Er is één ding waar alle trimexperten het over eens zijn: plukken kan alleen bij ruwharige hondenrassen of honden met een plukvacht! Deze vachten hebben twee soorten haar: een zachte ondervacht en een lange, dichte en ruwe bovenvacht.
Plukhonden zijn alle ruwharige honden, meestal terriërs zoals de draadhaar foxterriër, de west highland white terriër, border terrier, ruwharige jack russell, de ruwharige herdershond, de ruwharige dashond, schnauzer, basset griffon, cocker spaniël, bouvier etc.
Honden met een plukvacht zijn onder meer de ruwharige Teckel, Schnauzer, West Highland White Terriër en de Schnauzer.
De plukvacht van een hond bestaat in de meeste gevallen uit een zachte dikke onderwol en een laag draadachtige (langere) dekharen. De dekharen vormen de bovenste laag van de vacht. Voorbeeld van rassen met een plukvacht: Ruw harige teckel, Foxterriër, Cairnterriër .
Als je de hond dan wast, kunnen de haarzakjes gaan ontsteken wat veel jeuk en irritaties veroorzaakt. Plukken op de onderwol moet om de zes maanden gebeuren. Strippen is de helft van de plukvacht eruit halen. De hond wordt niet geheel ´bloot´ geplukt.
De meeste plukhonden zijn maar 2 keer per jaar rijp om te trimmen. Krulharige vachten tussen de 4 tot 8 x per jaar (poedels en dergelijke). Langharige vachten tussen de 4 tot 6 x per jaar. Honden met veel onderwol moeten 2 tot 4 keer per jaar getrimd worden (bijvoorbeeld de Golden Retriever of Berner Sennen).
Doet het plukken van een hond pijn? Als de vacht van uw hond pluk rijp is, heeft uw hond absoluut geen pijn van het plukken. De meeste honden vinden het zelfs prettig, omdat de rijpe vacht “de dode haren” meestal ook jeuk met zich mee brengt.
Pluk de vacht
De beste manier om je hond zelf te trimmen is gewoon met de hand of met behulp van een trimmesje. Pak een pluk haar tussen je wijsvinger en duim en trek deze voorzichtig los. Kijk uit dat je viervoeter geen pijn ervaart wanneer je aan plukken trekt die nog stevig vast zitten!
Bij het plukken van een hond denken veel mensen aan het kaal plukken. Dit is echter niet wat er gebeurt in een goede trimsalon. Bij het plukken van honden worden alleen de haren verwijderd die ook daadwerkelijk los zitten. Er zal dus eerst gekeken worden of de vacht wel 'plukrijp' is.
Indien de vacht gaat wisselen en de hond zodoende in de verharing komt, dan is “ontwollen” de trimtechniek die hier op toegepast kan worden. Voorbeelden van stokharige honden zijn: Duitse Herder, Siberische Husky. Honden met deze vachtsoort hebben korte dekharen en nagenoeg geen ondervacht.
Deze oude haren worden met de hand uitgeplukt. Deze 'oude' haren staan los in de huid, en worden door de nieuwe haren in het haarzakje los geduwd. Plukken doet dus geen pijn, zoals soms wordt gedacht. Als je een plukvacht niet regelmatig plukt, kan de hond last krijgen van jeuk en in het ergste geval huidontstekingen.
Mag ik mijn ruwhaar/plukhond laten scheren? Plukken is voor de ruwhaar de beste oplossing. Als de vacht hier (plaatselijk) niet geschikt voor is, of als de (oudere of zieke) hond zo'n lange behandeling niet meer aankan, wordt in overleg met U een andere techniek gekozen, bijvoorbeeld scheren of knippen.
Plukhonden zijn honden met een ruwe haarvacht. Als het haar rijp is kan de hond geplukt worden. Dit houdt in dat het ruwe haar uit de huid getrokken wordt wat beslist geen zeer doet bij uw hond want de behandeling moet wel leuk blijven voor uw lieveling. Er blijft dan een wollige vacht staan.
Een volledige trimbeurt duurt 1 tot 5 uur. Dit is afhankelijk van het ras, conditie van de vacht en het temperament van de hond. Iedere hond behandel ik met de grootst mogelijke aandacht.
Effileerscharen zijn er in diverse soorten. Zo zijn er scharen met aan beide knipbladen tandjes welke je gebruikt om haar uit te dunnen. Deze bladen zien eruit als een kam, maar zijn voorzien van mesjes en knippen hierdoor slechts een fractie van het haar. Ze laten het meeste van de vacht staan.
Rond de 5 maanden is een prima leeftijd om uw hond voor het eerst een hele behandeling te laten ondergaan. Het kan zijn dat het model er nu wel nog wat anders uit ziet als wanneer ze volwassen zijn, dit omdat de hond nog een zachte puppyvacht heeft.
Houd haren in het gehoorgang kort door te knippen, scheren of in kleine gedeeltes uit te plukken. Pluk het er alleen maar eruit met de vingers als het heel makkelijk eruit komt. Zorg dat de oren droog blijven of zijn na het zwemmen of wassen. Gebruikt geen wattenstaafjes om in het gehoorgang van je hond te pulken.
Ruwharige teckels moeten 2 tot 4 keer per jaar worden “geplukt”. Door te plukken zorg je ervoor dat er ruimte komt voor nieuwe vacht. Plukken is niet pijnlijk omdat die haren verwijderd worden die dood zijn of los zitten.
Het ontwollen houdt in dat de hond eerst lekker gewassen wordt. Na het wassen wordt de shampoo goed uitgespoeld en wordt de huid en vacht met een conditioner in gemasseerd. De losse haren zuigen zich vol met water en conditioner en worden hierdoor zwaar, waardoor ze uit de vacht gespoeld worden.
Hoe kun je gemakkelijk de pootjes van je hond knippen? Gebruik een plukborstel en kam daarmee het gedeelte van de poot wat je wilt knippen omhoog. Zo kun je er gemakkelijker bij met de schaar. Het mooiste effect krijg je door dit gedeelte te knippen met een uitdunschaar voor honden.