Het is een semi-permanente haarverf. Het wil zeggen dat het een tijdje blijft zitten, maar op den duur weer uit je haar gewassen wordt. Hoelang de kleur blijft zitten is afhankelijk van hoe vaak je je haar wast en hoe sterk de zilvergrijze kleur in je haar getrokken is.
Begin 2020 kwamen stamcelonderzoekers van Harvard University erachter dat stress je letterlijk grijze haren kan bezorgen. En in mei 2020 ontdekten onderzoekers van Columbia University in New York dat de kleurloze haren hun kleur kunnen terugkrijgen als je je levensstijl aanpast en een tijdlang minder stress ervaart.
Uitgroei laten bijwerken
Uitgroei werk je namelijk elke twee of drie maanden bij, zoals hierboven al eerder gezegd is. Hiernaast laat je het om de zes maanden helemaal verven voor optimaal kleurbehoud. Wanneer ook de onderkant van je haar snel terugloopt, is het verstandiger dit elke drie maanden helemaal te verven.
Hoe vaak verf je grijs haar? Daarop is geen simpel antwoord te geven. Dat ligt namelijk compleet aan hoe snel jouw haar groeit en wanneer jij je uitgroei niet meer mooi vindt. De één verft de grijze uitgroei om de zes weken, de ander laat er wellicht veel meer tijd tussen zitten.
“Als je je haar in een heel donkere tint hebt gekleurd, kun je het 't beste eerst twee maanden laten uitgroeien. Daarna laat je de kapper in die veel lichtere grijze uitgroei lowlights aanbrengen. Doe dit niet te vaak en laat de kapper proberen zo veel mogelijk steeds dezelfde plukjes haar donker te maken.
Ineens naar grijs gaan is geen goede oplossing. Het kan wel door je haren te ontkleuren en dan de haarlengten grijs te kleuren. Maar dan heb je je natuurlijke grijs niet. Wat wel een goede oplossing is om te werken met een blending techniek.
“Gemiddeld duurt het elf haarcycli voordat haar grijs wordt. Iedere haarcyclus duurt ongeveer drie jaar, dus bijna iedereen kan wel verwachten om grijze haren op te zien komen rond hun 33ste.”
Een van de beste manieren is *grijs haar kleuren met highlights*. Dat mengt het grijs met je basiskleur en maakt het minder zichtbaar. Sommige kastanjebruine highlights zullen je donkerbruine haar nieuw leven inblazen terwijl het de grijze haren goed dekt.
Grijs haar is van zichzelf wat droger en weerbarstiger waardoor het kan zijn dat je grijze haar minder goed kleurt. Kies daarom altijd voor een haarkleuringsproduct dat goed past bij jouw haar. In het begin zal bij grijs haar wellicht een semi-permanente haarkleuring, zoals de Casting Crème Gloss, voldoende zijn.
Heb je jouw eerste grijze haren gespot, of ben je al drager van een grijze bos haren en wil je deze graag volledig dekken met geschikte haarverf? Dan is Syoss Color Oleo Intense een geschikte keuze. Deze professionele haarverf dekt grijs haar volledig en is eenvoudig aan te brengen.
Asblond (8.1) dekt tot 50% de grijze haren en is een askleur, dus goed geschikt voor een huid met roze/blauwe ondertoon. Goudblond (8.3) is 100% grijsdekkend en heeft een warme goud blonde kleur.
Ontkleuren en grijs verven
De snelste manier is door je haar te laten ontkleuren en daarna grijs te verven. Hier zit wel een addertje onder het gras, want je krijgt dus niet meteen je natuurlijke grijze haren terug, het zijn grijs geverfde haren!
Je haarzakjes produceren minder pigment naarmate je ouder wordt. Als er in de haarzakjes geen melanine meer wordt aangemaakt, wordt het haar pigmentloos. Pigmentloos haar is altijd wit (kleurloos). Grijs haar bestaat dus eigenlijk niet!
Grijze haren
Maar stress heeft niet alleen effect op de huid, ook in het haar kan verschil te zien zijn. "Stresshormonen als cortisol en adrenaline hebben invloed op onze haarkleur. Je kan zeker grijze haren krijgen van de stress." Dit zal je niet van de een op de andere dag kunnen zien, maar wel in een paar maanden.
Voeding. Een gebrek of beperkte hoeveelheid aan mineralen en vitaminen kan er voor zorgen dat er pigmentverlies ontstaat in het haar. Zorg voor een gevarieerd dieet met veel eiwitten, Vitamine B12 en D3 en ijzer. Producten die deze voedingsstoffen bevatten zijn onder andere eieren, vis en melk.
Voor het kleuren van die eerste paar grijze haren, adviseren we te kiezen voor een semi-permanente of demi-permanente kleuring. Deze dekt de eerste grijze haren en creëert een subtiele kleurovergang wanneer het haar weer gaat groeien.
Kun je grijs haar highlighten? Ja, je kunt grijs haar highlighten. Maar onthoud wel dat wanneer je grijs haar camoufleert met highlights, het doel is om zilveren haren te blenden en een ultra-natuurlijke finish te creëren.
Naarmate je ouder wordt, verliest je huidskleur aan warmte, wat (deels) gecompenseerd kan worden met een warme(re) haarkleur. Vermijd eendimensionale haarkleuren en kies liever voor een balayage of high- en lowlights. Hiermee geef je je haar meer diepte, waardoor het automatisch voller lijkt.
Dat komt omdat bijna alle hippe grijze dames hun haar een tikje laten bijkleuren zodat ze diverse schakeringen grijs in hun haar hebben. Een soort coupe soleil, maar dan in grijstinten. Het voordeel hiervan is dat je grijze haar veel levendiger wordt.
'Grijs haar kan heel mooi zijn, mits je het blendt met een andere kleur', voegt Peggy eraan toe. Wel is het belangrijk om dit altijd te laten doen door een kapper, zij zijn immers de professionals. Weet je nog niet wat je precies wil?
Grijs haar is meestal dikker en minder glanzend dan wit/zilver kleurig haar. Dat betekent echter niet dat u niet nog steeds een prachtige haardos kunt hebben en/of minder trots kunt zijn op grijs haar dan zilverkleurig haar.
Eerste grijze haren
Vaak begint het grijzen bij je slapen. Daarna verspreidt het zich over de rest van het hoofdhaar en ook het lichaamshaar. Bij mannen komen de eerste grijze haren vaak voor in hun baard. Wat is grijs haar eigenlijk?
Er zijn mensen die rond hun 20ste levensjaar al de eerste grijze haren krijgen, terwijl andere mensen pas rond hun 50ste wat grijs beginnen te worden. De gemiddelde leeftijd dat de mensen grijs beginnen te worden is tussen de 30 en 35 jaar.