
Kalkaanslag verdwijnt gemakkelijk met een laagje azijn in de waterkoker. Alle kalk laat los! Na afloop kun je nog even twee keer koken met water, om te voorkomen dat je die zure smaak in het theewater krijgt. Tip voor als je azijn gaat koken: met azijn stroomt de koker sneller over, dus vul hem hooguit tot de helft.
De enige manier om kalk te voorkomen is door een waterontharder te installeren. Zo maak je hard water zacht en bescherm je jouw sanitair en huishoudapparaten tegen de gevolgen van kalkaanslag.
De beste en bekendste manier om kalkaanslag te voorkomen, is om van hard water zacht water te maken. Hierdoor wordt het calcium uit het leidingwater , zodat je ook geen kalkaanslag meer hebt. Het filteren van het kalkwater doe je met een waterontkalker, zoals die van Omega.