Wel kunnen in de loop van de tijd nieuwe haarzakjes ontstaan, waaruit weer nieuwe haren kunnen groeien. Dit is een natuurlijk proces en deze haartjes zouden ook spontaan ontstaan zijn in onbehandelde huid.
Haarzakjes krijg je niet zomaar kapot
En zelfs bij mensen die chemotherapie ondergaan, blijven de haarzakjes intact en groeien alle uitgevallen haren gewoon weer terug.
Het is goed om te weten dat een ontstoken haarzakje in de meeste gevallen spontaan geneest zonder dat daarvoor een behandeling nodig is. Heeft u echter geregeld te maken met ontstoken haarzakjes waardoor sprake is van een chronische aandoening dan kan een arts besluiten u te behandelen.
Haargroei per maand
Een haarzakje is vier tot zes millimeter lang. Elke zakje maakt één tot vier haren, waarvan elke haar ongeveer 0,1 millimeter groot is. Heel erg klein dus! Het haar groeit niet in individuele strengen, maar ontstaat vanuit de hoofdhuid in groepen van één tot vier en soms zelfs vijf of zes strengen.
Elk haarzakje kan ongeveer twintig haren voortbrengen voor het afsterft. Omdat elke haar drie tot vijf jaar in het haarzakje blijft, zou je dus pas na 60 tot 100 jaar kaal kunnen worden. Waarom krijgen sommige mensen toch te maken met haaruitval?
Erfelijke haaruitval wordt veroorzaakt door het hormoon dihydrotestosteron, ook wel DHT genoemd.Dit hormoon laat de haarzakjes verschrompelen. Door de verschrompeling wordt de haargroei steeds dunner tot op het punt de haarzakjes te zwak zijn om nog een haar te kunnen produceren.
Om de haargroei te stimuleren kun je haargroeisupplementen nemen met voedingsstoffen en vitaminen zoals vitamine A, biotine, vitamine C, vitamine D, zink en ijzer. Strakke kapsels en aandoeningen van de hoofdhuid zoals jeuk of irritatie kunnen de haarzakjes beschadigen en haaruitval veroorzaken.
Door zonlicht wordt vitamine D aangemaakt, en dat heeft een stimulerende invloed op de haargroei. Een goede verzorging van de hoofdhuid is ook goed voor je haar. Met bijvoorbeeld een wekelijkse hoofdhuidmassage met een beetje olie (kokos-, jojoba- of zelfs olijfolie) masseer je zelf je haaraanzet.
Het bovenste gedeelte van de kiem vormt de nieuwe cellen die het haarzakje verlengen onder de haar. De nieuwe haar kan de oude er uitduwen. Daarom kan men soms 2 haren zien in hetzelfde haarzakje. Per dag kan men gemiddeld tussen de 60 en 100 haren verliezen.
Belangrijk is om de oorzaak van het haarverlies door een arts vast te laten stellen. Als stress de oorzaak is, dan doet u er goed aan om de mate van stress te verminderen. Op het moment dat uw lichaam meer in evenwicht is, kan het natuurlijke haargroeiproces zich soms weer herstellen.
Als je bijvoorbeeld je haar normaal los draagt, met een scheiding in het midden, en haren opmerkt die uitsteken tussen de andere hoofdharen en niet langs de scheidin, dan is dit nieuw groeiend haar.
Haargroei bevorderen is alleen mogelijk wanneer je haar gezond en niet futloos is. Gebruik daarom shampoo en conditioner met vitamines A, B, C en E. Het is aan te raden om haarclips en speciale haarelastiekjes te gebruiken die het haar niet strak trekken.
Haaruitval wordt als abnormaal beschouwd wanneer je gedurende langer dan een maand meer dan 100 haren per dag verliest.
Haarzakjes zitten in je huid en zorgen ervoor dat je haren vast zitten. Een andere naam voor haarzakje is follikel. Als we naar de huid kijken zien we vaak puntjes of minuscuul kleine gaatjes. Dit is de haarschacht die ziet.
In veel gevallen van alopecia groeit het haar vanzelf weer terug, zonder alopecia areata behandelingen. Het terug groeien van het haar kan enkele maanden of jaren duren, echter kan je de haargroei stimuleren door middel van haargroeimiddelen.
Haarzakjes hebben biotine nodig om keratine te produceren, wat een reden is waarom deze vitamine vaak wordt opgenomen in haargroei supplementen, zoals in de Hair Stimulating Supplements van Foligain. Eieren zijn ook een grote bron van andere voedingsstoffen voor de haargroei, waaronder zink en selenium.
"Deze uitspraak is een fabel. Uit elk haarzakje kan maar één haar groeien, dus meerdere haren terugkrijgen wanneer je er één uittrekt, is simpelweg onmogelijk. Daarbij is het uittreken van een grijze haar eigenlijk ook nutteloos, aangezien de haar die teruggroeit niet ineens weer pigment heeft, deze blijft grijs.
De lederhuid is een zeer vasculair gebied van de hoofdhuid. Ze is dik, gemiddeld 2,5 millimeter. Hier bevindt zich de wortel van het haar: het haarzakje.
De belangrijkste voedingsstoffen voor gezond haar en haargroei zijn: Vitamines A, C, D en E, zink, B-vitamines, ijzer, biotine, proteïne en essentiële vetzuren. Een tekort aan deze stoffen kan de haargroei vertragen of zelfs haaruitval veroorzaken.
Bij een haartransplantatie worden bestaande haarzakjes uit het donorgebied weggenomen. Dit is meestal uit uw haarkrans. De geoogste haarzakjes, die ook wel grafts of haarimplantaten worden genoemd, worden teruggeplaatst op de plaatsen waar minder haar aanwezig is.
Haaruitval door stress is zowel bij mannen als bij vrouwen een veel voorkomende oorzaak van haaruitval. Gelukkig is het ook een oorzaak waar je iets aan kunt doen. Als je van de stress af kunt komen, kan je haar ook weer gaan groeien.
Haaruitval behandelen
Feit is dat haarverlies door geneesmiddelen en/of een medische behandeling in de meeste gevallen tijdelijk en volledig omkeerbaar is. In uitzonderlijke situaties is het haarverlies blijvend. In dat geval heb je de mogelijkheid om met een haartransplantatie het haarverlies te laten herstellen.
Hoe ontstaat een ontstoken talgklier/haarzakje? Een ontstoken talgklier ontstaat door een blokkade bij de uitgang van de talgklier, waardoor deze verstopt raakt. Deze blokkade kan meerdere oorzaken hebben. Meestal wordt de uitgang geblokkeerd door bijvoorbeeld een teveel aan huidschilfers.