Hoe kun je microvezeldoekjes het best gebruiken? Droge doeken, moppen of dusters worden gebruikt om stof gemakkelijk te verwijderen of om glas of glanzende onderdelen op te wrijven. Vochtige doeken of moppen worden gebruikt om overige vervuiling te verwijderen. Hiervoor hoef je geen emmers met water meer te vullen.
Doordat de doek van polyamide is gemaakt, trekt het vuil en vet aan, waardoor je geen schoonmaakmiddel nodig hebt.
Cleanmaster Biolux Vloeibaar Wasmiddel is uitermate geschikt voor het wassen van microvezelmaterialen, zoals doeken, moppen en pads. Product laat geen residu achter en zorgt voor behoudt van de microvezelstructuur. Raadpleeg de wasvoorschriften van de microvezelmaterialen. Ook geschikt voor witte- en bonte was.
Let op met het gebruik van microvezel op gevoelige oppervlakken, het opgenomen vuil kan krassen veroorzaken.
"Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger."
Dankzij de vezelstructuur hecht vuil zich optimaal aan de doek, waardoor er minder kracht nodig is bij het schoonmaken. Dit vermindert de druk op polsen en gewrichten aanzienlijk. Een groot voordeel van schoonmaken met microvezel is dat u geen (chemische) schoonmaakproducten nodig hebt.
Ben je in het bezit van een condensdroger dan raden wij het gebruik af! Dit omdat in de droogtrommel plaatselijk de temperaturen kunnen oplopen tot boven de 95°Celsius. Dit kan de microvezels doen smelten met blijvende schade tot gevolg!
"Professionele" schoonmakers raadde mij aan om gebruik te maken van microvezeldoeken. Deze doeken zijn het beste, maar dan moeten ze wel correct gebruikt worden. Dat betekent wassen op 90°C, bij elke schoonmaakbeurt een nieuwe doek en over het algemeen niet te nat maken.
Microvezeldoek. Volgens Kok is de beste manier om je ramen te lappen met twee microvezeldoeken: een natte en een droge. Eén maak je simpelweg nat door het even onder de kraan te houden, de temperatuur van het water maakt niet uit. Neem het raam met de natte doek af en maak het weer nat als het nodig is.
Het wassen van een microvezel handdoek doe je op 30 tot 40 graden. Gebruik hierbij nooit een wasverzachter! De vettige ingrediënten van de wasverzachter gaan dan tussen de vezels zitten en dit vermindert het absorptievermogen. Ook een droger is niet goed voor de microvezel handdoek.
Gemiddeld moet je twee keer per week dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
Gebruik lauw water met een paar druppeltjes Dreft, of een scheutje natuurazijn. Eens per maand mag je ook een klein beetje ammoniak aan t water toevoegen. En het allerbeste is om je vloer te dweilen met de voegen/naden mee.
Als laatste is azijn of schoonmaakazijn niet het beste schoonmaakmiddel om je vloer mee te dweilen. Niet zo zeer omdat het niet schoon zou worden, maar vooral omdat er veel schoonmaakmiddelen zijn die een aangenamere geur verspreiden dan azijn.
Je kan natuurlijk kiezen voor de normale microfiber doek, maar momenteel is ook de antibacteriële microvezeldoek online te bestellen. Deze doek is ideaal om te gebruiken in de keuken. De nieuwste microvezel technologie is verwerkt in de doek en daardoor heb je geen last meer van een stinkende vaatdoek op het aanrecht!
De dikte van vezels wordt uitgedrukt in 'denier'. De dikte van een microvezel varieert van 0,01 tot 0,7 denier (een zijdedraad heeft een denier van 8 en een mensenhaar een denier van 20!) en hoe lager de denier, hoe minder het materiaal schuurt.
Pluisvrije doek
De microfiber doeken zijn pluisvrij vanwege de sterke verbinding van de vezels die als een soort weerhaken het vuil en vet aan zich binden. Ook maak het pluisvrije karakter de microvezel geschikt om te wassen in de wasmachine.
Afstoffen Met een droog microvezeldoekje kun je de televisie of andere stoffige oppervlakken mee afstoffen. Want – je raadt het al – microvezel trekt ook stof aan. Verder kan je zelfs je douchewand en spiegels er streeploos mee droog- en schoonmaken.
De auto droog maken doe je met een droogdoek, ook wel een 'watermagneet' genoemd. Dat is een zeer zachte doek, die geen beschadigingen aan de lak aanbrengt. Bovendien kan zo'n watermagneet een veelvoud van zijn eigen gewicht aan vocht absorberen.
Deze doekjes worden ook wel wonderdoekjes genoemd. Waarom worden deze microvezeldoekjes ook wonderdoekjes genoemd? De reden is eenvoudig, deze doekjes kan je gebruiken zonder toevoeging van schoonmaakmiddelen waardoor je een schoon en streeploos resultaat bereikt zonder nadrogen.