Hoe lang moet een pizza in de opgestookte houtoven? Bij 300-350 graden Celsius is de oven zo warm dat je pizza binnen 50 á 60 seconden gaar is gebakken. Is je oven warmer, bijvoorbeeld tussen de 400 en 500 graden, dan zal je pizza binnen 20 á 30 seconden al gaar zijn, let dus goed op dat deze niet verbrandt!
Zorg er eerst voor dat je de oven lang genoeg hebt voorverwarmd. De pizzasteen heeft 15-20 minuten nodig om de hitte volledig op te nemen. Controleer vervolgens of vlammen achter het hitteschild omhoog slaan en voor de noodzakelijke bovenwarmte zorgen.
De baktijd van een pizza hangt af van de grootte, dikte en toppings. Over het algemeen wordt een pizza gebakken op 200-220 graden Celsius gedurende 10-15 minuten.
Begin met het plaatsen van een aantal aanmaakhoutjes in het midden van de oven. Deze kun je vervolgens aansteken. Let er wel op dat je eerst het rookkanaal, of de schuif hiervan, goed open zet. Op deze manier ontstaat er voldoende trek om het vuur te laten ontbranden.
De klassieke manier: de oven
Bedek een bakplaat met een laagje bakpapier en leg daar je pizzapunten op. Bedek de plaat daarna met aluminiumfolie: zo droogt je pizza niet uit. Schuif de bakplaat onderaan in de oven. De ideale temperatuur om een pizza op te warmen is 180°C.
Bij 300-350 graden Celsius is de oven zo warm dat je pizza binnen 50 á 60 seconden gaar is gebakken.
Op 400°F duurt het 10-15 minuten om een pizza met dunne korst te bakken. Op 450°F kan dezelfde dunne korst in 8-12 minuten worden gebakken. Voor een pizza met dikke korst duurt het 18-25 minuten op 400°F en 14-20 minuten op 450°F.
Bovenwarmte gebruik je om iets te gratineren, zoals ovenschotels, onderwarmte voor een taart of een quiche; dan krijg je een goed doorbakken, krokant deeg. Kies wel altijd de combiknop met hetelucht. Voor pizza heb je aan alle kanten veel hitte nodig, dus boven- én onderwarmte.
Schuif de pizza op bakpapier op de pizzasteen of bakplaat en bak 15 minuten op 250 °C of 12 minuten op 270 °C. Bak de pizza totdat de kaas goudbruin kleurt en de bodem knapperig is. Zet eventueel de laatste minuut de grill aan voor een extra knapperige korst.
Dat wil zeggen bij een temperatuur van ongeveer 225 graden. Het is daarbij ook belangrijk dat je de juiste stand van de oven kiest. Denk dan eraan om het verwarmingselement onderin tezamen met de hete lucht stand aan te zetten. De hitte vanaf de onderkant zorgt dat de Pizza een bodem krijgt die krokant is.
Ovens die tot 300 graden kunnen gaan, hebben meestal een "zelfreinigende" functie, omdat dat in principe is wat de "zelfreinigende" functie doet. Het vergrendelt de deuren en verwarmt de oven tot 300 graden, wat alle vuil verbrandt en een mooie stapel as op de vloer achterlaat.
Hoe werkt een houtgestookte pizza oven? De koepel van een pizza oven is in bijna alle gevallen een ovale (ronde) vorm. Aan de voorkant van de koepel zit vaak het rookkanaal. Het vuur wordt vaak aan de achter- of zijkant van de koepel gestookt, waarna de warmte naar het rookkanaal trekt via het plafond van de koepel.
Leg de pizza op de folie. Bak vijf minuten op 450 graden . Voor een zachtere korst, probeer tien minuten op 350 graden. Voor een zachtere korst, verwarm de pizza opnieuw gedurende tien minuten op 350 graden.
Zoals hierboven al gemeld kan je in een pizzaoven een hoge temperatuur creëren. De beste temperatuur om een Romeinse pizza te bakken is tussen de 300 en 350 graden. Met deze temperatuur wordt de pizza lekker knapperig. Een echte Napolitaanse pizza wordt zelfs op een temperatuur van 500 graden gebakken.
Zet het in de voorverwarmde oven op 350 graden F gedurende tien minuten . Als je het te lang verwarmt, droogt het uit en als je het in de magnetron zet, wordt het rubberachtig. Soms zet ik een klein pannetje heet water op de bodem van de oven of dek ik de pizza af met een aluminiumfolie tent om ervoor te zorgen dat er genoeg vocht wordt vastgehouden.
Schuif je pizzapunten onderin de oven en zet 'm aan. Het verschilt per oven welke temperatuur het beste werkt, maar rond de 180 graden is meestal goed. Laat je pizza in ongeveer 25 minuten opwarmen.
De Convection Roast, Convection Bake of Turbo-modus, als uw oven er een heeft, zijn de beste keuzes voor het bakken van pizza . In deze modi verwarmt de directe hitte van het onderste verwarmingselement de steen of het staal grondig, terwijl de circulerende hitte zorgt voor gelijkmatig koken.
Een heteluchtoven warmt sneller op dan een elektrische oven, dus snel een lekker knapperig korstje of een smeuïge lasagne, dat gaat gemakkelijk met hetelucht. Overal in je oven is de temperatuur hetzelfde, ideaal voor het bakken van meerdere ovenschotels in één keer.
Bak het in een hete oven gedurende 12-15 minuten op 200 graden Celsius.
Als uw oven die heeft, gebruik dan de pizza-instelling . Deze instelling omvat meestal uw onderste element en de ventilatorfunctie. Als uw oven die instelling niet heeft, gebruik dan wat het meest lijkt - het onderste verwarmingselement zorgt ervoor dat uw korst mooi gebakken wordt, de ventilatorfunctie zorgt ervoor dat het goed gedroogd en gelijkmatig gebakken wordt.
Vorm het deeg vanuit het midden naar buiten, waarbij u de hiel van uw hand gebruikt om het deeg voorzichtig te drukken en uit te rekken tot het ongeveer 1/4 inch dik is of minder. Voor een extra dunne korst, rolt u het met een deegroller . Als het deeg begint te krimpen, laat het dan 5 minuten rusten en probeer het dan opnieuw.
Stel de Traeger-temperatuur in op 350℉ en verwarm 15 minuten voor met het deksel gesloten. Schuif de pizza van de pizzabodem op de pizzasteen, indien gebruikt, of direct op de grillroosters. Sluit het deksel en bak tot de korst lichtbruin is en de kaas gesmolten is, 15-20 minuten .
De pizzastand van een oven herken je aan het ventilatorsymbool met een streep eronder. Deze stand gebruikt een extra verwarmingselement aan de onderkant, waardoor de korst en de bodem van een pizza of quiche lekker krokant worden. Voor het bakken van pizza's is extra onderwarmte namelijk belangrijk.
Volg de normale bakinstructies voor onze andere pizza's, maar bak ze op 325 graden en gedurende 15-20 minuten .