Je kind krijgt bij voorkeur een aangepaste melkvoeding tot de leeftijd van 12 à 18 maanden.
Gebruik tot de leeftijd van 3 jaar volle melkproducten. Nadien is halfvolle melk voldoende. Plantaardige 'dranken' zoals notendrank, rijstdrank, ... bevatten niet de juiste voedingsstoffen voor de groei en de ontwikkeling van het kind.
Geleidelijk geef je steeds meer gewone melk en bouw je de opvolgmelk af. Een kind van 1 tot 4 jaar heeft per dag ongeveer 300 milliliter = 2 bekertjes melk(producten) nodig.
Hoeveel koemelk mag je geven? Vanaf de leeftijd van 1 jaar mag je je kind tot 300 ml aan zuivelproducten geven. Dit kan koemelk zijn, maar ook karnemelk, yoghurt of sojamelk. Bijvoorbeeld: 150 ml koemelk bij het ontbijt en 150 ml yoghurt als toetje na het avondeten.
Je kindje heeft de extra voedingsstoffen in opvolgvoeding nodig tot hij 1 jaar oud is. Vanaf dan eet hij met de pot mee. Daardoor haalt hij meer ijzer uit voeding, wat ervoor zorgt dat hij het extra ijzer in opvolgmelk niet meer nodig heeft. Vanaf zijn eerste verjaardag kan hij gewone melk gaan drinken.
Speciale dreumesmelk of peutermelk is niet nodig. De extra vitamines en mineralen daarin heeft je kindje niet nodig, als zij of hij gewoon gezond eet volgens de Schijf van Vijf. Soms bevat deze speciale melk zelfs meer calorieën dan gewone halfvolle melk.
Hoe lang geef je flesvoeding? In de eerste zes maanden geeft flesvoeding alle voedingsstoffen die je kind nodig heeft. Andere vaste voeding is niet nodig. Tussen zes maanden en een jaar gaan baby's steeds meer andere voedingsmiddelen eten en hebben ze steeds minder flesvoeding nodig.
Als je kindje rond een jaar is kan je het advies krijgen van het consultatiebureau om de avondfles en laatste flesvoeding af te bouwen.
Vanaf de eerste verjaardag van je baby kun je stoppen met opvolgmelk. Hij kan nu gewone halfvolle melk drinken (300 ml per dag). Speciale peutermelk is niet nodig. Als jij en je baby dat willen, kun je natuurlijk borstvoeding blijven geven.
Tussen 15 en 18 maanden is de beste leeftijd om ook de melkvoeding geleidelijk aan in een open beker te geven. Zodra je peuter zittend één of meer deciliter(s) melk(voeding) uit een kopje kan drinken, kan je de fles geleidelijk aan stopzetten.
Je dreumes of peuter mag vrijwel alles eten wat jij ook eet, maar er zijn een paar producten die je beter nog niet kunt geven: Rauwe vis en rauw vlees, of producten met rauwe melk of ei. Daar kunnen schadelijke bacteriën inzitten, waar jonge kinderen gevoeliger voor zijn. Kaas gemaakt van rauwe melk.
Als je kind een gezonde evenwichtige voeding krijgt, kan je er voor kiezen om op de leeftijd van 12 à 18 maanden over te schakelen naar volle melk(producten) of calciumverrijkte sojaproducten. Gebruik dan tot de leeftijd van 3 jaar volle melkproducten. Nadien is halfvolle melk voldoende.
De meeste kinderen zijn dol op zuivel als toetje. Als je kind geen melk lust of verdraagt, is sojamelk met toegevoegd vitamine B12 en calcium volgens het Voedingscentrum een geschikt alternatief. Andere plantaardige voedingsstoffen bevatten onvoldoende voedingsstoffen voor een kind in de groei.
Het consultatiebureau en het Voedingscentrum zijn duidelijk: als je baby 1 jaar oud is 'moet' je overgaan op koemelk. Natuurlijk is moedermelk het allerbest voor je baby en als je in staat bent om en ter wille dat te geven is dat het beste, maar opvolgmelk is 'uit den boze'.
De aanbevolen hoeveelheid melk voor peuters en kleuters is 2 à 3 bekertjes (350 à 500 ml). Deze hoeveelheden zijn nodig voor een evenwichtig en gevarieerd eetpatroon maar meer is overdreven. Dan krijgt je kind te veel eiwit en calcium binnen.
Opvolgmelk of koemelk
In koemelk zit teveel eiwit en te weinig ijzer om een baby volledig mee te voeden. Dit wordt daarom afgeraden omdat dit voor tekorten kan zorgen of juist een teveel aan eiwit waardoor een baby erg ziek kan worden.
Je kunt 2 à 3 flesvoedingen per dag geven, van 200 ml melk per voeding. Dit is een richtlijn. Neem voor persoonlijk advies over de frequentie en hoeveelheid melk contact op met het consultatiebureau. Wanneer je kleintje genoeg heeft gehad, geeft je baby dat zelf aan.
Baby's hebben naarmate ze ouder worden de voedingsstoffen uit de melk minder nodig. Vanaf 10 maanden kunnen ze in principe over naar 2 flessen. De hoeveelheid fles niet meer op kunnen of er héél lang over doen (>25 minuten).
Het afbouwen van flesvoeding (avondfles)
Dit moet je niet abrupt doen, maar in stapjes. Wat je het beste kunt doen is de fles elke avond de fles een paar minuten eerder geven dan die avond ervoor. Zo kom je steeds dichter bij de tijd van de dag ervoor en ga je dus ook minder geven.
Als je baby een aantal dagen van 24.00 tot 07.00 uur zonder voeding doorslaapt, kun je van 24.00 uur naar 22.00 uur af gaan bouwen. Als je merkt dat het 's avonds erg veel moeite kost om hem wakker te maken en je baby steeds minder van de fles drinkt, dan kan de avondfles eruit.
Normaal wordt melkvoeding op lichaamstemperatuur (ongeveer 37 °C) gegeven. Je mag ze ook op kamertemperatuur (ongeveer 20 °C) geven. Geef het flesje sowieso niet te koud, maar laat ze ook niet koken. Het is aangeraden water maximaal 2 à 3 dagen in de koelkast (voorkeur HGR) te bewaren.
Normaal gaat het vaak zo: je baby drinkt om 19.00 – 20.00 uur de laatste fles van de avond. Dan gaat je kleintje slapen en maakt hij een ruk van ongeveer 4 tot 6 uur. Hierna is het weer tijd om te voeden.
Onze onderzoeken onder baby's in de leeftijd van een tot zes maanden die uitsluitend borstvoeding kregen, toonden aan dat ze doorgaans tussen de vier en dertien keer per dag aan de borst dronken, waarbij een voedingssessie tussen de twaalf minuten en bijna een uur duurde.
Water is de eerste keuze! Een peuter heeft 5-7 bekertjes water, melk en thee zonder suiker per dag nodig (ongeveer 750 ml). Bied het drinken aan bij elke maaltijd of tussendoortje, dat zijn al zo'n 3-5 bekertjes per dag.