Een acute ontsteking treedt meteen na de weefselbeschadiging op en duurt meestal niet langer dan enkele dagen. Van een chronische ontsteking is sprake als deze langer dan drie maanden aanhoudt.
In dit laatste geval is een ontsteking niet de oorzaak maar kan een ontsteking wel het gevolg zijn. Een ontsteking gaat nooit vanzelf over. Vaak wordt in het begin gezocht naar huismiddeltjes maar dit helpt niet om de ontsteking weg te halen. Wel kunnen huismiddeltjes de pijn verminderen.
Cortisol is het stresshormoon dat immuuncellen vanuit de bloedbaan in de wond stuurt. Cortisol is ook nodig om immuuncellen te remmen in hun ontstekingsactiviteit. Een verstoring in de aanmaak van deze stresshormonen is een belangrijke reden waarom ontstekingen niet meer goed gecontroleerd kunnen worden.
Deze continue, lichte mate van ontsteking is continu bezig met het beschadigen van weefsels: bloedvaten, spieren, gewrichten, organen… Op den duur ontstaan hierdoor de meeste moderne aandoeningen, die slecht met reguliere geneeskunde te behandelen zijn: de zogenaamde 'chronische niet overdraagbare aandoeningen'.
In het kort: Een chronische ontsteking is een ontsteking die lang duurt of steeds weer terugkomt. Een ontsteking kan veroorzaakt worden door een factor van buitenaf, een aandoening van het imuunsysteem, verkeerde voeding, stress of darmproblemen.
Een chronische ontsteking is een aanhoudende en langdurige ontstekingsreactie in het lichaam die kan leiden tot schade aan weefsels en organen. Deze langdurige ontstekingen kunnen leiden tot diverse chronische aandoeningen, waaronder hart- en vaatziekten, diabetes en neurodegeneratieve ziekten.
Een acute ontsteking treedt meteen na de weefselbeschadiging op en duurt meestal niet langer dan enkele dagen. Van een chronische ontsteking is sprake als deze langer dan drie maanden aanhoudt.
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.
Een ontsteking is klinisch te herkennen aan 5 klassieke tekenen: rubor (roodheid), calor (warmte), tumor (zwelling), dolor (pijn) en functio laesa (functieverlies).
Bij acute blessures, zwellingen en ontstekingen moet je altijd koelen. Gebruik geen warmte, want dit kan de pijn en het probleem verergeren. Warmte pas je in een later stadium toe als na de acute fase de herstelfase aanbreekt.
Heeft u veel last van de pijn, dan is paracetamol het veiligste medicijn. Werkt paracetamol onvoldoende dan kunt u een ontstekingsremmende pijnstiller gebruiken, zoals acetylsalicylzuur. Dit medicijn remt de ontsteking, hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn.
Veel alcohol en sterke drank, suiker in eten en in drankjes zoals frisdrank en energydrank, fastfood zoals hamburgers met patat, mayonaise, veel dierlijke producten, en bewerkt eten zijn niet gezond en zorgen voor bacteriën die ontstekingen juist aanmoedigen.
Kankers veroorzaakt door virale infecties
ons afweersysteem kan de infectie niet genezen, het virus zal zich chronisch in bepaalde cellen vestigen, we noemen het dan een chronische infectie. Een dergelijke chronische infectie kan in bepaalde gevallen leiden tot kanker.
Koude kan zo'n ontsteking helpen afzwakken. Hoe? Eerst en vooral dankzij het fenomeen vasoconstrictie: door de koude verkleint de diameter van de bloedvaten waardoor er minder bloed naar de ontstoken zone stroomt. Een ontsteking ontstaat immers wanneer de bloedvaten verwijd zijn.
Er zijn vijf tekenen, of symptomen, die wijzen op een acute infectie: roodheid, warmte, zwelling, pijn en verminderd functioneren, zoals moeite hebben met het normaal bewegen van het gekwetste lichaamsdeel. Soms is een infectie klein, met slechts een klein gebied dat is gekwetst. Het lichaam geneest dan vanzelf.
Verschil tussen een ontsteking en infectie
Er is sprake van een infectie wanneer een ziekteverwekker het lichaam binnendringt en zich vermenigvuldigt. Een ontsteking ontstaat als gevolg van een reactie op lichaamsvreemde stoffen of een weefselbeschadiging.
Een chronische ontsteking kan ervoor zorgen dat de wanden van je bloedvaten worden aangetast. Het resultaat? Een vergroot risico op een hoge bloeddruk, een beroerte en/of een hartaanval.
Ontstekingen kunnen verschillende klachten geven zoals pijn, warmte, roodheid, zwelling en verlies van functie. Een ontsteking kan ook in het lichaam aanwezig zijn zonder dat u dit merkt. Als het bloed dan geanalyseerd wordt kan de ontsteking vaak in het bloed wel worden aangetoond.
Wat is de oorzaak van ontstekingen? Uw afweersysteem gaat hard aan het werk om de wond zo snel mogelijk te helen. Dit is vooral de taak van de witte bloedlichaampjes die de strijd met een bacterie of ziekte aangaan. Het letsel raakt vervolgens ontstoken omdat uw lichaam bezig is met het helingsproces.
Eiwitten zijn ook vaak verzurende voedingsmiddelen. En te veel verzuring lokt ontstekingen uit. Daarom is het zo belangrijk om naast voldoende eiwit ook veel basische voeding als water, kruidenthee, noten, zaden, groente en fruit te eten/drinken.
Net zoals boswellia heeft kurkuma ook een ontstekingsremmende werking. De werkzame stof in kurkuma is curcumine. Studies tonen aan dat deze stof ontstekingsremmend werkt en kleine, chronische ontstekingen kan bestrijden.
Diclofenac verlicht de pijn en remt de ontsteking in de kern van de pijn, dit in tegenstelling tot koelende gels of warmtepakkingen die alleen de huid koelen of verwarmen. Voltaren Emulgel heeft een speciaal ontwikkelde basis die de eigenschappen van een emulsie (zoals een crème) en een gel combineert.
Hoe lang antibiotica nog nawerken, verschilt per antibioticum. Het kan soms tot vijf dagen na de laatste pil in je lichaam blijven. Ondanks dat de klachten snel zullen verdwijnen, zal je de antibiotica gedurende een paar dagen moeten gebruiken. Een antibioticakuur wordt zelden voor minder dan vijf dagen voorgeschreven.
Capsules, tabletten en drank beginnen na 1 tot 2 uur te werken; de injectie en het infuus werken meteen. Eén dosis werkt 6 tot 12 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie minder worden. Soms is het mogelijk om een kuur van 1 dag te gebruiken.
In de meeste gevallen zal er binnen twee tot drie dagen verbetering optreden. Is dat niet het geval, en blijf je last houden, kun je het beste contact opnemen met je huisarts. Dat zou er namelijk op kunnen duiden dat de bacterie niet gevoelig is voor het gebruikte antibioticum.