Het wordt per gram aangeboden en verpakt in mooie potjes en doosjes. De prijs is ongeveer 3 euro per gram. Dat komt overeen met de prijs in Iran.
Saffraan is het duurste specerij ter wereld. De prijzen verschillen van jaar tot jaar, maar een saffraan prijs per kilo van €30.000 is bepaald geen uitzondering. Gelukkig heeft het een zeer sterke smaak, waardoor een paar gram of zelfs milligram vaak al voldoende is om er gerechten mee te bereiden.
Saffraan is duur
De belangrijkste reden waarom saffraan duurder is dan andere specerijen, is het feit dat het productieproces van deze specerij niet geautomatiseerd kan worden. Saffraan wordt gewonnen uit de draden / stigma's die zich in de bloemen van saffraan crocus of crocus sativus plant bevinden.
Het assortiment van Delicious Vanilla bestaat uit verschillende hoeveelheden saffraandraden, afkomstig uit Iran. Hoewel dit specerij ook in andere landen geproduceerd wordt, komt 90% er van uit Iran. Deze Perzische saffraan is de meest intense ter wereld en wordt daarom gezien als de beste kwaliteit.
Warm water test
Doe een beetje saffraan in kokend water en wacht 5 minuten. Als de kleur van de saffraandraadjes na 5 minuten niet wit wordt, geeft dit aan dat deze origineel is. Als dit in minder dan 5 minuten gebeurt, betekent dit dat de saffraan nep is.
Let wel op dat u niet meer als 1,5 gram saffraan per dag gebruikt. De gemakkelijkste manier om van de gezondheidsvoordelen van saffraan gebruik te maken is door middel van het zetten van saffraan thee.
Saffloer is het bekendste alternatief van saffraan en wordt ook wel valse saffraan genoemd. Waar saffraan een intense smaak heeft, smaakt saffloer hooghout wat licht kruidig. Saffloer wordt daarom in plaats van saffraan gebruikt om gerechten een (licht) gele kleur te geven. Dit effect kun je ook met kurkuma krijgen.
Tips om zelf saffraan te kweken
Onkruid gaat met veel voeding en vocht lopen die essentieel zijn voor de krokussen. Goed doorlatende grond is ook belangrijk en niet te veel dierlijke mest. De bollen mogen ook best diep de grond in. Zo maken ze langere stengels aan en krijg je grotere stampers.
Saffraan bestellen | Albert Heijn.
Saffraan (azafrán) wordt ook wel het rode goud genoemd omdat de gemiddelde prijs per kilo kan oplopen tot 1.500 euro en zelfs tot 3.000 euro. De saffraan oogst levert niet alleen veel geld op, het plukken ervan is arbeidsintensief werk en er worden duizenden banen gecreëerd.
Saffraan met de allerhoogste kwaliteit groeit in Iran en geldt als de absolute hofleverancier van de rest van de wereld. Iran is goed voor meer dan 90% van alle productie. Saffraan.nl is dé saffraanspecialist voor Nederland en België.
Saffraan kun je gemakkelijk 3 jaar bewaren, op voorwaarde dat hij goed beschermd wordt tegen vocht en licht. Zorg dus goed voor die kostbare draadjes!
Door de arbeidsintensieve teelt is saffraan duurder dan goud. Voor een kilo gedroogde saffraan zijn zo'n 150.000 bloemen nodig. Toch wordt er volop mee gekookt. Het zit in heerlijke Spaanse paella, maar ook in risotto en andere gerechten.
Het buisje bevat een paar draadjes saffraan. Het gewicht van de inhoud is 0,05 gram. Reken je de prijs door naar een kilogram dan kom je op het meer dan forse bedrag van € 25.000,- .
Vanille is daarmee op saffraan na de duurste specerij ter wereld en wordt inmiddels, naast koffie, steenkool en olie, het zwarte goud genoemd.
Voor 1 kg saffraan heeft men zo'n 180.000 bloemen nodig.
Maar kun je saffraan in Nederland kweken? Hoewel saffraan uit een droger en warmer klimaat komt, kun je het ook makkelijk in ons klimaat kweken. De krokusbollen zijn winterhard en kunnen temperaturen van wel -10°C overleven.
In de commerciële saffraanteelt blijven de crocus Sativus bollen zo'n 5 jaar achter elkaar in de grond zitten waarna ze weer opgerooid worden. De saffraan opbrengst is veelal in het tweede jaar na aanplant op zijn top, waarna het tot het vierde jaar stabiel blijft en daarna minder wordt.
Kurkuma wordt ook wel aangeduid als Indiase geelwortel, koenier (Surinaams-Nederlands), koenjit (Nederlands-Indisch), kunyit (Indonesisch). Het werd vroeger ook wel tarmeriek genoemd, hetgeen een anglicisme is, vanaf het Engelse woord turmeric. Vanwege de gele kleur wordt het ook wel Indiase saffraan genoemd.
In de oude Perzische geneeskunst werd saffraan aanbevolen bij uiteenlopende aandoeningen waaronder maagdarmproblemen, premenstrueel syndroom, laag libido, astma, depressie, geheugenproblemen en pijn. Volgens de Chinese geneeskunde verbetert saffraan de bloedcirculatie en helpt het bij menstruatieklachten.
Voedingsmiddelen zoals saffraan kunnen ook allergische reacties veroorzaken. Echter zijn er uit diverse studies waarbij tests zijn uitgevoerd op mensen geen significante of gevaarlijke bijwerkingen gevonden bij dosering onder de 1.5 gram per dag.
Saffraan is tegelijkertijd rustgevend als opwekkend. Saffraanwijn of -thee, is lustopwekkend. Het verhoogt de gevoeligheid van de vrouw en de viriliteit van de man en wordt beschouwd als een krachtig afrodisiacum.
Suppletie met saffraanextract (30 mg/dag gedurende 8 weken) verlicht depressieve klachten en andere symptomen van premenstrueel syndroom significant, is de conclusie van een placebogecontroleerde pilotstudie met 50 vrouwen (20-45 jaar) met PMS.
De meeste mensen die beginnen met het elke dag nemen van Saffraan voelen de effecten na 10-20 dagen.